Járvány

2020.04.24. 10:10

Gyönyörködjünk a firenzei Uffizi virtuális túráiban

A digitalizálás felgyorsításával és virtuális múzeumi túrák bevezetésével reagált egyéb intézkedések mellett a képtár.

Forrás: Shutterstock

A máskor tülekedő turistákkal teli Uffizi számára a március 8-i bezárás 10 millió euró bevételkiesést jelentett. Most virtuálisan látogathatók a termek, amelyekben nem kell lökdösődni már, hogy a világ leghíresebb képei elé férkőzzünk.

A járványügyi helyzetet a gyönyörű múzeum a digitalizálás felgyorsítására használja, egyebek között azért is, hogy a zárva tartás alatt se veszítsék el a kapcsolatot a közönséggel.

Március óta kétszeresére nőtt a képtár honlapjának látogatottsága, és „exponenciálisan” nőtt az Uffizi jelenléte a közösségi médiában is, az Instagramon például öt hét alatt 50 ezer új követőt szereztek. Az ide kattintó érdeklődőknek

naponta tartanak virtuális múzeumlátogatást a gyűjteményről készült videókkal, fotókkal és posztokkal, egyelőre angolul és spanyolul, de később más nyelveken is.

Ha rövid időn belül újra kinyithat, a képtár még úrrá lesz a helyzeten, de ha csak az oltóanyag kifejlesztése után, amire legkorábban 2021 tavaszára lehet számítani, radikálisan át kell gondolni a terveket – mondta az igazgató, Eike Schmidt német művészettörténész külföldi tudósítóknak tartott video-sajtókonferenciáján.

A kényszerű zárva tartás miatt senkit nem bocsátottak el,

akinek megszűnt a korábbi munkája, azt a digitalizációs részleghez helyezték át.

A járvány miatt elhalasztott időszaki kiállításokat nem fújják le, azokat az év második felében meg akarják tartani, és egyelőre nem változtatnak a 2021-es kiállítási terveken sem.

Borítóképünkön Sandro Botticelli Gránátalmás Madonnája (Madonna della Melagrana) az Uffizi Képtárban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!