A DH egypercese

2017.09.20. 06:45

Gyarló az ember! Ezért is fontos a vírusvédelem

Rossz belegondolni, hogy mi magunk is célpontokká váltunk. No persze nem a hagyományos fegyverek csövével kell farkasszemet néznünk, amit a rablók fognak ránk, otthon ülve is veszélynek vagyunk kitéve.

Balla Tibor

Nagy vírushullámok söpörtek már végig a világon: 2000-ben az I Love You, 2004-ben a MyDoom, 2009-ben pedig a Zeus fertőzött meg több millió számítógépet a sárgolyón. Hosszú ideig a bűnözők a globális kártevők készítése helyett inkább a lokális, célzott támadásokra koncentráltak. Ezért meglepő, hogy idén már három globális zsarolóvírus is felbukkant: májusban a WannaCry, júniusban a Petya, most pedig a Locky.

Gondoljanak csak bele! Huszonhárom millió e-mail-címre küldhették ki a Locky zsarolóvírust a múlt héten. Magyarországon is több ezer számítógépet zároltak már vele. A Locky egy olyan zsarolóvírus, amely titkosítja a felhasználó egyes fájljait, és megpróbálja eladni a feloldáshoz szükséges jelszót általában 10 ezer, de akár 200 ezres váltságdíjért.

Persze ehhez mi is kellünk. Vírusvédelem nélküli gépekkel ismeretlen tartalmú és származású linkekre kattintva.

Kiemelt fotó: Wikimedia Commons

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!