Cozma-ügy - Egy tanú szerint Raffael Sándor beismerte a gyilkosságot

Egy tanú vallomása szerint a Cozma-ügy elsőrendű vádlottja, Raffael Sándor a gyilkosság után telefonon beismerte, hogy ő szúrta le Marian Cozmát.

MTI


Beéry Iván Tamás a nyomozás során azt vallotta - és erősítette meg a büntetőper keddi tárgyalásán is a Veszprém Megyei Bíróságon -, hogy a Cozma-ügy elsőrendű vádlottja, Raffael Sándor a gyilkosság után felhívta telefonon Raffael Jánost, akinek enyingi lakásán gyülekezett 2009. február 7-én este a népes társaság, majd onnan valamennyien a veszprémi Patrióta lokálba mentek, s azt mondta neki, hogy ő szúrta le a "csíkos pólóst" (Marian Cozmát). 
 Beéry Iván Tamás tanú - aki a Cozma-ügy csoportosan elkövetett garázdaság bűnperében kilencedrendű vádlott - elmondta a bíróságon: a gyilkosság után néhány nappal találkozott Enyingen a benzinkútnál Raffael Jánossal (ő a garázdasági bűnper hatodrendű vádlottja), s akkor számolt be neki a Raffael Sándorral történt telefonos beszélgetéséről. Beéry Iván Tamás vallomása szerint Raffael János nyomatékosan tette hozzá: "De erről hallgatni kell, különben következményei lesznek."
"János azt mondta, hogy aki beszél, annak elvágja a torkát" - vallotta Beéry Iván Tamás.  
A két tanút - Beéry Iván Tamást és Raffael Jánost - a bíróság szembesítette, de eredménytelenül. Raffael János ugyanis azt mondta: szó nem volt telefonról, a "csíkos pólós" leszúrásáról és nyakelvágásról, azt azonban nem tagadta, hogy a Cozma-gyilkosság után néhány nappal találkozott Enyingen a benzinkútnál Beéry Iván Tamással.
Raffael János a tárgyaláson kijelentette azt is: "mindenki tudja, hogy Beéry Iván Tamás azért tett a rendőrségen rám terhelő vallomást, hogy kimehessen az előzetesből".
Beéry Iván Tamás vallott arról is, hogy a gyilkosság után egy másik alkalommal is találkozott a Raffael testvérekkel Enyingen - Raffael János udvarán gépkocsiban ültek -, s a házigazda azt mondta a testvérének, Raffael Istvánnak (ő a garázdaságban hetedrendű vádlott), hogy Németh Győző - ő az emberölési büntetőpernek a másodrendű vádlottja - és Raffael Sándor miatt van az egész balhé, s a "szegény Iván" (Sztojka Iván, az emberölés harmadrendű vádlottja) ezek miatt van bajban. Beéry Iván Tamás tanú szerint elhangzott akkor a kocsiban az is Raffael Jánostól, hogy Sándor "megszúrkodta a csíkos pólóst". 
A szembesítés során mindezt Raffael János tagadta, miként Raffael István is, aki kijelentette: nem is találkozott a tanúval, ugyanis ő a Beéry által vélelmezett napon nem volt Enyingen, hanem Siófokon tartózkodott. Beéry Iván Tamás fenntartotta a nyomozati és a bíróság előtt tett vallomását is.
Katona Eugén tanú - aki a garázdaságban tizedrendű vádlott - nyomozati vallomása szerint Raffael János közvetlenül a gyilkosság után beszélt telefonon Raffael Sándorral, majd velük az autóban azt közölte, hogy "Csoki" (Raffael Sándor) azt mondta neki: használta a kést. Raffael János azt is megjegyezte, hogy "ez a hülye még bele is mondja a telefonba" - olvasható Katona Eugén nyomozati vallomásában, amelyet a bíró ismertetett.
Katona Eugén a keddi tárgyaláson tagadta a rendőrségen tett vallomását, ugyanis szerinte - ahogy most a bíróságon előadta - Raffael János azt mondta a kocsiban: megkérdezte Sándort, hogy leszúrtak-e valakit a bár előtt, mert feküdt ott egy véres pólós ember, mire Raffael Sándor azt válaszolta neki, hogy "lehetséges".
 A tárgyalás szerdán újabb tanúk meghallgatásával folytatódik.
Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat.

Korábbi cikkeinket a Cozma-gyilkosságról itt olvashatják!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!