Tizenegy év után nyugdíjba vonul a papír kétszázas

Dunaújváros - November 15-ig fizethetünk a kivonásra ítélt papír kétszázasokkal. Tizenegy évnyi pauza után ismét eljön az érme kora. Mese a kétszázasról.

Szabó Szabolcs

Így az MNB által 1993-ban forgalomba dobott érmecsalád kétszázas tagja inkább a családi gyűjteményeket gyarapította, nem a honi pénzforgalmat. A lakosság megingathatatlan gyűjtőszenvedélye meglehetősen sokba került az államkasszának, így a milliárdos tételeket felemésztő pótlás helyett a bevonás mellett döntöttek az illetékesek. Így kapott lehetőséget a pénzforgalmi részvételre 98 tavaszától a papír kétszázas.

A tizenegy és fél esztendő azonban bebizonyította, hogy a papír sem olcsóbb megoldás. A zöld bankó nem igazán bírta a gyakori használattal járó gyűrődést, menetrendszerűen újabb és újabb pótlásra került sor. Az MNB döntéshozóinak pohara vélhetően 2007 végén telt be, amikor már minden második (!) forgalomban lévő bankjegyet cserélni kellett. A becslések szerint ez úgy egymilliárd forintba fájt az adófizető polgároknak. A rideg költségvetési tények tehát ismét megnyitották az utat a kétszázas érméknek. Az előzetes kalkuláció szerint 2012-re bőven megtérül a váltás, a megtakarítás pedig minden további évben egymilliárd forint lesz.

A csere hátterében népnevelői szándék is húzódik. A döntéshozók remélik, hogy az új kétszázassal szépen hozzászokunk majd a magasabb értékű érmék használatához, így a fényévekre lévő euró-bevezetést is könnyen fogadja majd a tisztelt lakosság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!