November 15-ig lehet fizethetni a papír kétszázassal

DH - A kétszázas bankjeggyel 2009. november 15-én lehet utoljára fizetni, ezután a kétszázas érme végleg felváltja a papír kétszázast - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

MTI

Az MNB a bevont papír kétszázasokból - és a többi elhasználódott, megrongálódott bankjegyből - mintegy negyven tonna bankjegybrikettet készít, és a magas fűtőértékkel rendelkező "pénztéglákat" jótékony célra ajánlja fel.

A megsemmisített papírpénzek hasznosítására a jegybank pályázatot írt ki közhasznú és kiemelten közhasznú alapítványoknak, ennek eredményeként a Miskolci Autista Alapítvány, a csurgói kistérségben működő Megoldás Alapítvány és a gyulai Segítő Kezek Idősek Otthona fűthet az idén bankjegybrikettel.

A bevonás indoka, hogy a papír kétszázas a gyakori használat miatt hamar tönkrement, és pótlása a nemzetgazdaság számára jelentős kiadással járt.

A bevont kétszázas bankjegyeket 2029. november 15-ig lehet törvényes fizetőeszközre cserélni a Magyar Nemzeti Bank pénztárában, a postán és egyes bankfiókokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!