Gyaloghíd is lesz az épülő zsilip

Dunaújváros - A sétálóké lesz a Szalki-sziget, amelynek északi végében jelenleg is épül a zsilip. A szerkezet tetejét pedig hídként használhatják majd az arra járók.

Szabó Betty



A zsilipszerkezet úgynevezett műtárgyán, vagyis a betonalap kialakításán dolgozott Dudás Gyula és Kovács Ferenc 
Fotó: Lázár Zsolt


A szerződés szerint szeptember végéig el kell készülnie a kivitelezőnek a Szabadstrandnál épített zsilipszerkezettel. A műtárgy építése  befejezéséhez közeledik - tudtuk meg csütörtök délelőtt, amikor a helyszínen jártunk. Ez a műtárgy lényegében egy betonalap, amelynek közepében  egy hornyot alakítottak ki. Ebbe emelik majd be magát a duzzasztószerkezetet, amit összeszerelve szállítanak a helyszínre. A beemelés a várakozások szerint fél napos munkát jelent majd, attól kezdve  pedig, hogy ezzel elkészülnek,  üzemképes lesz a zsilip. A  mesterséges gát tetejére, a tartópillérekre egy, a Ferrobetonnál előre elkészített elemet emelnek, amit aztán vasbeton lemezekkel fednek. Az így kialakított hídon sétálhatnak majd a gyalogosok, a sziget tehát az Üdülő sorról is megközelíthető lesz, elvileg már októbertől.   

Az öböl másik végén, a szigetre bevezető út alatti szakaszon  is dolgoznak a szakemberek, épül a kis zsilip, ami a  szabadstrand vizének átfolyását biztosítja. Ahogy már írtuk is, szeptember végéig el kell készülni a kivitelezőnek a zsiliprendszerrel, információink szerint azonban a hivatalos átadás egy héttel később, október 8. körül lesz.

Egy újonnan feállított sorompó is jelzi már a  kemping bejárata mellett, hogy  a sziget lezárására készülnek. Az autóval érkező horgászokat, víkendezőket arra szeretnék rászorítani, hogy a hivatalosan kijelölt parkolókat használják - mondta el Szendrődi Tibor, a városüzemeltetési iroda vezetője.  Éppen ezért a kemping mellett elöl, illetve  a Duna felőli oldalon, hátul sem lehet majd behajtani autóval a szigetre, csak gyalog, illetve kerékpárral lesz megközelíthető a belső szakasz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!