Új influenza: eddig 1124 megbetegedés, 21 országban

DH - Világszerte összesen 1124 ember betegedett meg bizonyítottan az új típusú influenzában, a halálos áldozatok száma változatlanul 26 - jelentette be kedden a genfi székhelyű Egészségügyi Világszervezet (WHO) honlapján.

Dunaújvárosi Hírlap

A szakosított ENSZ-szervezet azt is közölte, hogy keddtől több mint 2,4 millió adag influenza elleni szert szállít több mint 72 országba, közöttük Mexikóba.

A WHO előző napi mérlegében még 1085 megerősített fertőzés szerepelt, ami 39 új megbetegedést jelent.
A betegség továbbra is 21 országban van jelen, a halálos áldozatokat és a legtöbb bizonyított fertőzést Mexikóból és az Egyesült Államokból jelentették. 

Mexikóban 590 megbetegedést és ebből 25 halálos esetet tartottak nyilván, míg az Egyesült Államokban 286 fertőzésről és ebből egy halálos kimenetelű megbetegedésről számoltak be. A WHO mérlege szerint a járványhelyzet az utóbbi 24 órában nem változott a két országban.

Az elmúlt egy napban Kanadában észlelték a betegség számottevő terjedését. Az észak-amerikai országban jelenleg 140 bizonyított fertőzést tartanak nyilván. 

Európában a legtöbb megbetegedést Spanyolországból, Nagy-Britanniából és Németországból jelentették.
Spanyolországban 54, Nagy-Britanniában 18, Németországban 8 bizonyított fertőzést regisztráltak. Franciaországban 4, Olaszországban 2, míg Írországban, Dániában, Hollandiában, Portugáliában, Svájcban és Ausztriában egy-egy megbetegedésről tudnak.

Európán kívül Új-Zélandon 6, Izraelben 4, Salvadorban 2 ember kapta el az A típusú H1N1 vírust. Kínában (Hongkongban), Dél-Koreában, Costa Ricában és Kolumbiában egy-egy beteget regisztráltak.

Németországban a WHO adatainak közzététele után jelentették be, hogy Szász-Anhaltban új beteget vettek nyilvántartásba. Egy férfi kapta el a vírust, aki a hét közepén tért vissza Mexikóból. A magdeburgi egészségügyi minisztérium szerint állapota aggodalomra nem ad okot, kórházi kezelésre nincs szüksége. A korábbi nyolc megbetegedés Bajorországban, Brandenburgban és Hamburgban fordult elő, de a Robert Koch Intézet tájékoztatása szerint mindegyik enyhe lefolyásúnak tűnik.

Dél-Korea is újabb megbetegedésről számolt be. A szöuli egészségügyi minisztérium szerint egy 44 éves apáca kapta el a vírust valószínűleg egy Mexikóban járt másik rendtársától, az első dél-koreai fertőzöttől, akit kedden már gyógyultan kiengedtek a kórházból. 

Kínában négy amerikai állampolgárt helyeztek vesztegzár alá az új influenza gyanújával Pekingben, illetve a déli Kuangtung (Goangdong) tartományban - jelentette be kedden a pekingi amerikai nagykövetség. Susan Stevenson követségi szóvivő szerint közülük két személyt már kiengedtek a karanténból. Részleteket személyiségi jogokra hivatkozva nem hozott nyilvánosságra.

Fadela Chaib, a WHO szóvivője keddi sajtótájékoztatóján közölte: a WHO megkezdi 2,4 millió adag influenza elleni szer eljuttatását 72 országba. Arra nem tért ki, hogy Mexikón kívül milyen országok kapnak a szerből.

A gyógyszerek a Roche gyógyszergyár által 2005 és 2006 között adományozott készletekből származnak - tette hozzá a szóvivő. A H1N1 vírus ellen hatékonynak tartott Tamiflut gyártó svájci vállalat 5 millió adag gyógyszert adományozott a WHO-nak a madárinfluenza-járvány veszély után. 

A készlet egy részét május 5-én kezdik meg szétosztani a svájci Genfből és Bázelből, valamint az egyesült államokbeli Marylandből és az egyesült arab emírségekbeli Dubajból. A küldeményeket kiegészítik a WHO hat regionális irodájának készleteivel, hogy szükség esetén a rászoruló országok rendelkezésére álljon a szer.


Forrás: MTI/AFP/dpa/AP/Reuters

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!