Belföld

2013.03.25. 19:00

Kommentár - Lesz igazság

Vannak, akik úgy érzik, az igazságszolgáltatás ma már inkább csak jogszolgáltatás.

Barták Péter

Teszik ezt vélt vagy valós igazuk tudatában, és a saját szemszögükből akár igazuk is lehet. De azért van a bíróság intézményrendszere, hogy a jog alapján, minden körülményt mérlegelve, minden oldalt átgondolva hozza meg döntését, kihasználva a különböző ítélkezési fokozatokat. Most is ez történik, amikor a Szegedi Ítélőtábla döntése nyomán a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület feloszlatása érdekében benyújtott ügyészségi keresetet elutasító elsőfokú bírósági döntést hatályon kívül helyezik.

Teszik ezt azért, mert újabb körülmények merültek fel, amelyeket meg kell vizsgálni ahhoz, hogy kiderüljön: a civil szervezet tagjai nem folytattak-e – többek között – Devecserben, Várpalotán alkotmányba ütköző tevékenységet. Ha igen, akkor feloszlatható az egyesület, ha nem, akkor változatlan formában működhetnek tovább. A tagok nyilván azt gondolják, hogy nem, hiszen – mondják ők – csak jót akarnak. Mások viszont úgy vélik, hogy cselekedeteik túlmennek az alkotmányosság határain. Hát ezért kell a bíróság, hogy eldöntse egyszer s mindenkorra, kinek van igaza. Ez pedig valódi igazságszolgáltatás, amit mindenkinek el kell fogadnia. Végérvényesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!