Belföld

2012.08.21. 04:10

Fokozott rendőri jelenlét Cegléden (fotókkal frissítve)

Budapest - Becslések szerint mintegy 400-an gyűltek össze vasárnap este Cegléd külterületének néhány utcájában, többek között a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, illetve szimpatizánsai. A környék romák lakta házait mintegy 70-80 rendőr zárta el az összegyűltektől - számolt be az MTI helyszínen lévő tudósítója.

MTI

Mint írták, a határozott rendőri fellépésnek köszönhetően vasárnap Cegléden rendkívüli esemény, személyi sérülés nem történt, a közrend és közbiztonság fenntartását a rendőrség biztosította. A városban és környékén továbbra is fokozott rendőri jelenlétre kell számítani.

A rendőrség minden törvényes eszközzel és a rendelkezésre álló erővel azonnal és határozottan fel fog lépni valamennyi jogellenes, illetve az állampolgárok nyugalmát megzavaró cselekménnyel szemben - írták a police.hu-n megjelent közleményben.

A megyei rendőr-főkapitányság korábban azt közölte az MTI-vel, Cegléden és környékén fokozott rendőri jelenlét lesz a hosszú hétvégén, miután szombat este bejelentés érkezett a Ceglédi Rendőrkapitányság ügyeletére arról, hogy egy 20-30 főből álló csoport a város belterületén hangoskodással, félelemkeltő módon zavarja a helyiek nyugalmát.

A konfliktus előzményeiről helybeliek az MTI munkatársának vasárnap azt mondták: az utóbbi időben megszaporodott - szerintük romák által elkövetett - lopások miatt kérték az Új Magyar Gárda segítségét azt követően, hogy a rendőrök, illetve a város vezetői "nem tettek lépéseket".

A gárdisták egy kisebb csoportja múlt hét kedd óta rövid megszakításokkal a településrészen volt. Szombat este "rendfenntartó sétára" indultak a Kékkő utca térségében, amikor - állításuk szerint - mintegy 80, kerti szerszámokkal, kardokkal és egyéb szúró-, illetve vágóeszközzel felfegyverkezett roma rontott rá a 15-20 "járőrözőre".

Az MTI tudósítója vasárnap éjszaka arról számolt be a helyszínről, hogy becslések szerint mintegy négyszázan gyűltek össze Cegléd külterületének néhány utcájában, többek között a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, illetve szimpatizánsai. A környék romák lakta házait 70-80 rendőr zárta el az összegyűltektől.

Földi László (Fidesz-KDNP), a Pest megyei település polgármestere hétfő délelőtt - a városi ünnepségre igyekezve - azt mondta: tudomása szerint a Puttony és a Kékkő utca környékén jelenleg 50-60 ember gyülekezik. Hozzátette: nincs információja, hogy pontosan kik ők, ám szerinte sokatmondó, hogy a vasárnap esti megmozduláson - az ország minden területéről Ceglédre "citált" demonstrálók között - jobbikos parlamenti képviselőket is láttak.

A polgármester beszélt arról is, hogy a külvárosban lakó körülbelül húsz cigány család tagjai között "akadnak problémásak" is, ám a városvezetés a jogszabályok alapján, a helyi rendőrökkel szoros kapcsolatban állva mindent elkövet, hogy betartassa velük a rendet, segélyt például csak a portájukat rendezetten tartók kaphatnak.

Földi László a most kirobbant konfliktus előzményeit boncolgatva úgy fogalmazott: körülbelül három hete elterjedt egy hír, miszerint ő negyven roma családot akar beköltöztetni a vegyes lakosságú külvárosba. Ezt az álinformációt fújhatták fel egyesek, de az is lehet, hogy a magyar-roma összefogást jelképező, a Szűcs-telepen vasárnap felavatott pihenőpark, illetve az ott felállított kereszt "csípi" egyesek szemét.

"Nem akkora a gond Cegléden, mint amekkorára felfújták" - fogalmazott Földi László, majd megismételte: a romákat, illetve a kifogásolható életvitelt folytató városlakókat csakis a jogszabályok betartásával lehet a helyes útra terelni.

A Szent István-napra időzített megmozdulás békés kezelése érdekében "forró dróton" jönnek-mennek az információk a városvezetés és a helyi rendőrkapitány között, a rendőrség teszi a dolgát - mondta Földi László.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!