Belföld

2012.02.10. 12:15

Adósmentő csomag autósoknak

Adósmentő csomag kidolgozását tervezi a Magyar Lízingszövetség – mondta Lévai Gábor, a szervezet főtitkára.

MTI

Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára csütörtökön beszélt arról, hogy segítséget akarnak nyújtani azoknak az autótulajdonosoknak, akik nem tudják fizetni a lízingdíjat. Vannak már megoldások erre a problémára, de most összegyűjtenek több megoldási javaslatot, hogy összeállíthassanak egy kedvező adósmentő csomagot.

Tavaly éves átlagban 20 százalékkal bővült a hazai lízingpiac

A Magyar Lízingszövetség mintegy 40 tagvállalatának adatai szerint tavaly éves átlagban mintegy 20 százalékkal bővült a hazai lízingpiac, ezen belül 2011 minden negyedévében növekedést mutatott - mondta Lévai Gábor, a szövetség főtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. Kiemelte: ezzel együtt idén a lízingszakma teljesítménye függ attól, hogy az eurózóna recesszióba fordul-e. A szövetség a konszolidációt hozó 2011-es év után idén is további szolid bővülésre számít. Hozzátette: az idei szerény növekedés motorja a vállalati gépjármű finanszírozás lehet.

Lévai Gábor elmondta: tavaly a lízingcégeknél a mintegy 20 százalékos bővülés révén az új kihelyezések együttes állománya 361,2 milliárd forintra nőtt. Az előző évben, 2010-ben az új kihelyezések állománya 303 milliárd forintot tett ki. Hozzátette: tavaly a lízingszerződések száma 5,5 százalékkal csökkent, ugyanakkor emelkedett az átlagos kihelyezés értéke. 2011-ben mintegy 76.400 új szerződést kötöttek meg az ügyfelek a lízingcégekkel.

A főtitkár rámutatott: a lízingpiac szegmensei között tovább esett a lakossági autófinanszírozás és az ingatlanlízing részesedése. Az elmúlt év során közel 10 százalékkal csökkent a lakossági ügyfelek részesedése, de visszaesett a nagyvállalati kereslet is, míg a kis- és közepes vállalkozások aránya tovább nőtt.

A lízingszövetség becslése szerint a teljes új autó értékesítés 2012-ben 10 százalékkal 50.000 darabra nőhet, döntően a vállalati autóbeszerzések számának növekedése miatt, így a céges autók száma közel 35.000 lehet majd az országban - mutatott rá a főtitkár.

Hozzáfűzte: a céges autó vásárlásokon belül várhatóan visszaesik a készpénzes, valamint a hitelre és zárt végű pénzügyi lízingre történő vásárlások aránya.

A készpénzes vásárlások aránya 2011-ben közel 30 százalék volt, ez 10-12 százalékra eshet vissza az idén.

Tavaly a gépek és berendezések piaci szegmens új kihelyezése több mint 45 százalékkal nőtt, az általános gépbeszerzés terén az új finanszírozás 50 százalékkal emelkedett - mondta el Lévai Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!