Belföld

2011.11.20. 08:23

Megszűntetik a szmogriadó tájékoztatási fokozatát

Budapesten nincs szükség a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartására, ezért Tarlós István főpolgármester azt megszünteti - közölte vasárnapra virradóra a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága.

MTI

A tájékoztatás szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra vonatkozó előrejelzése szerint – a szálló por koncentrációjának napi átlaga az egészségügyi határérték fölött, de általában a tájékoztatási küszöbérték alatt valószínű. A légszennyezőanyagok további feldúsulására nem kell számítani, a levegőminőség további kismértékű javulása valószínű.
   
A légszennyezettségi állapotot folyamatosan mérő műszerek ellenőrzött szombati adatai alapján – további javulás mellett – a kisméretű szállópor szintje öt mérőponton az egészségügyi határértéket sem érte el, hat esetben a tájékoztatási küszöbérték és az egészségügyi határérték közötti légszennyezettség alakult ki, míg Csepelen épp a tájékoztatási szint fölötti volt.
   
Fenti mérési eredmények alapján – a vonatkozó jogszabályok szerint – Tarlós István főpolgármester megszünteti a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.
   
A városvezető köszönetet mondott azoknak a budapestieknek, akik felismerték a helyzet komolyságát, s autóhasználatukat korlátozva a közösségi közlekedést részesítették előnyben, továbbá az ipari pontforrások, kémények azon üzemeltetőinek, akik társadalmi felelősségvállalásuk megnyilvánulásaként önkéntesen csökkentették a helyhez kötött légszennyező pontforrásaik kibocsátását.
   
Budapest vezetése továbbra is számít a fővárosiak együttműködésére abban, hogy a szmoghelyzetek kialakulása, súlyosabb esetekben a korlátozó intézkedések bevezetése elkerülhető legyen - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!