Baba

2015.07.01. 11:04

Ne dobáld és ne rázd! Az egy éven aluli gyermekekre végzetes mozdulat lehet

Amit a szülők, rokonok jópofa játéknak vélnek, az akár végzetes is lehet az egy éven aluli gyermek számára.

Szabó Orsolya

A levegőbe dobáláskor ugyanis az egy évnél fiatalabb, fejüket stabilan tartani még nem tudó gyermekek agya ide-oda csúszkál a koponyájukban. Néhány másodperc is elég ahhoz, hogy a kemény agyhártya alatt elszakadjanak az erek, vérömlenyek keletkezzenek és súlyosan károsodjon a baba agya.

Sajnos olyan is előfordul, hogy a szülő nem játékból okoz ilyen sérülést a kisgyermeknek, hanem azért, mert megrázza, például azért. hogy elhallgattassa, ha sokat sír.

A jelenség neve megrázott baba szindróma (Shaken Baby Syndrome). A Semmelweis Egyetem MR Kutatóközpont igazgatója, Rudas Gábor, szerint aki egyszer megrázta a gyermekét, általában megteszi többször is. A vérömleny nem feltétlenül okoz azonnali klinikai tüneteket, a felnőttek gyakran nem is sejtik, milyen súlyos sérülést okoztak a babának. A klinikai tünetek sokfélék lehetnek: hányhat, letargiás lehet a baba, nem mozog, vagy éppen túlságosan nyugtalan. A védőnő, vagy a gyermekorvos is sokszor csak annyit sejt, hogy valamilyen központi idegrendszeri problémája lehet a csecsemőnek. Az egyetlen külső jel a feszülő kutacs lehet, hiszen az agyban mindent kitölt a vér.

Az MR vizsgálat eredménye az agyhártya alatti kétoldali vérzéseket és az agyödémát állapítja meg, míg a szemfenékvizsgálat világosan mutatja, hogy a retina erei is bevéreztek. Ha ez a három tünet együtt van, akkor nem kérdés, mi történt,

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!