Baba

2015.07.17. 13:53

Medencébe vagy tóba?

Tombol a nyár. Hol vihar képében, hol fullasztó hőséggel támad. Kisgyerekekkel, de valakinek még utódok nélkül is probléma, hogy hol fürdőztesse, hűtse habtestét a forró évszakban.

Szálka Sarolta

Vannak, akik a medencétől vannak rosszul. Rendszeresen hallom az A okot, majd a B okot, mely majdnem egymásnak a szöges ellentéte. Azaz, a medence túlklórozott, és emiatt árt a gyermek bőrének, meg az enyémnek is. Aki érzékeny erre, az kerülje a medencék vizeit, aki viszont nem, meglátásom szerint nem szükséges félnie. Ugyanis a másik vélemény az, hogy ezekben a medencékben szaporodnak csak igazán a bacilusok, főleg, ha még a szülők is beleállnak ebbe a - idézem - pocsolyába . Nos, most túl higiénikus vagy túl mocskos ez a víz? Nekünk nem lett bajunk, lehetett A és B verzió is. Egyszerűen nem foglalkoztat ez a kérdés.

Ne féljünk strandra vinni a gyereket, de figyeljük a jeleket
Fotó: archív

Nézzük, mi a helyzet a tavakkal. Ahogy mindenbe, ebbe is bele lehet kötni. Az egyik tábor azt gondolja, hogy itt aztán a mikrobák csilliói várnak arra, hogy megtámadjanak emberi lényeket, hogy aztán azok ne győzzenek vakarózni. Ugyanakkor a másik csapat véli, hogy ennél természetesebb már nincs is, és ez nekünk csak jó lehet. Hiszen az immunrendszerünk szokja a környezetet, és ha nem túladagolást kap, akkor erősödik is a szervezet.

Összegezve: mindenben lehet egy kicsi igazság. Aki szülőként hajlamos a gombásodásra, az fél is ettől. Jobb, ha odaviszi gyermekét, ahol ő maga is biztonságban érzi magát. Aki viszont a fürdőzés élményére, a hűsölésre és a bolondozásra is vevő, képes kikapcsolni, az bátran mártózik ezekben a vizekben. Nem szeretném a fertőzéseket bagatellizálni, de a hozzáállás itt is sokat nyom a latban. Ha mégis észreveszünk valamit gyermekünkön, arra is lesz megoldás, és onnantól esetleg tudjuk, mit kerüljünk inkább, mire érzékenyebb a szervezete. Vagy esetleg hogyan szoktassuk hozzá ebben az esetben a természetes dolgokra célzok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!