Állatvilág

2015.10.15. 17:19

A cserfes, csőrös lakótárs - Intelligenciájával különleges helyet foglal el az állatok világában

Dunaújváros - Rengeteg megható történetet olvashattunk már az ember és négylábú kedvencei között kialakuló életre szóló kapcsolatról, azonban keveset tudunk arról, hogy egy madár is hű társa lehet az embernek, akár egy életen át.

Braun Dorottya

Hajdu Éva mindig is rajongott a gyönyörű díszmadarakért. Első madarát, egy sárga kanárit, annak idején egyik munkatársától kapta ajándékba. Évről évre egyre több fajta madaruk volt már, főleg nimfapapagájok, azonban Éva egy ideig a tengeren túlon élt, ezért kénytelen volt elajándékozni kedvenceit. Ám legnagyobb örömére, lányai a hatvanadik születésnapjára meglepték egy különleges és rendkívül értékes jákópapagájjal, amely hosszas gondolkodás után végül a Cserép nevet kapta. A jákópapagáj rendkívül intelligens, beszédkészsége kiemeli a többi papagáj közül. Akár kétszáz szót, kifejezést is könnyen megtanul, de feljegyeztek olyan madarat is, amelyik kilencszáz szót tudott. Különleges intelligenciája miatt a Jákót úgyis szokták hívni, hogy a tollas majom .

Cserép és gazdája körülbelül négy éve élnek együtt, az eltelt idő során a madár már nagyjából ötven szót ismert meg és használ is bizonyos helyzetekben, valamint két ismert dalt is megtanult. Éva elmesélte a madár első szavának a történetét, amely a porszívózás miatt alakult ki. Cserép a porszívó zajára mindig felborzolt tollakkal, idegesen reagált, így Éva minden takarítás előtt figyelmeztette kedvencét a zajokra. Azóta, ha Cserép felfedezi a szobában a porszívót már szól is, hogy takarítok . Ezután pedig már hétről hétre újabb és újabb szavakat, később pedig kifejezéseket tanult meg az intelligens madár.

Éva és tollas barátja, Cserép évek óta élnek együtt; ez idő alatt szoros kapcsolat alakult ki köztük. Fotó: Zsedrovits Enikő

A cserfes teremtés azonban csak a hozzá legközelebb álló személyt, Évát örvendezteti meg bőbeszédűségével, amint más is belép a szobába rögtön mély hallgatásba burkolózik. Cserép étkezés előtt minden alkalommal jó étvágyat kíván gazdájának, majd amikor Éva a boltba készül, akkor elköszön tőle és jó utat is kíván neki. Cserép nem csak gazdája hangszínét és kifejezéseit, hanem különböző tárgyak, például telefon, televízió vagy épp a függöny elhúzásának hangját is képes utánozni. A Jákó kifejezetten igényli az állandó társaságot, így Cserép esetében is legfeljebb csak néhány órára szabad magára hagyni, ugyanis könnyen depresszióssá válhat, ami a madár esetében azt jelenti, hogy akár ki is tépkedheti a saját tollait.

Cserép még nagyon fiatal, januárban lesz öt éves. Fajtájának másik különleges tulajdonsága, hogy rendkívül hosszú ideig, akár nyolcvan évig is élhet. Éva szeretné, ha Cserép egyszer majd az egyik lányához kerülne, így az ő kifejezéseit és hangszínét utánzó madárban lelke egy része tovább élhet szerettei között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!