Állatvilág

2015.08.25. 19:00

Egyre többet tudunk a polipok titkairól

Megfejtették a polipok genomját, és kiderült, hogy a gerinctelen állat mitől ilyen ügyes.

Napló-információ

Ha veszélybe kerül, egy pillanat alatt felveszi környezete színét, ki tudja szabadítani magát egy lezárt befőttes-üvegből, elképesztően szűk réseken átpréseli magát, írja az index.hu. Újdonságokat tudhatunk meg a polipról, ha megismerjük genetikai evolócióját, mondta Caroline Albertin, a Nature című tudományos lapban kiadott cikk vezető szerzője, a University of Chicago munkatársa. A polipnak teljesen más az idegrendszere, mint a miénk.

Azonosították a polip speciális tulajdonságaiért felelős géneket

A központi agyon kívül viszonylag önállóan működő idegsejtcsoportok is vannak a karjaiban, és optikai érzékelők segítik a látását. A genom megfejtésével megtudhatjuk, mi áll e különleges felépítés mögött. A tudósok azonosították a polip speciális tulajdonságaiért felelős géneket is. Ezek felelnek a szinte teljesen átlátszó bőr és a több száz szívókorong kifejlődéséért.

A kutatók úgy vélik, a gyors színváltoztatás képességéhez kapcsolódó géneket is megtalálták, mert több száz egyedi génre bukkantak,
amelyek más állatokban nincsenek.

 

Címkék#Polip

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!