október 23-án

2021.10.21. 17:30

Részt venni a békemeneten – kinek és miért lehet fontos?

Október 23-án hatalmas tömegre számítanak a békemenet szervezői. A nyolcadik menet a Műegyetem elől indul, az Andrássy és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkára, a 2006-os rendőrterror helyszínére érkezik, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet.

Török Tímea

Fotós: Soós Lajos

Fotós: Soós Lajos

A Civil Összefogás Fórum a kormányzat nemzeti elköteleződésű politikáját támogatja, és a szervezője a békemenet nagyszabású rendezvénynek is.

A pandémia miatt sokáig nem volt lehetséges a békés véleménynyilvánítás e formája, utoljára 2018-ban szervezték meg, akkor óriási tömeg vonult a Parlamentig.

Szepessy Angéla és Szepessy Gergő aktív hagyományőrzők Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A kezdeményezéshez csatlakozók, a szellemi honvédők szinte már követelték, hogy itt az ideje egy újabb békemenetnek, hiszen mérhetetlen támadássorozat Magyarország ellen. Fricz Tamás kurátor szerint az első alkalom óta most van a legnagyobb szükség egy újabb békemenetre. Mi is megkérdeztünk néhány leendő résztvevőtől, hogy miért tartja fontosnak az eseményt?

Dr. Molnár Krisztián az együvé tartozást emelte ki

Szepessy Lócsy Angéla és férje, Szepessy Gergő kérdésünkre válaszolva elmondták, hogy azért tartják fontosnak, hogy ők is ott legyenek a békés menetben, mert meg kell mutatni, hogy sokan vannak, akik azonos módon gondolkodnak a fontos kérdésekről ma Magyarországon. Mert – mint elmondták – igenis szükséges kiállni és megvédeni a hagyományos értékeket, az életformát, a nemzeti önállóságot és a családpolitikát.

– Idén különösen tetszik az útvonal. Mert a 2006-os eseményekről, a rendőrattakról is lehetőség lesz megemlékezni – tette hozzá Szepessy Gergő.

Dr. Molnár Krisztiánt, a Fe­jér Megyei Közgyűlés elnökét és a Fidesz–KDNP Fejér megyei 4. számú választókerületi elnökét is megkérdeztük a részvétel mellett szóló személyes érveiről.

– A békemenet egy kiváló lehetőség arra, hogy megmutassuk, nem mi vagyunk a kisebbség, hanem épp ellenkezőleg. A 23-i esemény egész Európának azt fogja üzenni, hogy tömegek állnak a nemzeti önállóságot védő magyar kormány mögött. Máskülönben pedig olyan, semmivel össze nem hasonlítható élményt ad, ahol megtapasztalható az együvé tartozás élménye. Nagyszerű érzés, hogy mellettünk akár a lengyel, székely testvéreink menetelnek velünk együtt. Tapasztalatom alapján a résztvevőknek hatalmas feltöltődést jelent az esemény.

Annus Ferenc szerint meg kell mutatni, hogy nem félünk

Utoljára 2018-ban szervezték meg a békemenetet

Annus Ferenc arról beszélt, hogy tizenöt évvel ezelőtt is ott volt, amikor lőttek.

– Most azért kell elmenni, mert meg kell mutatni, hogy nem félünk. Illetve félünk, de attól, hogy újra visszatérhet a szemkilövetős időszak, amelyet szerintem meg kell akadályozni.

vezető képünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!