A legnagyobb testű galambok

2021.10.29. 17:30

A Mondain Tenyésztők Baráti Körének versenyén jártunk Mezőfalván

Már második alkalommal láthattuk a nem mindennapi kiállítást a mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola tornatermében. A V-302 Sárbogárdi Galambtenyésztő Egyesület és a Mondain Tenyésztők Baráti Körének (MTBK) közös fiatalgalamb-kiállításán jártunk.

Horváth László

Mezőfalva – „Nagyon reméljük, hogy hagyományt teremtünk ezzel a rendezvénnyel községünkben” – olvasható a kiállításra szerkesztett füzetben, az egyik fő szervező, Zsákovics István MTBK elnök köszöntőjében. A kiállítás első napján kérdeztük magát a fő szervezőt, mit is kell tudni erről a fajtáról, kialakulásáról, a galambok életéről?

A Mondain galambok francia eredetűek

– A Mondain galamb francia eredetű és a világ legnagyobb testű galambja. Az 1800-as évek végén, az 1900-as évek elején kezdődött a tenyésztési munka. Önálló fajtaként csak 1934-ben Párizsban, a világkiállítás alkalmával lett elfogadtatva. Többféle színben tenyésztik, és a fajtát folyamatosan nemesítik. Nem véletlen, hogy a Mondain galamb ma már a világ legelterjedtebb fajtája. Európában Magyarország az első számú tenyésztője, így az eltelt idő alatt a franciáktól átvettük a tenyésztői domináns szerepet. Sajnos a fajtát tömörítő klub korábban kettévált. Ebből egy része maradt a klubnál, a másik fele pedig a most kiállítókhoz a Mondain Tenyésztők Baráti Köréhez csatlakozott. A fajta klubban a konzervatívabb vonalat kedvelők, amíg a mienkbe a kísérletezőbb, aktívabb tevékenységet folytatók látnak jobb lehetőséget. A mostani kiállítás az utóbbiak bemutatkozási lehetősége.

Grand champion, tojó. A tenyésztője Hock Zoltán Fotó: Horváth László

– Mi alapján dől el, melyik madár lesz díjnyertes?

– A fajtaleírás szerint ennek egy nagy, robusztus, de elegáns galambnak kell lennie. A legjobbak kecses nyakkal, nagyon pici fejjel rendelkeznek. A laikus számára ez olyan nagy, mint egy focilabda. Ilyen kereknek is kell lennie. Minél gömbszerűbb, annál szebb. Általában három csoportra osztjuk, ­röp-, haszon- és dísz­galambokra. Kétféle bírálat szerint értékelhetőek. Az amerikai show és az európai rendszerű „pontos” értékeléssel. Az értékelés tehát az éppen uralkodó sztenderdhez (rajzhoz) igazodik.

– Mit lehet kezdeni a díjnyertességgel?

– Jelenleg az ázsiai piac hatalmas felvevőerővel rendelkezik, így szinte nem lehet annyit tenyészteni, amennyi az igény, de érkeznek szerbiai vevők is, akik például az arab országokkal vannak jó kapcsolatban.

– Mit tegyen, aki kedvet kap ehhez a tevékenységhez?

– Elsőként szervezeti taggá kell váljon, hogy minden, a tenyésztéssel és értékesítéssel kapcsolatos információhoz hozzájusson. Valamint így tud hozzájutni az egyedi gyűrűkhöz is. Természetesen minden segítséget megadunk a kezdéshez – hallhattuk a kérdéseink végén Zsákovics István elnöktől.

Eredmények:

Grand champion hím:

Hock Zoltán. Grand champion tojó: Hock Zoltán.

Fehér színcsoport champion hím: Vágvölgyi Zsolt

Fehér színcsoport champion tojó: Vágvölgyi Zsolt

Fekete, vörös, sárga, AOC összevont színcsoport champion hím: Bodor Tibor

Fekete, vörös, sárga, AOC összevont színcsoport champion tojó: Bodor Tibor

Kék deres színcsoport champin hím: Hock Zoltán

Kék deres színcsoport champin tojó: Hock Zoltán

Fekete szalagos kék színcsoport champion hím: Vágvölgyi Béla

Fekete szalagos kék színcsoport champion tojó: Vágvölgyi Béla

Szalagos vörös fakó, vörös és kék kovácsolt összevont színcsoport champion hím: Oláh László

Szalagos vörös fakó, vörös és kék kovácsolt összevont színcsoport champion tojó: Oláh László

Fiatal Mondainok csapatbajnoksága:

1. Hock Zoltán 475 pont. 2. Vágvölgyi Béla 474 pont, 3. Vágvölgyi Zsolt 470 pont. 4. Bodor Tibor 468 pont. 5. Gálik Mihály 468 pont.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!