Múzeumok Éjszakája

2021.06.28. 17:30

A kőtár ezúttal kimaradt, ám így is remek volt ez az éjjel

A múzeumok éjszakája elnevezésű országos kulturális programot először 1999-ben rendezték meg Magyarországon. Szombaton Dunaújvárosban is lehetőség nyílt arra, hogy múzeumi sétákat tegyünk. A Kortárs Művészeti Intézet és az Intercisa Múzeum is több érdekes programmal várta a látogatókat.

Agárdy Csaba/Szabó Szabolcs

2021.06.25. Múzeumok éjszakája a Kortárs Művészeti Intézetben Dunaújváros Fotón: Zsinka Gabriella művészeti vezeteő, Móder Rezső Lebegő ellenállások cmű tárlatának kurátora Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Az Intercisa Múzeumban 18 órakor kezdődött a program a Néprajz az otthonainkban című tárlat megnyitójával. Farkas Lajos múzeumigazgató elmondta, idén a vírus miatt a szokásosnál szegényebb a program, például elmaradnak a kőtári események, amelyek mindig nagyon népszerűek.

– Köszönöm a kollégáknak, hogy mégis megszerveztek több színvonalas programot, ezek közé tartozik ez a kiállítás is – mondta az igazgató.

Családi feladványok az Intercisa Múzeum belső udvarán Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Kiss Rebeka néprajzkutató, a tárlat „gazdája”, is köszönetet mondott, ő azoknak az embereknek, akik a saját otthonukat díszítő tárgyakat ajánlották fel a kiállítás részére.

A kiállítás-megnyitó után körülnéztünk, miből is élünk? Nagyon népszerű volt a Szelfizz és fedezd fel a ­várost 2. – interaktív várostörténeti játék az Intercisa Múzeummal elnevezésű program.

Játékos feladatok sokasága várta a gyerkőcöket a múzeumnál

A játék egyik része az volt, hogy különböző épületeket és tárgyakat (például a Lajos-köveket, vagy azt a márványtáblát, amelyen a pentelei hősök nevét olvashatjuk) kellett megtalálni, majd ott szelfizni. Volt egy hetven kérdésből álló kvízjáték is. Érdekes kérdésekkel találkozhattunk, csak egyet említünk meg: Melyik nép asszonyai viseltek hólyagos bokapereceket? Persze az internetes világunkban némi utánjárással a kérdésekre megtalálhattuk a válaszokat.

A program színes volt, a gyerekekről sem feledkeztek el a szervezők. Az ifjak a tárgykereső játékban vehettek részt a néprajzi szobában. Az érdeklődők egészen este tíz óráig szórakozhattak, bővíthették ismereteiket a múzeumban – lehetőségből nem volt hiány.

A Kortárs Művészeti Intézetben este hét órától várták programokkal az érdeklődőket. A betérőket ezúttal egy rapid gasztronómiai utazás is csábította: Medvegy Zsuzsanna, a dunaújvárosi és a városhoz kötődő művészeket tömörítő Újpart Egyesület háziasszonya ezúttal pástétom-kollekciójával varázsolt. A pikáns avokádókrém- és csatnikóstoló után Zsinka Gabriella, a KMI művészeti vezetője vezette be a résztvevőket a Móder-univerzumba.

Kencekóstoló – Medvegy Zsuzsanna ezúttal csatnikat tálalt

Lebegő ellenállások címmel a közelmúltban nyílt meg Móder átfogó, retrospektív kiállítása a Kortárs Művészeti Intézetben. Zsinka Gabriella, a tárlat kurátora előadásában bemutatta a művész pályáját és az ehhez kapcsolódó alkotásokat.

Zsinka arra is felhívta figyelmet, Móder anno, a múlt század ´70-es éveinek végén úgy kezdte el a képzőművészeti főiskolát, hogy közben a vasműben villanyszerelőként dolgozott.

A főiskolán mesterei sem kérdőjelezték meg rajztudását, inkább további technikák megismerésére inspirálták. Zsinka szerint Móder munkásságának egészét egyfajta függő-lebegő helyzet jellemzi, amely rendre visszaköszön munkáiban is.

A tárlatvezetést követően Keserue Zsolt 2007-ben, Móder Rezsővel készült portréfilmjét vetítették le az érdeklődőknek, majd Várnai Gyula különleges, múltidéző elektronikus zenés révedezése zárta a múzeumok éjszakáját a Kortárs Művészeti Intéztben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!