A törvény szigorítását követelik – felhívni az emberek figyelmét

2019.09.18. 17:30

Csak egy kis kék szalag: kiállás az állatkínzás ellen

Óriási problémákkal küzd az állatvédelem, de bátran fogalmazhatunk úgy is, hogy az egész magyar társadalom.

Tóth Alexandra

Szinte minden napra jut egy hír állatkínzásról, és sokszor sajnos a még oly elszánt állatvédők sem tudják megmenteni a szerencsétlen állatokat. A kezük pedig meg van kötve: nem elég szigorúak az állatkínzásra vonatkozó törvények.

Az állatokat is megilleti a békés, nyugodt, boldog élet Fotó: pixabay

A kék szalag mozgalom egy országos méretű kezdeményezés, amivel az állatbarátok igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy nagy a baj. A mozgalomnak már van helyi illetőségű csoportosulása is, a Fejér megyei kékszalag mozgalom tábora egyre nő, az aktivisták között pedig több a dunaújvárosi. A csapat tagjai azt szeretnék, ha minél többen lennének, és minél produktívabban vennék ki a részüket a tagok az állatkínzás elleni küzdelemből.

A bomba már régóta ketyeg, de igazán a Fővárosi Állatkertben történt teknősgyilkosság mozgatta meg a közvéleményt, a bomba pedig akkor robbant, mikor augusztusban egy balotaszállási asszony különös kegyetlenséggel végezte ki Marci kutyáját, az eset kapcsán ráadásul (nem mintha az segítene, de akkor is) semmi megbánást nem mutatott, sőt. Azóta rengeteg tüntetés, petíció, kérelem és felhívás született azért, hogy több évnyi letöltendő börtönt kapjon a balotaszállási gyilkos, és minden, hozzá hasonló elkövető.

Hazánkban börtönbüntetés járhat az állatkínzásért

Hazánkban ugyan járhat börtönbüntetés az állatkínzásért, a szankció azonban sokak, például a kék szalag mozgalom tagjai és az állatvédők szerint igen enyhe. Egészen pontosan azt mondja ki a BTK 244. paragrafusa, hogy „(…) a büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az állatkínzás az állatnak különös szenvedést okoz, vagy több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza”.

A mozgalomnak már van helyi illetőségű csoportosulása Fotó: Balázs Anett /Békés Megyei Hírlap

A kék szalag feltűzésével azok táborához csatlakozhatunk, akik szeretnék felhívni a figyelmet a felelős állattartásra, a jogalkotók figyelmét pedig a törvényszigorításra, illetve a meglévő szankciók következetes betartására. Nincs továbbá érvényes törvény a szaporításra sem, ebben is szeretnének előrelépést.

A solti állatmenhely vezetőjét, Zachariás Ágnest csak az utóbbi hetekben hat állatkínzáshoz riasztották. Volt olyan kisállat, akin már nem tudott segíteni. A helyzet egyre aggasztóbb. Tűzzünk kék szalagot!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!