Olcsón és egyszerűen juthatunk vitaminokhoz

2019.04.08. 17:30

Csíráztatott magok és jótékony hatásuk

A csírák áldásos hatása már évezredek óta ismert, sokan mégis úri huncutságnak tartják a fogyasztásukat. Pedig az enzimgazdag növénykezdemények szezontól függetlenül nyújtanak értékes tápanyagokat.

Tóth Alexandra

Lágy, markáns, csípős, pikáns, harsanós. Néhány ízvilág, ami szinte robban a szánkban a csírák fogyasztásakor. Nemcsak a zamatuk, hanem az egészségre gyakorolt hatásuk miatt is szeretjük ezeket, ráadásul legyünk akármilyen botcsinálta kertészek is, a zsenge hajtások előcsalogatásával nem tudunk mellé lőni.

Házi kacsazsíros kenyérrel ettünk a saját termesztésű retekcsíránkból Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A Vasmű úti Forrás Egészségboltban többféle mag közül választhat az egészségtudatos vásárló, találunk egyebek között retekmagot, lucernát, görögszénát és brokkolit is. Bali Zoltán, az üzlet egyik vezetője azt mondja, aki csíráztatni szeretne otthon, az mindenképpen olyan bio magot vásároljon, amit kifejezetten erre a célra szántak. Eszünkbe se jusson például vetőmagot csíráztatni, hiszen azok tartalmazhatnak az egészségünkre káros anyagokat is.

Bali Zoltán, a Forrás Egészségbolt egyik üzletvezetője

A művelet roppant egyszerű. Csíráztató edényt már egy-két ezer forintért is kaphatunk, de akkor sincs gond, ha nem szeretnék beruházni arra. Elég egy alaposan megtisztított befőttesüveg és egy harisnya, amiben először egy éjszakára beáztatjuk a magokat, majd alaposan lecsepegtetjük és megrázzuk az üveget úgy, hogy a szemek rátapadjanak a falára. Az üveget egy harisnyával zárjuk le, tegyük ablakba és naponta mossuk át a magokat. 3-5 nap alatt így fogyaszthatók is lesznek a növénykéink. Mi is ezt a módszert alkalmaztuk a szerkesztőségünk konyhájában.

A Forrásban azt a tanácsot kaptuk, hogy egy lábas, szűrő és konyharuha segítségével is elérhetjük ugyanezt. Fontos, hogy minden esetben takarjuk le a csíráinkat, hiszen természetes körülmények között is a föld alatt lennének, valamint az is, hogy ne álljon alattuk a víz, mert könnyedén elrohadnak. Legyünk körültekintőek, mert az a környezet, ami a kicsírázáshoz ideális, a gombák, baktériumok szaporodásának is kedvez. Azonban ha figyeljük a vízmennyiségére és a hőmérsékletre, nem lehet bajunk.

A csírák jóval magasabb enzimtartalommal, vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkeznek, mint a kifejlett növények, hiszen növekedés közben bizonyos tápanyagok részben vagy egészben eltűnnek belőlük.

Aki kedvet kapott, de nem tudja, milyen növénykével kezdjen, tájékozódjon azok íze és hatásai kapcsán. Az egyik legkedveltebb a lucerna, ami egy semleges ízű, harsogós, friss hatjást ad. Értisztító, frissítő, serkenti az emésztést, mangántartalma révén vércukorszint-csökkentő, szoptatós anyáknál pedig tejserkentő A vöröshere csírája serkenti a mirigyek működését, nyugtatja a gyomrot és az idegrendszert valamint a torok és gyomorrák kezelésében is segít. Az általunk kipróbált retekmagból sarjadó kis hajtások vesetisztító hatással bírnak, de pozitívan hatnak a légzőszervekre, különösen ajánlott megfázás esetén, valamint enyhén étvágygerjesztő, vízhajtó és szépíti a bőrt. És persze finom is.

A saját termelésű csírák gazdaságosabbak, finomabbak, mint a boltban készen vásároltak, ráadásul egy zacskó mag hosszú hónapig elegendő egy átlagos háztartásban. Érdemes belevágni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!