Vélemény

2017.06.13. 18:43

A kapitány lemondásának felajánlása becsületbeli ügy lenne

Egy esztendő alatt hatalmasat fordult a világ. A franciaországi Európa-bajnokság idején a fél ország könnyezve ünnepelte a magyar labdarúgó-válogatott teljesítményét, ma pedig lehet, hogy ugyanaz a fele az Andorra elleni vereséget követően világgá zavarná a nemzeti csapatot.

Gróf András

Igaz, ez a mostani társaság teljesítménye nyomokban sem emlékeztet az Eb-n szerepelt csapatra. Már az oroszok elleni barátságos meccs is kész kínszenvedés volt, de a miniállam elleni világbajnoki selejtező minősíthetetlen kudarc. Bevallom, a félidőben a családom feladta, és lefeküdt aludni, de én úgy éreztem, hogy ezt a szenvedést végig kell néznem, mert ez a mérkőzés a futballtörténelem része lesz. Ennek a rengeteg sikerrel, és legalább ugyanannyi kudarccal fémjelzett történelemnek egyik legsiralmasabb epizódja. Már az összeállítás is rengeteg kérdőjelet hordozott magában, de a pályán mutatott produkció ennél is borzalmasabb volt. Az első félidőben akarat nélküli labdarúgók poroszkáltak a pályán, akik ellen nem érdemtelenül szerzett vezetést a hazai alakulat. A szünetbeli vélhető fejmosást követően pedig megszeppent kisfiúkként közlekedtek a küzdőtéren. Nem ismerem a taktikai értekezleten elhangzottakat, de azt láttam, hogy a pályán lévő játékosok nem tudták azt megvalósítani.

Ebben azért vagyok biztos, mert semmi tudatos dolgot nem lehetett látni. Valószínű, hogy a két magas belső csatár szerepeltetése a fejjel való veszélyeztetetést feltételezte. Ehhez az alapvonalról kellett volna belőni a labdákat, nem pedig a saját térfelünkről felívelgetni. Igen ám, de a két szélső támadó rendre a kapunak háttal, visszafelé futva kapta a labdát. A két szélső hátvéd pedig egyszerűen egyszer sem tudott a hazaiak védelme mögé kerülni. A középpályáról hiányzott a kreativitás, még az utolsó percekben sem vállaltak különösebb kockázatot a támadójátékban. Ezt a rendkívül mérsékelt teljesítményt pedig a hazaiak okosan kihasználták. Pedig ránézésre néhányuk az öregfiúk bajnokságban is szerepelhetett volna, de a magyar csapat tagjai a minden bizonnyal meglévő tudásbeli különbséget egyszerűen nem tudták érvényesíteni. Ebben az eredményben alaposan benne vannak a játékosok, de legalább ugyanilyen arányban felvetődik a szövetségi kapitány felelőssége is, akinek, úgy gondolom, egy ilyen történelmi fiaskót követően becsületbeli kötelessége lenne felajánlani a lemondását, amit a szövetség vezetői vagy elfogadnak, vagy pedig a közös folytatás mellett döntenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!