Utazó

2014.12.09. 10:45

Florida az ezerarcú állam, ahol egy ősi kultúra nyomaira is rábukkanhatunk

Az amerikai nyugdíjasok paradicsoma és a fiatalok dübörgő buli-zarándokhelye, égbetörő fém- és üvegépületek, pálmafás sétányok - Florida az Egyesült Államok ezerarcú állama, ahol egy ősi kultúra nyomaira és az űrkorszakot megidéző helyekre is bukkanhat az utazó. Mert Disneylanden túl is van élet. Nem is akármilyen.

Szarka Evelin

Vegyünk egy páratlan hangulatú, festői szépségű kikötőt, néhány megkopott színű faházakkal szegélyezett utcát, a búvároknak megannyi titkot rejtő végtelen vizet: és máris Key West kisvárosában vagyunk, ahol esténként csordultig telnek a westernkocsmák a kedvenc csapatuknak szurkoló helyiekkel és a kalandokat kedvelő utazókkal.

Ha itt járunk, feltétlenül látogassuk meg Ernest Hemingway óriási medencés, dús zöld növényekkel és színpompás virágokkal körbeölelt, macskákkal benépesített házát; a partokhoz közel felfedezett négyszáz éves spanyol hajók mesés kincseit; a közel ötven lepkefajnak otthont adó trópusi pillangóházat; vásároljunk autentikus, csigákból és kagylókból készített ékszereket; és öleljük át a legdélebbi pontot jelképező hatalmas bóját az azúrkék öböl partján.

Az iparmágnás Henry Flagler meseszerű hoteljei  St. Augustine-ban ma múzeumként és iskolaként működnek (Flagler College), ám egy romantikus mese valószínűtlen díszletének is beillenének. Fotók: a szerző

A várost az autónál épp hogy szélesebb óceáni hídon lehet elhagyni, rossz esetben a monszuneső viszontagságai közepette. A hétmérföldes földnyelv mellett mint egy film díszlete áll a vízben az 1935-ös hurrikánban elpusztult vasúti híd egy része.

Miamitól északra haladva igazi időutazást tehetünk az 56 ezer hektáron elterülő Kennedy Űrközpontban, ahol buszokkal viszik az érdeklődőket a kilövőállomások közelébe, és néha még űrhajósokkal is ebédelhetünk. Ebben az interaktív, monumentális parkban testközelből ismerhetjük meg az Atlantis űrsiklót; a rakétaparkban lefényképeztethetjük magunkat akár az Atlasszal és a Titannal is, vagy magunk is asztronautákká válhatunk egy kicsit, és bebújhatunk egy Gemini- vagy Apollo-kapszulába (figyelem, a hely nagyon szűkös!). Az egyik fő attrakció azonban a rakétakilövés szimulációja, ahol a vezérlőteremben izgulhatjuk végig hangos robajlás és az egész épület rázkódása közepette a startot.

Florida legmagasabb, szépen felújított világítótornya az autóversenyéről híres Daytonában

A fárasztó, de élményekkel teli nap után, ha van erőnk, érdemes este megmászni Florida legmagasabb, szépen felújított világítótornyát az autóversenyéről híres Daytonában, mielőtt a történelmi St. Augustine városa felé vesszük az irányt és megkóstolunk egy hamisítatlan, az indián törzsek örökségéből fennmaradt barbecue-recept alapján készült fogást.

St. Augustine-t 1565-ben alapították spanyol felfedezők, akik erődítményüket leleményes módon zúzott kagylót és korallt tartalmazó mészkőből építették, amely a brit hódítók és a kalózok ágyúgolyóit is elnyelte anélkül, hogy a fal megrepedt volna. A történelmi belvárosban kicsi, több száz éves takaros faházakból álló skanzen ismerteti meg a korabeli mindennapokkal az utazót, néhány utcával arrébb pedig Rockefeller barátja és üzlettársa, az iparmágnás Henry Flagler meseszerű hoteljei állnak, amelyek ma múzeumként és iskolaként működnek; ám egy romantikus mese valószínűtlen díszletének is beillenének.

Utcakép Key Westben jellegzetes házakkal, pálmafákkal. A város egyben sziget is, egy, az autónál épp hogy szélesebb óceáni hídon lehet csak elhagyni

Az egzotikumra vágyók a Villa Zoraydában fedezhetik fel az Alhambrát idéző keleti luxust és gazdagságot. A mór stílusú palotában antik műkincsek, pazar selymek és egy macskaszőrből készült 2400 éves egyiptomi szőnyeg is látható.

Sőt, ha már itt járunk, ne hagyjuk ki az Egyesült Államok legfinomabb kubai szendvicsét, amelyért ha a karibi állam legautentikusabb étkeit szeretnénk megkóstolni bizony 90 mérföldet, azaz csaknem 145 kilométert kellene úsznunk az állam legdélebbi pontjától Kubáig.

Akinek a nyugati parton is kedve támad kalandozni, látogassa meg a Tampában horgonyzó, ma múzeumként működő hadihajót, a kis tengeri akváriumot és a szivargyártás egykori fellegvárát, a kubai bevándorlók által alapított Ybor Cityt, amely remek kis helytörténeti múzeumával, erkélyes téglaházaival és az előttük ücsörgő, kávézó és dohányzó helyiekkel igazi karibi hangulatot ígér.





Címkék#florida

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!