Utazó

2015.12.22. 13:19

Pannonhalma, a szépség és béke színhelye

A pannonhalmi főapátság egyházi és művészettörténeti központ, a világörökség része, a bencés hagyományokat követő, klasszikus monostorelrendezés egyetlen épen maradt példája hazánkban.

Müller Anikó Hanga

Bármely irányból is érkeznek hozzánk, Pannon halma mintegy királyi széken lebeg szemük előtt, ahogy Kazinczy Ferenc leírta első benyomását Szent Márton monostoráról.

A korai középkorban egész Európában elterjedt bencés szerzetesrend 996-ban jutott el Magyarországra, amikor az országát a keresztény Európába bekapcsolni kívánó Géza fejedelem monostort alapított számukra Pannónia Szent Hegyén . A monostort Szent István gazdag birtokadománnyal látta el és a Monte Cassino-i apátság kiváltságaival ruházta föl. A török időkben a szerzetesek többször elmenekültek, visszatelepülésükkor mindössze tízen alapították újra a közösséget. A 18. században az uralkodók a szerzetesrendek működését közvetlen hasznosságuk szerint ítélték meg, csak azok létjogosultságát fogadták el, melyek betegápolással vagy tanítással foglalkoztak. Mivel a bencés rend a közösségi életre helyezte a hangsúlyt, II. József 1786-ban beszüntette a bencés kongregáció összes házának működését. I. Ferenc azonban 1802-ben visszaállította a rend öt apátságát, s elsődleges munkaterületéül a középiskolai oktatást szabta meg.

A Pannonhalmi Bencés Főapátság monumentális épülete

Pannonhalma a második világháború alatt a Vöröskereszt védelme alatt állt, így a pusztítás elkerülte. A monostorban ekkor kórház, műtő, csecsemőotthon, óvoda és elemi iskola működött. 1945 után a rend birtokait, iskoláit államosították. 1950-től csak két közösségben engedték meg a szerzeteséletet, Pannonhalmán és Győrött, és engedélyezték e gimnáziumok működését.

A monostor épületei különböző korok üzenetét őrzik.



A látogatók megcsodálhatják a bazilikát, az altemplomot, a Porta Speciosát, a kerengőt, a könyvtárt, a kiállításokat, a levendulalepárlót, sétát tehetnek a gyógynövénykertben, az arborétumban. A levéltárban őrzik Szent István királytól származó kiváltságlevelüket 1001-ből, Szent László király három oklevelét, a magyar nyelv első nyelvemlékét, az 1055-ben íródott tihanyi alapítólevelet, II. Paschalis pápa 1102-es bulláját.

2014-ben új résszel bővült a főapátság. A volt majorsági épület a település központjában sokáig funkció nélküli, omladozó állapotban lévő ingatlan volt. Tavaly júliusi felavatása óta - Apátsági Major Látogatóközpont néven - betekintést nyújt a pannonhalmi szerzetesközösség ezeréves történetébe és tevékenységeibe. Több kiállítás látható, ezek egyike az eddig hely hiányában ki nem állított festmények, szobrok, ötvöstárgyak, textilek, kerámiák válogatása. Itt kapott helyet a középkori kőtár és a rend tevékenységének anyagi alapját jelentő gazdálkodás történetét megjelenítő anyag is.

A tavaly júliusra felújított Apátsági Major Látogatóközpont kiállítási anyagával betekintést nyújt a pannonhalmi szerzetesközösség ezeréves történetébe

Izgalmas a főapátság történetét multimédiás időszalagon, érintőképernyők segítségével a 996. évi alapítástól 2014-ig megidéző bemutató digitalizált alaprajzokkal, archív képekkel, metszetekkel, festményekkel, a monostor kiépülését háromdimenziós rekonstrukcióval illusztrálva.

A felújított 422 méter hosszú pincerendszerben Pannónia szőlőskertje mottóval installált látványos, igényes pincekiállítás az ezeréves bencés szőlőtermesztés és borkészítés történetéről szól. A pannonhalmi szerzetesek szőlőtermesztésének múltja a középkorba nyúlik vissza.

A keresztény kultúra elképzelhetetlen bor nélkül, a liturgia mellett a mindennapi fogyasztásban is meghatározó volt évszázadokon át. A bencések a középkorban templomuk és monostoruk felépítésével egy időben újjáélesztették, majd ezer éven át fejlesztették a rómaiak által létrehozott szőlő- és borkultúrát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!