Utazó

2015.11.17. 10:37

Újra látogatható a Rodin Múzeum

Párizs - Három évig tartó teljes körű felújítás után újra megnyitotta kapuit a párizsi Rodin Múzeum. A 16 millió euróba (ötmilliárd forintba) kerülő munkálatok költségének felét a múzeum önerőből teremtette elő.

A megrepedezett tetőszerkezettől és falaktól a vezetékhálózaton át a padlóig az elmúlt három évben teljesen megújult a XVIII. századi Hotel Biron, amelyet Rainer Maria Rilke költő tanácsára vett birtokba 1908-ban Auguste Rodin (1840-1917). A francia szobrász alkotásai bemutatóhelyének használta a kétszintes palotát. Halála után minden művét a francia államra hagyta, amely 1919-ben a szobrász legfőbb műveit bemutató múzeummá alakítottá át a palotát.

A renoválást követően a 18 teremben kiállított közel hatszáz alkotást a korábbiaktól teljesen eltérő, új koncepció szerint mutatja be a múzeum. A parkban láthatók Rodin olyan híres alkotásai, mint a Gondolkodó, a Pokol kapuja vagy a Calais-i polgárok. A termeket Rodin korának megfelelően állították helyre, a szobrok a természetes fényt idéző megvilágítást kaptak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!