Utazó

2014.02.04. 08:20

Cardiff - Látogatás a vörös sárkánynál

Aki Anglia felé veszi az irányt, s még nem járta be keresztül-kasul mondjuk Londont, annak bizonyára nem szerepel az első számú úti célok között Wales.

Arany Horváth Zsuzsa

 

A vár nekünk szokatlan módon a város közepén terül el. Udvara afféle találkahely, itt nem megy ritkaságszámba, hogy a füvön heverjenek ázsiai, afrikai népek itt boldoguló fiai, lányai

De ha már kigyönyörködtük magunkat az ötödik legnagyobb magyar nagyvárosban, nyugodtan próbálkozhatunk az angol vidék bejárásával. Wales eléréséhez ugyanis hamisítatlan brit mezőkön, lankákon kell nyugatra tartanunk. Keskeny, kőkerítéssel övezett utakon, természetesen a balra tartás közlekedési izgalmával. Pont, mint azokban a filmekben, amelyekben rendre gyilkosságba torkollik a kaland.

Mi, ha már letértünk a járt útról, elsőre mindjárt túl is szaladtunk a Kelta-tenger hosszan benyúló öblének északi oldalára telepedett
walesi fővároson, és a St. Fagansban ingyen látogatható falumúzeum vonzásának engedtünk.

A ködös középkornál is régebbi idők tanújaként őrzött, vörösre festett, aprócska, de emeletes ház magán viselte az általunk nem ismert walesi népi építészet és életmód minden jegyét. Számunkra inkább a korai urbanizáltság ragadható meg, igaz, a miniatűr kertben viszont akkora cukorborsó érett éppen, hogy a látogató bízvást érezhette magát az óriások földjén. A skanzen napokra elnyelhetné a látogatót, hiszen a IX. századi kápolnáról, a XIX. századi munkásotthonról, a vidéki főúri kastélyról még nem is szóltunk.

Azért nem, mert a látogatás mégiscsak Cardiffról szól. A 300 ezernél is több lakost számláló város neve a walesi Caerdydd névből ered, amely az erődnek és a Taff folyónak amelynek partján áll a cardiffi vár az összeolvadásából keletkezett. Lakosai közül ma már csupán 11 százalék beszéli a walesi nyelvet, de a kétnyelvű feliratok ennek ellenére sehonnan sem hiányoznak. Sík területen fekszik, ez határozta meg azt, hogy a XIX. század végén, a XX. század elején a világ legnagyobb szénexportáló kikötője volt. Éghajlata enyhe, viszonylag száraz Wales egyéb területeihez hasonlítva. A fagymentes tél, a langyos tavasz és a lágy meleg nyár miatt kedvelt üdülési célpont volt már a XIX. század végétől. Ne csodálkozzunk, ha úton-útfélen vörös sárkányos szuvenírekbe ütközünk: a vörös sárkány Wales címerállata, mottójuk szerint ő mutatja az utat.

Az elhagyott és szétkorhadt tengerparti dokképületek helyén a '90-es években kilométeres rakparti sétálónegyedet hoztak létre (Fotók: a szerző)

Igazolhatjuk a mai bédekkerek megállapítását: Cardiff fiatal, lüktető, dinamikus és kreatív. Elfogadó, befogadó, innovatív. A barátságos lakosok, a művészek és diákok, a nyitott szellemiség, a kultúra és a sport iránti tisztelet megfogja a látogatót és elvarázsolja, mint a walesi származású Merlin a mondában Pendragont, Britannia királyát.

A tengerparti kikötő sétánya vidám, szellemes szobrok tárháza, a hatalmas koncert- aréna, a Mermaid s Quail épülete mögött a világ összes konyhájának illatával csábító étterem és bazársor. S természetesen színesen hömpöly-gő tömeg az év minden szakában.

A vár vagy kastély, palota nekünk szokatlan módon a város közepén terül el. Elődjét 1093-ban építették több mint kétezer éves római romokra. A római jelenlétből néhány száz méter hosszúságú fal látható. A normannok komoly erődrendszert hoztak létre, amelyből a Fekete Torony és több épület alapja maradt fenn. A Tudor korszakában a várat kibővítették, a XIX. században az akkori  világ leggazdagabb embere, Bute márki ébresztette fel a szundikáló várat, amelyet William Burges építész segítségével középkori stílusban, edwardiánus díszítéssel kibővíttetett, hiszen évente hat hetet töltött itt, ezért nem sajnálta dúsan berendezni: drága kelmékkel, eleven színű porcelánokkal, gazdag kézi faragással. Renoir, Monet és Cézanne képeit is megcsodálhatjuk itt.

A sportrajongóknak nem árulok el újdonságot, a történelmi belváros tőszomszédságában áll a Millennium Stadion, amely a világ második legnagyobb stadionja, ami teljesen behúzható tetőszerkezettel rendelkezik. A nyitáshoz, záráshoz húsz percre van szükség.

Mondhatom, hogy mi a Taff folyó partján állva ennél jóval több ideig néztük a bárdok földjének építészeti csodáját.

A Millennium Stadion az UEFA besorolása szerint egyike az ötcsillagos európai csarnokoknak. Ez ad otthont a nemzeti rögbi- és focicsapatnak, de számtalan nagyszabású koncertet is itt rendeznek, a színpadon megfordult már a The Police, a Red Hot Chili Peppers és a U2 csapata is. Mintegy nyolcezer tonnás tetőszerkezetét hat acélkábel és négyezer-hétszáz darab, 15 mm átmérőjű sodrony tartja.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!