Utazó

2013.06.11. 09:58

Három ország határán

Sokan azt gondolják, Svájc és a svájci városok az átlagos magyar turista számára aránytalanul drága úti célok. Európa ékszerdobozának látnivalói azonban korántsem megfizethetetlenek és mindenképpen megérik az árukat, maradandó élményekkel térhetünk haza.

Osváth Sarolta

Svájcnak valóban vannak olyan turisztikai centrumai, amelyek a luxuskategóriába tartoznak, de ha lemondunk arról, hogy egy szállodában reggelizzünk Harry herceggel vagy Brad Pittel, nem kell hitelt felvennünk az utazásra. Válasszunk olyan várost, ahová régóta vágyunk, és újabban már olcsó, fapados járatokkal is utazhatunk. Bázel például ilyen, amelyet mindenképpen érdemes felfedezni.

 

Játékosság jellemzi a várost: Jean Tinguely eleven szökőkútja

Ráadásul - mivel három ország határán fekszik - egy úttal akár még Németországba és Franciaországba is kirándulhatunk. Bázelt minden útikönyv a kultúra, a művészetek fellegvárának nevezi és ez meg is felel a valóságnak. Ezenkívül persze még sok egyéb jellemzi, legelőször is a multikulturális békehangulat, ami már a repülőtéren feltűnik a magyarnak. Bázel repülőterét ugyanis a svájciak és a franciák közösen üzemeltetik, mégis minden kitűnően működik. Ezt Svájcban persze néhány óra alatt meg lehet szokni.

Bázel Svájc harmadik legnagyobb városa, lassan csaknem kétszázezren lakják. Történelme a Krisztus előtti időkre nyúlik vissza. A honfoglalás előtt kalandozó magyarok is eljutottak idáig és felégették a települést. A svájciak azonban ezt ma már nem éreztetik velünk, nemcsak a turistákat, a magyar bevándorlókat is éppen olyan korrekten fogadják, mint a többi nációt.

A városháza

 

Azt, hogy a várost a pestisjárványok és a háborúzások nem törölték el a föld színéről, jórészt szerencsés fekvésének köszönheti. Bázel a Rajna völgyében helyezkedik el, az átlag svájci várostól eltérően nem veszik körül több ezer méteres havas hegycsúcsok, viszont a folyó fontos hajózási útvonal és meghatározza a látképet meg a város életét is.

 

A bázeliek imádják a Rajnát, nyáron vígan lubickolnak a folyóban, pedig elég nagy a teherhajó-forgalom rajta, és többek között Svájc két vegyipari óriása, a Novartis és a Roche is itt működik. Hogy csinálják? Ez nyitott kérdés marad, viszont a tiszta levegő és a nyugalom egyértelműen annak köszönhető, hogy a belvárosban egyáltalán nincs gépjárműforgalom. A villamos a fő közlekedési eszköz és persze a bicikli, a turisták is szívesen felpattannak rájuk.

 

Bázel látképe a Rajnával. A város sajátos fekvésű, ellentétben az "átlagos" svájci nagyvárosokkal, nem ölelik körbe havas hegyek, a várost a folyó uralja

városnézést nyilván az óvárossal kezdjük, ahol a piac és a városháza, a Rathaus található. Az ötszáz éves épület a székhelye Bázelnek és a kanton parlamentjének, valamint kormányának. Gyönyörű freskók díszítik, Hans Holbein Younger munkái 1552-ből. A másik kihagyhatatlan látnivaló, amelyet nemcsak Bázel, hanem Svájc kiemelt építészeti örökségei között tartanak számon - a Münster. Eredetileg katolikus székesegyháznak épült 1019-1500 között, román, illetve gótikus stílusban.


Hangulatos kép az óvárosból, ahol legalább órákat érdemes csavarogni

 

Az 1356-os nagy bázeli földrengés lerombolta, majd Johannes Gmünd építette újjá, aki ugyanakkor a Freiburg Münster építésén is dolgozott. A vörös színű téglákból épített katedrális ma protestáns templom, két karcsú tornyával, színes tetőcserepeivel különleges építészeti érték. Bázel egyéb templomairól is híres, több tucat gyönyörű tornyokkal, belsőkkel ellátott templom - köztük Svájc legnagyobb zsinagógája - működik a városban. A múzeumokat viszont semmi sem tudja túlszárnyalni, több mint harminc különböző témájú, egyedülálló gyűjteménye van a városnak. A leghíresebb és legjelentősebb a Kunstmuseum, megtekintésére szánjunk egy napot.




A Hotel Les Trois Rois nem feltétlenül a magyar turisták kedvenc lakhelye, de érdemes egy kávéra betérni. Sok híresség szállt meg itt, például Bonaparte Napóleon, Theodor Herzl, Johann Wolfgang von Goethe, Voltaire, Pablo Picasso, Thomas Mann, Marc Chagall, Richard Wagner és a The Rolling Stones.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!