Utazó

2008.03.19. 08:05

Ökopark a Duna mellett

A rácalmási Jankovich-kúria konferenciaközpont és ökocentrum igényes néprajzi és gasztronómiai kiállításokkal, kézművesműhellyel, multimédiás teremmel fogadja a diákokat és a kikapcsolódni vágyó felnőtteket.

PLT

Kuriózum értékű kirándulóhelyet ajánlunk a  Dunaújváros térségébe látogatóknak. Rácalmás történelmi örökségére, a csodás Duna-parti környezetben lévő Jankovich-kúriára épült az az egymilliárd forintos költséggel megvalósult beruházás, amely a Duna ékkövévé varázsolta az ott létesített ökoturisztikai központot, valamint a Nagy-sziget kéthektáros részén kialakított ártéri tanösvényt. Mindkettő önmagában is megállja a helyét, de gyanítom: a kúriában konferencián vagy továbbképzésen tartózkodó vendégek nem állják meg, hogy át ne nézzenek a múzeumi részekbe.
A konferencia- és rendezvényközpont igazgatója, valamint az ökopark megbízott vezetője, Varga-Szabó Lóránt kalauzol bennünket az igényesen kivitelezett létesítményegyüttesben. A kúria a Phare-Orpheus program keretében, uniós forrásból lett felújítva, megtartva és megőrizve az épület és környezete műemléki jellegét - avatása 2006-ban volt. A kúriában hat terem, teljes felszereléssel (projektor, diavetítő, kihangosítás és még sorolhatnánk) várja a céges és családi rendezvényeket szervezőket.

A házasulandók közül tavaly huszonhárom pár választotta a boldogító igen kimondásának helyszínéül a Jankovich család  uradalmi birtokának történelmi parkját, amely nem mindennapi környezetének köszönhetően teszi felejthetetlenné az eseményt.

A kúria egykori melléképületei szolgáltak alapul a további fejlesztésekhez, a reprezentatív  ökoturisztikai központ kialakításához, amelyet tavaly nyáron vehettek birtokba a látogatók. A kúriához legközelebbi, oktatási épület bejáratánál recepció fogadja a vendégeket.

Az L alakú épület egyik végében lévő nagyelőadó az első állomásunk. A teremben hatvanöten kényelmesen elférnek, de száz vendégig lehet bővíteni az ülőhelyeket, a terem belső hangosítással ellátott, kivetítő, video, tévé, DVD-lejátszó biztosítja, hogy minden igényt ki tudjanak elégíteni. A folyosón haladva feltűnik, hogy a tervezők, kivitelezők minden apró részletre gondoltak, így például külön mozgáskorlátozott-mosdót is kialakítottak.
Az oktatási épületben továbbhaladva interaktív, mellette természetbúvár terem - ha úgy tetszik, kiselőadó - van. Az előbbiben számítógépeken, televízión ismerkedhet a turista egyebek mellett hazánk nemzeti parkjaival, amelyek egyike a rácalmási Nagy-sziget. Az épületben látható Szafari-kiállítás országosan párját ritkító - a Rácalmáson élő Varga Imre ajánlotta fel közösségi célokra a hagyatékból származó gyűjteményét.

A kiselőadó egyúttal halászati múzeum is, mivel ez a mesterség jellegzetessége a falunak. A falakon tájéképekre, a tárolókban kőzetekre, az üvegvitrinekben növényekre csodálkozhatunk rá. Ez ideális helyszín ahhoz, hogy a szigeten tett séta után a vendégek megbeszéljék a látottakat. Akár tanórát is lehet osztálykirándulással egybekötni: a csapat elindul kerékpárral Dunaújvárosból Rácalmásra, végigjárja a szigetet, megnézi az új kikötőt, majd a központban összegzi a tapasztalatokat.

Apropó, tanösvény a szigeten. A nyugalmat árasztó erdei sétautakon tizenhét színes, nagyméretű információs táblával ellátott állomás ad részletes útmutatást a természetvédelmi területről, a Dunáról, az élővilágról. Bizonyos megállóknál kulturált, a természetbe illeszkedő esőházakban és madárvártákban végezhetnek megfigyeléseket vagy pihenhetnek a vendégek. Az ökocentrumnak két tizenkét személyes ladikja is van, ezekkel lehetőség van a holtágakba is behajózva természetbúvárkodni a szigeten, lehajózni a nagy Dunáig.

Mindezt megtudtuk Varga-Szabó Lóránttól a gasztronómiai házhoz tartva, ahol az elmúlt századok étkezési kultúrájának lehetünk tanúi: kenyeret süthetünk a búbos kemencében, de igazi kuriózumnak számít a csikótűzhelyen főtt étel is. A néprajznál maradva a szomszédos teremben lett méltó helye Mosonyi Mihály helytörténeti gyűjteményének, amely bemutatja a soknemzetiségű Rácalmást, a szerb emlékeket, trafikot, a Jankovich, illetve a Pajzs család történetét, a régi rácalmási lakásbelsőt, az aratást és a hajósok életét. 

Az ötszáz ülőhelyes,  minden oldalról látványos szabadtéri színpad nézőterén át vezet utunk a kézművesházhoz, amely szintén páratlan a maga nemében, hiszen fafaragásra, szövésre-fonásra és fazekasságra kínál lehetőséget előzetes bejelentkezéssel, szakemberek irányításával. 

A kúriáról és az ökoturisztikai központról oldalakat lehetne írni és órákat beszélni, ha minden részletre ki akarnánk térni. Ám a szónál többet ér a saját élmény. Nosza, kalandra fel!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!