Sportvilág

2013.09.17. 12:15

Birkózó-vb - Veréb István világbajnoki bronzérmes (Frissítve)

A 2013. évi, budapesti birkózó világbajnokság második versenynapján is a szabadfogásúak voltak porondon.

Horváth Erika

19:50 Veréb István világbajnoki bronzérmes

A magyar vonatkozású bronzmérkőzés előtt a vb kabalafigurája, a birkózómezbe öltözött bika nagyot táncolt a szőnyegen abban bízva, hogy hagy egy kis szerencsét hagy ott. Óriási szurkolás kerekedett, amikor egymásnak feszült a két birkózó. Sokáig nem bírtak egymáson fogást találni, de az első menet utolsó fél percében Veréb páros hónaljfogásból ledöntötte a pekingi olimpián bronzérmes Gajdarovot (2-0). "Ha a lábát tudja védeni, nem lesz baj" - mondta a második menet előtt az idősebb Veréb, aki a nézőtéren a székében is együtt mozgott fiával. Az utolsó három percben már akciópont nem született, ám Veréb kapott egy intést. 2-1-re módosult az eredmény. Még egy percet kellett kihúzni. Hősies csatában ezt is megcselekedte a nem egészen egy hónap múlva 26 éves szombathelyi birkózó,  így megszerezte a világbajnoki bronzérmet.

Fotó: Kricskovics Antal

Ifj. Veréb Istváb utoljára 2007-ben, junior Európa-bajnokságon állt utoljára világversenyen dobogón.

Óriási ünneplés kezdődött a szombathelyieket is tömörítő szektorban. "Nagy küzdelem volt. Akciópontot csak a fiam szerzett, úgy gondolom, megérdemelt a győzelme. Nagyon boldog vagyok - mondta Veréb Istvánt, akinek szintén kijutott a köszöntésből Ligeti Dániel szintén birkózó öccse, Richárd vezényelte kórus harsogta: Pista bácsi a legnagyobb király!

18:14 Veréb a bronzért birkózhat

Következett az Eb-ezüstérmes , örmény Murtazalijev. Nagyon érdekes mérkőzés volt, hiszen minden pont intésből született. Előbb Veréb kapta, majd a fülsérülésével kétszer is kezelésre kényszerülő Murtazalijev. De nemcsak egyet hanem még kettőt. Még öt perc sem telt el, amikor három intés után leléptették. Ami azt is jelentette, hogy ifj. Veréb István életében először felnőtt világversenyén éremért, a bronzért birkózhat.„Bár most is intések döntöttek, ezen a meccsen a fiam volta jobb, az örményt – aki egyre inkább elfáradt –, le kellett léptetni” - mondta az édesapa.

Fotó: Kricskovics Antal

A három súlycsoport éremcsatái 19 órakor kezdődnek. Veréb ellenfele a fehérorosz Murad Gajdarov lesz, aki nagyon sportszerűtlen volt ezen a napon Aldatovval, de szembe nyúlós akcióiról tudna mesélni Ritter Árpád és Hatos Gábor is, mert korábban a 74 kilóban versenyzett.

17:45 „Nem értem, Ukrajnában hatalmas dobással 7-0-ra verte Aldatovot. Most pedig hátrányban sem próbált meg támadóbb szellemben birkózni.”- mondta nem túl vidáman az edző-édesapa.

A vigaszághoz Aldatovnak döntőbe kell jutnia. A negyeddöntőt hatalmas csatában, 6-11-ről felállva 13-11-re hozta az örmény Murtazalijev ellen. Még egy győzelem választja el a finálétól Aldatovot...

Aldatov a fehérorosz Gajdarovval mérkőzött a döntőért. Végig az ukrán volt fölényben, 6-0-ra vezetett, amikor Gajdarov sportszerűtlen ténykedésének köszönhetően elöntötte Aldatov arcát a vér 13 másodperccel a mérkőzés vége előtt. De visszaengedték a szőnyegre, nyert, Veréb István pedig tovább próbálkozhatott a vigaszágon.Aldatov első áldozatátval, az észt Soltrukkal találkozott. Ezúttal - igaz, jóval szerényebb tudású ellenfél ellen – de nem lehetett panasz a támadó szellemre. 2-0, 3-0, 6-0, 8-0 – így alakult a mérkőzés, és hét pont különbség meglévén alig több mint két és fél véget is ért.Következett az Eb-ezüstérmes , örmény Murtazalijev.

Fotó: Kricskovics Antal

16:28 Ligeti kiesett, Veréb még reménykedik

A következő meccse a 2011-es Ázsia-bajnokság kínai bronzérmese, Zhiwei Deng ellen viszont nem úgy alakult, ahogy elképzeltük. Az első menetben még nem nem látszott a baj, hiszen 2-0-s előnyt szerzett Dani. A második három percben viszont már a kínai akarata érvényesült. Előbb egy levitellel egyenlített, aztán egyre nagyobb előnybe került, miután kibillentette Eb-ezüstérmesünket a szőnyegről, aztán még tovább növelte előnyét (5-2), végül Ligeti próbálkozását is a ő aratta le, végül 7-2-re nyert. „Nem jó taktikát választott Dani” - kommentált Veréb István. Végig azt erőltette, amit a legjobban ismernek tőle. Változatosabbá kell tenni a birkózását.”. Ligeti Dani nagyon el volt keseredve, elhárított minden szóba elegyedési próbálkozást. Egyetlen esélye maradt: hogy a kínai a döntőig meg sem áll. De pillanatok alatt elszállt a vigaszág reménye is, mert a következő körben, a negyeddöntőben az orosz Gacsalov lemosta a Denget.

A 84 kilogrammos súlycsoport 37 fős mezőnyében, ifj. Veréb István nem került azok közé, akiknek a 32 közé jutásért is birkózniuk kellett. A 16 közé Robertti Diazzal került össze, akitől tavaly az olimpiai kvalifikációs versenyen kikapott – és a venezuelai ott volt Londonban, a magyar birkózó pedig nem. Diaz indított egy mögékerüléssel (0-2), de erre frappáns válasza volt „Jimmynek” egy levitel és orsó formájában (3-2). Aztán a venezuelai fordított, mert kidobta a szőnyegről a magyart (3-5), sőt egy lábra támadással már 7-3-ra vezetett. De volt innen felfelé, s leginkább Diaznak köszönhetően. Többször az arcába nyúlt Verébnek – először ezért intették meg, majd még kétszer azért, mert passzív volt, folyamatosan menekült. Három intés után pedig ő lett a vesztes, hiába vezetett akkor épp 6-7-ra.Következhetett a nyolcaddöntő a világbajnoki címmel, két vb-ezüsttel és egy bronzzal is rendelkező ukrán Aldatov ellen. Bár ellene már kétszer is volt sikerélménye a szombathelyi birkózónak, egyszer a Bundesligában, az év elején pedig Ukrajnában legyőzte.De most az ukrán ereje és rutinja dominált. Az első menetben megint a bal lába maradt védtelen Verébnek (0-2). A folytatásban kétszer két ponttal növelte előnyét az ukrán (0-6), és az utolsó másodpercekben kapott intésével alakult 1-6-ra alakult a végeredmény. A vigaszághoz Aldatovnak döntőbe kell jutnia. A negyeddöntőt hatalmas csatában, 6-11-ről felállva 13-11-re hozta az örmény Murtazalijev ellen. Még egy győzelem választja el a finálétól Aldatovot...

14:14 Gulyás István szakágvezető figyelve a soros három versenyzőjének bemelegítését, csak annyit mondott, remélem, jobb lesz mint tegnap. Hétfőn korán kiesett Szmik Attila (96 kg), Kardos Róbert (55) és ami a legfájóbb, a Szombathelyről indult Wöller Gergő (66) is.

A keddi magyar trióban a Haladás VSE két versenyzőjének is szurkolhattunk – a 120 kg-os Ligeti Dániel és a 84 kilós ifj. Veréb  István a válogatott két meghatározó tagja.

A 60 kilós, abonyi Molnár József nyitotta a sort. Szó szerint pörgősen kezdődött a találkozó, a fehérorosz Lachinau pörgetéssel operált, 4-0-s előnyét Molnár pillanatok alatt ledolgozta (4-5). A második menetre viszont elkészült az erejével a magyar fiú, nem tudott több pontot szerezni, ellenfele kezét 10-5 után emelte fel a bíró.

Közben egyre csak érkeztek a szombathelyi szurkolók. Ligeti Daninak külön transzparenssel is készültek. De a szurkolótábor még bele sem nagyon tudott melegedni... Amikor felment a szőnyegre a Puerto Rico-i – amúgy kétszeres pán-amerikai játékok bronzérmes - Morell Lopez,  a szombathelyi fiú klubedzője, Veréb István csak annyit mondott: „hamar elesik”. És lőn. Dani egy belső horoggal földre vitte és a 24. másodpercben betusolta ellenfelét.

A következő meccsét a 2011-es Ázsia-bajnokság kínai bronzérmese, Zhiwei Deng ellen vívja.

A 84 kilogrammos súlycsoport 37 fős mezőnyében, ifj. Veréb István nem került azok közé, akiknek a 32 közé jutásért is birkózniuk kellett. A 16 közé a venezuelai Robertti Diazzal került össze, akitől tavaly az olimpiai kvalifikációs versenyen kikapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!