Sport

2017.04.18. 18:50

Újonc a felnőtt csapatban - Jakab Noémi mozdulatai rendkívül esztétikusak, nőiesek

Dunaújváros - Jakab Noémival három évvel ezelőtt nagyot változott a világ. A tehetséges tornászlány tizenhárom éves korában, természetesen szülői döntés alapján (is) otthagyta a fővárosi klubot, a KSI-t, és lejött a dunaújvárosi egyesülethez.

Jankó Árpád

Noémi diplomatikusan nyilatkozik erről az elhatározásról.

- Maradjunk abban, hogy nem volt kedvező az ottani edzőm és köztem a viszony. Az itteni három évről pedig nem nehéz véleményt mondanom: nagyon szép és sikeres dunaferres időszak van mögöttem. Mások az itteni körülmények, más a hozzáállás, a hangulat, a szakmai munka. Ez is segített abban, hogy a nehézségeket, a vívódásokat leküzdjem magamban. Bevallom, régebben, fiatalabb koromban voltak olyan időszakok, amikor azt gondoltam, abba kell hagyni a tornát, nagyon elkeseredtem. Szerencsére anyukám határozott volt, ezt nem engedte, és szándékomról lebeszélt. Azt mondta: ha megteszem, később nagyon meg fogom bánni. Utólag tudom, igaza volt. És csináltam tovább. Most pedig felnőtt magyar válogatottként Európa-bajnokságon képviselem hazámat.

A kéz-, a lábtartás nagyon szépek, nőiesek. És ezt értékelik, díjazzák a pontozóbírók is Fotó: Ady Géza

Jakab Noémi első éves felnőtt válogatott. Tizenöt éves múlt, de mivel idén december 28-án tölti be a tizenhatodik évét, már felnőttként tornászhat a világversenyeken is. Trenka János edző sorolja Noémi jó tulajdonságait. Sok van belőlük, s ezek nagyon értékesek egy élsportoló számára. Csak egyet említ, amin lehetne még változtatni: - Egy kicsit vagányabb és kevésbé visszahúzódó lehetne. De rendkívül tehetséges, szorgalmas és akaratos, van önbizalma is. Nagy előnye Noéminak a mozdulatainak kecsessége. Ez az esztétikai szépség, a nőies mozgás manapság többletpontokban is mérhető. Az Európa-bajnokság kolozsvári bíróinak is remélhetően tetszeni fog.

- A Matolay Emlékversenyen nyújtott teljesítményemnek köszönhetem, hogy a szövetségi kapitány, Draskóczy Imre engem választott a magyar csapat negyedik tagjának. Nagyon boldog vagyok, mert titokban azért ebben nagyon bíztam. Négy szeren sikerült bizonyítanom a szövetségi kapitánynak. Jól sikerült a talaj, a felemás korlát, de az ugrás, a gerenda is rendben volt. Próbáltam mindent beleadni, minden idegszálammal koncentráltam a gyakorlatra.

Jakab Noéminak tehát ezen a héten a kolozsvári Európa-bajnokság lesz az első felnőtt megmérettetése. Ő is jól tudja, hogy sokan fogják majd figyelni Kovács Zsófia olimpiai résztvevő mellett az újoncot, a második dunaújvárosi tornászlányt. (Leírom még egyszer: egy vidéki magyar egyesületből két versenyző a felnőtt válogatott csapatban a Európa-bajnokságon. Erről van szó!) De ez Noémit nem zavarja, sőt, inkább motiválja.

- Az biztos, gyorsabban fog azért dobogni a szívem, de nem leszek ideges. Számomra az első felnőtt nagy versenyen kevésbé számít a dobogó, az érem, a kiemelkedő szakmai eredmény, hanem azt szeretném, hogy felfigyeljenek rám, és megjegyezzék a nevemet, hogy megismerjenek itthon és külföldön is. A szerek között számomra nincs különbség. A gyakorlataimat pontosan, hiba nélkül, szépen akarom bemutatni. Ezért mindent beleadok, ezt megígérem.

Az utolsó pillanatban megváltozott a magyar női válogatott összeállítása. Böczögő Dorina gyulladásos sérülése nem javult, ezért nem utazik az Európa-bajnokságra. Helyette Al-Salty Dália került be a négyes
csapatban.

Mind a négy magyar tornásznő valamennyi (4) szeren indul az Eb-n. A selejtezőket csütörtökön rendezik meg. Az 1. csoportban Jakab és Salty, a 4. csoportban Kovács és Dévai szerepel.

Kovács Zsófia nyilatkozata: - Összetettben szeretnék döntőzni. Felemás korláton és ugrásban éremközelben akarok  végezni. Jó a formám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!