Sport

2011.05.20. 02:29

A játékvezető is ember

Az 1994-es világbajnoki döntőt hibátlanul vezette, négyszer választották a világ legjobb bírójának. Hat éven át MLSZ-alelnökként tevékenykedett, a tavaszi idényben tért vissza a futballpályára: játékvezetői ellenőrként.

nincs nev

Azt mondja, a bírókat ért kritikák a túlzott tétnek, a futballban mozgó elképesztő pénzeknek köszönhetőek.

- Egyre nagyobbak a megkereshető összegek, emiatt egyre több az indulat. S ami szintén nem elhanyagolható, a korábbinál sokkal több kamera közvetíti a meccse- ket, gyakorlatilag minden kiderül.

- Amikor ön regnált, a gazdagabb helyeken, továbbá a vb-n, Eb-n elég operatőr dolgozott, mégsem okozott földindulást egy-egy találkozó. Ma már szinte mindegyik, meccs utáni sajtótájékoztatón a bíróval kezdi mondandóját a vesztes fél edzője.

- A negatív kritika mindig eléri a játékvezetést. Ennek egyik oka a hatalmas, fociba áramló pénz, a másik pedig a technika rendkívüli fejlődése, egyetlen jelenet sem maradhat titokban. A kisebb derbiket nyolc-tíz, a nagyobb összecsapásokat negyven-ötven kamera közvetíti, minden szögből képesek mutatni a vitatott szituációkat. Bár a bírókat sokkal több kritika éri, mint korábban, nem lettek rosszabbak.

- Tehát a technika az oka minden problémának.

- Ez csak részben igaz. Sajnos kevesebb az egyéniség, mint korábban. Nemcsak itthon, a nemzetközi színtéren is. Az én időmben ténykedett Collina, Garcia Aranda, Peter Mikkelsen, Milton Nielsen, Schmidhuber és a bíráskodástól nemrég elköszönt Markus Merk. Úgy gondolom, anno több, hasonló képességű topbíró volt, ma kevesebb.

- Jelenleg Massimo Busacca, Franck de Bleeckere és a tavaly nyári dél-afrikai vb-döntőt dirigáló Howard Webb számít a csúcsnak, valamint nagy örömünkre Kassai Viktor. Önnél ki a favorit?

- Kassai nálam is ott van a közvetlen élmezőnyben. Ezt nem azért mondom, mert a honfitársamról van szó, valóban kivételes képességű sípmesternek tartom. Fiatal, harmincöt éves, tehát még tíz éve van a pályán. A karrierjének további alakulásában, a további sikereiben az általam korábban elmondottak is szerepet játszanak: mégpedig az, hogy elfogytak az igazi karakterek. Viktor mögött már komoly összecsapások vannak, és hatalmas ütközetek várnak még rá. Az én ars poeticám nem változott az utóbbi években, ma is azt gondolom: a bírónak az a dolga, hogy a zöld, téglalap alakú területen az összes ráruházott hatalmat úgy használja fel, hogy a lelátón és a tévé előtt ülők a lehető legjobban érezzék magukat, a szórakozásukat ne rontsa el.

- Manapság egyre több a színészkedés, a futballisták néha több időt töltenek a levegőben, mint a földön. Erről mi a véleménye?

- Ez is a megnövekedett pénzzel van összefüggésben. A futballisták minden eszközt bevetnek a siker érdekében. Ha több lesz a karakteres bíró, a játékosok kevesebbet engednek majd meg maguknak. A tavaszi Real Madrid - Barcelona derbiknek abból a szempontból rossz üzenetük van, hogy a két elitgárdának azt kellene sugallnia, ez egy úri játék, ahol a hatalmas tét ellenére a vesztes elfogadja, mi több, kellő eleganciával kezeli, ha a másik esetleg jobb. Ezzel szemben kis túlzással az derül ki, hogy a meccs előtt a fiúk vért ittak, taposnak, rugdosnak, tehát minden eszközt bevetnek a diadal érdekében. Ez pedig nem jó, hogy a másik lábát, tehát a munkaeszközét próbálja valaki módszeresen tönkretenni. Ez megbocsáthatatlan. A gyengébb nemzeti bajnokságokban szereplők számára ez rossz üzenet, a kevésbé ismert labdarúgó azt gondolhatja, ha a világsztároknak szabad, akkor ő is megteheti.

- A tavalyi vb-n a bírói hibák emberi sorsokat tettek tönkre. Mit gondol, a gólbíró bevezetése vagy más találmány megoldást jelent?

- A bíró is ember, hibázhat. Az Európa Ligában már öt bírót alkalmaznak, ami jó ötlet, több szem többet lát. Az látszik, sok az új kihívás a futballban. Valami technikai megoldást találni kell a vitatott helyzetekre. Ma már minden komoly meccset közvetít a tv, a játékvezetői ellenőr elé kell tenni egy monitort, ő nézi a tévében a meccset, ha lát valamit, a kommunikációs szett segítségével azonnal közli a bíróval. Csak a lényeges dolgokat kell elemezni: a lesállást, azt, hogy gól volt vagy sem. De a foci humán oldalát meg kell hagyni, amibe a kisebb bírói tévedéseknek bele kell férniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!