Rendőrségi

2010.03.17. 05:30

M6: Több tízmilliós kárt okoztak a sztrádatolvajok

Dunaújváros - Egyre több lopásról érkezik hír az M6-os autópályával kapcsolatban, amelyet a hónap végén kell átadni.

Szigeti Sándor

 

Magyarországon megszokott dolog, hogy a bűnözők és alkalmi szerencsevadászok lopni járnak az éppen épülő sztrádákra. Nincs ez másképpen a  Dunaújváros és Pécs között épülő gyorsforgalmi út esetében sem. A  rendőrség a napokban hozta nyilvánosságra azt az adatot, miszerint  Paks és Szekszárd térségében több tízmillió forintra rúg az elmúlt években okozott kár.

Fejér megyét, Dunaújvárostól Délre csak egy egészen rövid szakaszon érinti a mostani beruházás. Bűncselekményekről azonban így is több alkalommal be kellett számolnia a DH-nak. Előszállás és Daruszentmiklós környékéről például jelentős mennyiségű gázolajlopásokról érkeztek hírek,  tavaly ősztől kezdve.

Az éjszakára az építési terület mellett parkoltatott teherautókból és  munkagépekből csapolták le korábban az gázolajat, miközben éjjeli őrök vigyázták, hogy ne fordulhasson elő ilyen eset.

Szeptember utolsó napjaiban feltörték egy várakozó munkagép üzemanyagtartályát. A tettesek több mint hatszáz liter gázolajat vittek el.

Három héttel később négyszázötven liter gázolajat eresztettek le egy kamionból.

De más okok is megnehezítették a kivitelező  dolgát: augusztusban például két robbanószerkezetet találtak a pályát építő munkások. A tűzszerészeknek azonban  sikerült hatástalanítaniuk a tölteteket.

Legutóbb e hónap elején, március 2-án, Dunaföldváron bukott le egy előszállási és egy daruszentmiklósi férfi.

Elismerték, hogy üzemanyagot  akartak lopni a pálya egyik műszaki állomásáról.  Később bevallották azt is, hogy 2008. októberétől többször vittek el gázolajat, aggregátort, akkumulátorokat az építkezésről: összesen három és fél millió forint értékben.

A Paksi Rendőrkapitányság eddig huszonöt hasonló ügyben kezdett nyomozást. A tolvajok által okozott kár pedig eléri a tíz és fél millió forintot - tájékoztatta a Magyar Távirati Irodát  Heisler Judit sajtóreferens.

Délebbre még rosszabb a helyzet. A szekszárdi kapitánysághoz tartozó szakaszon több tízmillió forint a kár. Bátaszékről darut is loptak,  később Enyingen találták  meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!