Igazán ízletes ebédeket készíthet

2020.01.05. 17:00

Főzzön belsőségből kreatívan!

A méltatlanul mellőzött hozzávalók megérdemlik, hogy visszanyerjék renoméjukat a konyhában, hiszen sokféleképpen felhasználhatók, ízük pedig igazán különleges.

Mediaworks/Fanny Konyha

Sertésmájkrokett

HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE): 400 g sertésmáj, 70 g kacsazsír, ½ fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 ek. liszt, 100 ml tej, só, bors, őrölt majoránna, őrölt kakukkfű, 2 db tojás, 100 g zsemlemorzsa, 100 ml olaj. ELKÉSZÍTÉS: 1. A gondosan megtisztított májat csíkozzuk fel. A zsírt forrósítsuk fel, és közepes lángon pároljuk rajta puhára a meghámozott, felszeletelt vöröshagymát. Adjuk hozzá a megtisztított, felaprított fokhagymát a májcsíkokkal együtt, és pirítsuk addig, amíg a máj rózsaszín nem lesz és kissé meg nem keményedik. Hintsük meg a liszttel, és pirítsuk további 1 percig. Ezután öntsük fel a tejjel, ízesítsük egy kevés sóval, borssal, valamint őrölt majoránnával és kakukkfűvel, majd kevergetve főzzük sűrűre. 2. Húzzuk le a tűzről a májas keveréket, egyenként forgassuk bele a tojásokat, azután borítsuk deszkára, és vágjuk durvára. Tegyük tálba a masszát, dolgozzuk össze a zsemlemorzsa felével, majd formázzunk belőle kis hengereket. Hempergessük meg a kroketteket a megmaradt zsemlemorzsában, végül süssük őket aranyszínűre a felforrósított olajban. Forrón tálaljuk. EGY ADAG: 375 kcal

Pacalleves

HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE): 600 g konyhakész marhapacal, 2 db babérlevél, 5 db egész fekete bors, 1 ½ fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, 2 ek. olaj, 100 g sárgarépa, 100 g fehérrépa, 100 g zeller, 1 ek. liszt, frissen őrölt bors, őrölt majoránna, ½ db citrom kifacsart leve. ELKÉSZÍTÉS: 1. A pacalt tegyük lábasba, öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, és forraljuk 3 percig. Miután leszűrtük és leöblítettük, tegyük vissza a lábasba. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, forraljuk fel, majd közepes lángon főzzük 1 órán át. Adjuk hozzá a babérleveleket, a fekete borsot, 1 fej megtisztított vöröshagymát, továbbá a meghámozott fokhagymát, sózzuk meg, és főzzük addig, amíg a pacal meg nem puhul. 2. Szedjük ki a pacalt a főzőléből, rakjuk hideg vízbe, majd szűrjük le, és csíkozzuk fel. 3. Forrósítsuk fel az olajat, és pirítsuk rajta a maradék, felaprított vöröshagymát, továbbá a megtisztított, feldarabolt gyökérzöldségeket 2 percig. Hintsük meg a liszttel, és pirítsuk még 1 percig. Azután szűrjük rá a pacal főzőlevét, és adjuk hozzá a pacalcsíkokat. Végül ízesítsük a levest némi sóval, borssal, őrölt majoránnával és a citromlével. Tejföllel meglocsolva, továbbá egy kevés aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk. Citromkarikákkal díszíthetjük. EGY ADAG: 350 kcal

Morzsában sült velő mártogatóssal

HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE): 500 g sertésagyvelő, 1-2 db babérlevél, só, 100 g liszt, 2 db tojás, 50 g szeletelt mandula, 100 g zsemlemorzsa, 200 ml olaj. A MÁRTOGATÓSHOZ: 50 g ecetes uborka, ½ csokor petrezselyem, 1 db tojássárgája, 1 ek. mustár, só, 200 ml olaj, 100 g tejföl, ½ tk. porcukor, ¼ db citrom, 1 csokor snidling. A KÖRETHEZ: 300 g rizs, 30 ml olaj, só. ELKÉSZÍTÉS: 1. A velőt áztassuk langyos vízben 15 percig, majd szűrjük le, és távolítsuk el róla a hártyákat. Tegyük a belsőséget forrásban lévő, a babérlevéllel ízesített vízbe, és forraljuk fel. A tűzről levéve óvatosan öntsük fel hideg vízzel, ezután szűrjük le a velőt, töröljük szárazra, és vágjuk fel nagyobb darabokra. Sózzuk meg, és hempergessük meg a lisztben, a felvert tojásban, végül pedig a szeletelt mandulával elvegyített zsemlemorzsában. 2. Forrósítsuk fel az olajat, és közepes lángon süssük benne aranyszínűre a velődarabokat körülbelül 5 perc alatt. Azután szedjük mindet konyhai papírtörlőre. 3. A mártogatóshoz aprítsuk fel az uborkát és a petrezselyem lecsipkedett leveleit. Habarjuk el a tojássárgáját a mustárral, sózzuk meg, majd csorgassuk bele az olajat, és verjük tovább addig, amíg kemény nem lesz. Forgassuk bele a tejfölt, a porcukrot, a citrom kifacsart levét, az uborkát, a petrezselymet és a felkarikázott snidlinget. 4. Az átöblített rizst pirítsuk fehéredésig a felhevített olajon. Öntsük fel 600 ml vízzel, sózzuk meg, és forraljuk 2 percig. Ezután kis lángon, lefedve főzzük addig, amíg a rizs az összses folyadékot magába nem szívja. Ezzel és a zöldfűszeres mártogatóssal tálaljuk a velődarabokat. EGY ADAG: 1130 kcal

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!