szponzorált tartalom

2020.03.03. 13:52

Megéri felültöltős mosógépet venni?

Ruhák. Minden nap hordjuk őket, koszolódnak, tisztításra szorulnak. Egy háztartás elengedhetetlen felszerelése tehát egy megbízható mosógép. Ha emellett a környezetvédelemre is szeretnénk figyelmet fordítani, mindenképpen válogassunk az energiatakarékos berendezések közül.

Típus kisokos

A mosógépek kategorizálása nem túlságosan bonyolult. Lényegében a két elérhető típus az elöltöltős, illetve a felültöltős mosógépek. Ehhez aztán jön néhány technikai és energetikai tulajdonság, melyek alapján választhatunk. Mekkora a dob mérete, tehát mennyi ruhát tudunk egyszerre mosni? Milyen energiafelhasználási osztállyal rendelkezik? Milyen teljesítménnyel bír, tehát a centrifugája milyen fordulatszámon képes szárítani a ruhákat? Esetleg kombinált modellről van-e szó, mely szárító funkcióval is rendelkezik?

A döntés alapja a kialakítás. Lakásunk, vagy azon helyiség mérete és alaprajza ahová a háztartási eszközt helyezni szeretnénk, máris sok kérdést eldönt. Manapság talán népszerűbbek az elöltöltős verziók, ám sok esetben éppen a helyhiány miatt a felültöltős modellek kerülnek előtérbe. A többi opció igazából pénztárca és hozzáállás kérdése. Minél többet költünk rá, annál nagyobb teljesítménnyel és funkciókínálattal gazdagodhatunk. Ha azonban fontos számunkra a hely- és energiatakarékosság és figyelünk környezetünkre is, az energiatakarékos felültöltős mosógépek között érdemes szétnéznünk.

Takarékos felültöltős pro és kontra

Ahogy minden berendezésnek, úgy a felültöltős mosógépeknek is megvannak a maguk előnyei és hátrányai. Ezek mérlegelése után a vevő aztán maga döntheti el, hogy számára mely konstrukció a legmegfelelőbb. Lássunk tehát néhány pro és kontra érvet ezen energiatakarékos készülékekkel kapcsolatban, melyek talán közelebb vihetnek a megoldáshoz.

Előnyök:

  • Alacsonyabb ár: elöltöltős társaihoz mérten egy felültöltős mosógépért kevesebbet kell fizetnünk. Ezáltal ugyan logikus, hogy funkcióiban is szegényesebb egy ilyen készülék, ám ez közel sem jelenti azt, hogy ne teljesítené elvárásainkat.
  • Kényelmesebb kezelés/betöltés: egyszerű logika alapján felülről betölteni a mosnivalót jóval kényelmesebb, mint az elöltöltős mosógépek jóval alacsonyabban elhelyezkedő dobjába pakolni a ruhákat, így kényelmi szempontból a felültöltős jobban teljesít.
  • Hely- és energiatakarékos: kialakításukból adódóan a felültöltős mosógépek jóval kompaktabbak, így kevesebb helyet foglalnak. A kisebb lakással, kisebb helyiségekkel rendelkezőknek ez döntő faktor lehet. Az energiatakarékos modellek segítségével ráadásul még spórolhatunk is, hiszen az AAA és hasonló energiahatékonysági osztályú eszközök vizet és áramot is takaríthatnak meg a háztartásnak.
  • Hátrányok:

  • Kisebb kapacitás: kompaktabb méretükből fakadóan a felültöltős mosógépek dobja is kisebb, így egyszerre kevesebb ruhát moshatunk bennük. Ám energiatakarékossági szempontból nem biztos, hogy ezzel kintebb vagyunk, mint ha egyszerre mosnánk ugyanazt a mennyiséget egy nagyobb teljesítményű gépben.
  • Visszamaradottabb technológia: a fejlesztések jóval hangsúlyosabbak az elöltöltős konstrukcióknál, így a felültöltős mosógépekre kevesebb technológiai figyelem jut. Ettől függetlenül hiba lenne elavultnak nevezni ezeket a készülékeket, csupán funkcióikban követik le kevésbé az innovációt.
  • Kisebb választék és hatékonyság: előbbi nem is szorul magyarázatra, míg utóbbi faktor tulajdonképpen az energiatakarékosság „ára”. Mérlegeljünk, számunkra mi fontosabb.
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában