PR cikk

2021.12.14. 10:23

Milyen fontos frissítést tartalmaz az iPadOS 15 az Apple iPad 9-en?

hirdetés

Az előző modellt tekintve az Apple iPad 9 számos új dolgot tartalmaz, többek között az A13 Bionic chipet, a jobb előlapi kamerát az egyedülálló Center Stage móddal, illetve az igen figyelemre méltó iPadOS 15 szoftverrel. Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb jellemzőket, hogy ezzel is segítséget nyújtsunk a termék megvásárlásához.

 

Az Apple iPad 9-es verzió operációs rendszerének negatívumai

 

Szerencsére kevés ilyen tulajdonágról beszélhetünk:

 

  • A többfeladatos munkavégzés továbbra is nehézkes
  • A widgetek elrontották a kezdőképernyő elrendezését
  • Még mindig nincs többfelhasználós támogatás

 

A Safari új megjelenése az Apple iPad 9-en

 

Az Apple iPad 9 is kapott egy új, húzható lapsávot, bár ez a kijelző tetején található (az Apple „Compact Tab Bar”-nak hívja). Az iPhone-tól eltérően itt sokkal jobban kirajzolódik az Apple régi dizájnja, amely felül tartja az URL sávot, alatta pedig egy sor fület; a görgető kompakt sávot nehezebb használni, és megvan az a szerencsétlen szokása, hogy eltakarja a többi nyitott fület, amikor rákattintunk. A tervezési lehetőségektől eltekintve a Safari legfrissebb verziója egy új lapcsoport funkciót is hozzáad (amely az iCloudon keresztül szinkronizál az eszközök között), hogy segítsen rendezni az összes megnyitott webhely káoszát az eszközökön, és lehetővé teszi a harmadik féltől származó bővítmények telepítését.

 

Widgetek és az App Library már elérhető az iPad-en is

 

Az iPadOS 15 gyakorlatilag megegyezik az iOS 15-tel, kivéve néhány iPad-specifikus fejlesztést.

Az Apple azonban még nagyobb widgetméretet kínál az iPadhez, amely a képernyő teljes harmadát foglalja el négy, két ikonos rácsban, és fizikailag nagyjából akkora, mint egy iPhone 12. Tekintettel arra, hogy az iOS widgetek továbbra sem lehetnek teljesen interaktívak, nem ez a leghasznosabb kiegészítés, de valóban hatalmas naptárelőnézeteket és névjegyzékeket kaphatunk. Eddig a legjobb megvalósítás a Photos alkalmazás, amely már jókora képkeretként is tud működni a kezdőképernyőn.

A kibővített widget-támogatás mellékhatásaként sajnos az Apple megdöbbentően csökkentette az iPad kezdőképernyőjén megjelenő ikonok számát iPadOS 15 rendszerben. 

 

A másik nagy iPad-specifikus változás – amely az Apple iPad 9-ben szintén megtalálható – az, hogy a gyártó hogyan kezeli a multitaskingot, hiszen nagyrészt ragaszkodik meglévő rendszeréhez, amely elsősorban osztott képernyős alkalmazásokra és lebegő oldalsávokra épül. Az újdonság azonban egy többfeladatos menü, amely megkönnyíti az osztott képernyős alkalmazásnézetek beállítását (vagy kilépését), vagy az appok lebegő oldalsáv nézetbe helyezését.

 

Hol található az App Library? Lépjünk a „Kezdőképernyőre”, majd csúsztassuk balra az összes „Kezdőképernyő” oldalt az App Library eléréséhez. A gyors megnyitásához klikkeljünk a keresőmezőre a képernyő tetején, majd írjuk be a keresendő applikáció nevét, aztán kattintsunk rá. Az alkalmazások hatékony rendszerezése mellett az App Library hatalmas előnye, hogy lehetővé teszi a kezdőképernyőn tárolt programok számának minimalizálását. Így eltávolíthatunk egy alkalmazást a képernyőről, és egyszerűen érhetjük el az alkalmazáskönyvtárban. Az Apple Store-ban pedig több millió programot találunk, amelyek között vannak fizetős és ingyenes appok.

 

Azok, akik szeretik az iPad szoftveres képességeit, valószínűleg elégedettek lesznek az új kiegészítésekkel és fejlesztésekkel ezekhez a módokhoz.

 

Végszó

 

Az új szoftver mellett az egyik legjobb fejlesztés, hogy a gyártó elhagyta a 32 GB-os tárhelyet és már egyből 64 GB-os készüléket tudunk megvásárolni a hazai webáruházakban. Mivel az almás cég termékéről van szó, figyeljünk oda arra, hogy ez a tárterület tovább már nem bővíthető, így olyan Apple iPad 9-es típust (pl.: 256 GB-os készülék) szerezzünk be, amely minden tekintetben megfelelő számunkra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában