szponzorált tartalom

2020.12.14. 16:28

A hajhullás okai, a hajnövesztő szerek és kiegészítők pozitív hatásai

A hajhullás nem csak nők esetében lehet nagyon frusztráló, de a férfiakat is éppúgy megviseli. A hajvesztésnek rengeteg oka van, nagyon sok olyan tényező játszhat közre, amely összeadódva súlyosan megviselhetik a hajkoronánkat.

A hajvesztés oka – genetikai tényezők

A hajhullás első és legerősebb oka nem más, mint a genetikai tényezők. Férfiaknál és nőknél is egyaránt jelen lehet ez a probléma. Amennyiben a nagyszülők és a szülők sem rendelkeztek dús hajkoronával és korán szembesülniük kellett a hajvesztés problémájával, úgy mi magunk is számíthatunk arra, hogy az életünk korai szakaszában, akár már a húszas éveink elején egyre vékonyabb és ritkulóbb hajkoronánk lesz.

A stressz is rombol

Nincs még egy olyan dolog, ami annyira megviselné az emberi szervezetet, mint a stressz. A stressz nem csak fizikailag betegíthet meg, de lelki gondokat is generálhat. Nem beszélve a hajhullásról. Stressz hatására megemelkedhet a tesztoszteronszint, amely mintegy megszakítja a haj növekedési ciklusát, sőt még hajhullást is okozhat. A stressz ezen kívül rontja a fejbőr vérellátását, keringését, így kevesebb oxigén és tápanyag jut a hajhagymákhoz, ami nem csak a haj növekedését lassítja és gátolja, de a hajvesztésért is felelőssé tehető.

Forrás: Dean Drobot / Shutterstock.com

A táplálkozásnak kulcsszerepe van

A táplálkozás is nagyban befolyásolja a haj növekedését, illetve a hajhullással kapcsolatos panaszoknak a gyökere is sokszor az étrendünkben, a táplálkozásunkban keresendő. Amennyiben a szervezet nem jut hozzá az alapvető tápanyagokhoz, vagyis vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, úgy ne csodálkozzunk, ha napról – napra egyre több hajszál marad a hajkefében. A kiegyensúlyozott étrend segít a haj növekedésében és az egészséges, dús hajszálak megőrzésében. A hajszálaknak többek között antioxidáns vitaminokra, biotinra, cinkre és vasra van szüksége.

A gyógyszerek és egyes betegségek is hatással vannak a hajhagymákra

Egyes gyógyszerek és egészségügyi problémák is hatással vannak a haj állapotára és ezek is okai lehetnek a túlzott, már nem egészséges mértékű hajhullásnak. A pajzsmirigy – betegségek, a hormonális változások, a menopauza, a terhesség, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szív –és keringési zavarok mind – mind hozzájárulhatnak a hajvesztéshez.

A környezeti hatások is okolhatók

A környezeti hatások is megviselhetik a hajzatunkat. A levegő szennyezettsége, a táplálékokban található xeno – ösztrogének, a vízben található nehézfémek, olyan méreganyagok, amelyek nem csak a szervezetben pusztítanak, de a fejbőrön is, mégpedig a hajhagymákat. Ha a hajhagymák sérülnek, akkor ne is várjuk, hogy dús, hosszú és egészséges hajkoronával fogunk büszkélkedni.

A dohányzás és az alkohol felgyorsítja az öregedési folyamatokat

A hajhullásnak a dohányzás és a mértéktelen alkoholfogyasztás is lehet az oka. Mindkét szenvedélybetegség felelőssé tehető, hogy a tápanyagok vagy nem szívódnak fel rendesen, vagy nem hasznosulnak kellőképpen. Ráadásul mind az alkohol, mind a cigarettafüst oka lehet az oxidatív stressz kialakulásának, ami jelentősen felgyorsítja az öregedési folyamatokat. Igaz, hogy idősebb korban mindenki megőszül és sokunknak lesz ritka a haja, de a dohányfüst és az alkohol jelentősen felgyorsítják ezeket a folyamatokat.

A hajnövesztő vitaminok és kiegészítők segíthetnek

A testet nem elég csak kívülről ápolni, belülről is táplálni kell. Hiába használunk bármit, ha nem tápanyagokban bővelkedő ételeket fogyasztunk. Nagyon fontos, hogy az étrendünkben szerepeljenek a fehérjék, az egészséges zsírok, a vitaminok és az ásványi anyagok. Ezek a tápanyagok elősegítik a sejtek megújítását, a hajhagymák egészségét is biztosítják, és a haj növekedését is megtámogatják.

A hajunk attól is megritkulhat, ha mindig lófarokba van kötve, de az állandó hajvasalás és hajfestés is oka lehet a túlzott mértékű hajvesztésnek. A professzionális, minőségi hajápoló anyagok, a hatékony hajnövesztő szerek használata is kulcsfontosságú, hiszen ezek is megakadályozhatják a haj idő előtti ritkulását.

A hajunk kényeztetése – hajpakolások, olajos fejbőrkezelés, fejmasszázs – serkentik a fejbőr keringését, ennek hatására pedig az új hajszálak jóval egészségesebbek és dúsabbak lehetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában