szponzorált tartalom

2020.10.27. 15:08

Az egyes kutyafajták megismerésével csak nyerhetünk!

De gyönyörű border collie, jól fogja magát érezni a lakásban? Oh, milyen szép komondor, belakja majd a kis kertet? Kistestű, és barátságos: beagle vagy terrier a választásom?

Fotó: LEA ATHERTON

Kutyát szeretnék, de milyet?

Kérdések ezrei merülhetnek fel akkor, amikor új kutyus érkezik a családba. Sokszor hajlamosak vagyunk tetszés alapján ítélni, ahogy ez, a fenti, élet írta kérdő-kijelentő mondatokból is kiderül. A border collie valóban szép, sőt intelligens kutyafajta, de a legkevésbé sem lakásba való. Pontosabban akkor érzi jól magát a négy fal között, ha előtte órák hosszat futtatták, sétáltatták, fárasztották. Az energiái ugyanis kimeríthetetlenek, s pusztán a fizikai foglalkoztatás nem elégíti ki. Mentális kihívásokra is szüksége van. Azaz a gazdinak idővel és erővel kell rendelkeznie a megfelelő bánásmódhoz.

A komondor az egyik legősibb magyar kutyafajta. Gyakran emlegetik a kuvasszal együtt, ami a hazai származás miatt jogos társítás. Ám kis kertbe száműzni ezt a nagytestű fajtát nem a legjobb ötlet. Kiváló házőrző, s leginkább nagy területek védelmezésére alkalmas. Egyik legbeszédesebb jellemvonása, hogy beengedni ugyan beengedi a betolakodókat, de ki már nem. Nappal heverészik, ám ez a látszólagos passzivitás folyamatos figyelmet takar. Éjszaka pedig megindul a rodeózás, a terep bejárása. Zsebkendőnyi udvarban ez a létforma nagyjából kivitelezhetetlen.

A beagle és a terrier is valóban kistestű fajták. Ám ha ebből az a következtetés szűrődik le, hogy a mozgásigényük sem nagy, akkor bizony hibás a képlet. Pont, hogy túlon-túl sok energiával rendelkeznek, ráadásul a beagle szabadságérzete messze földről híres. Még kifárasztás mellett is hajlamos úgy dönteni, hogy övé a világ, tehát indulhat a felfedezés. A terrier vadászösztönei pedig jóformán eltompíthatatlanok, azaz nincs az a sétamennyiség, ami megmenthetné a zsákmánynak kiszemelt élőlényeket.

A megfelelő kutyafajta kiválasztása informálódást, tájékozódást és józan belátást igényel!

Csodálatos esemény, ha új taggal bővül a család. A kutyák szeretete, hűsége felbecsülhetetlen értékűek. Ódák, himnuszok, filmek és regények zengenek róluk, joggal. Ám soha nem szabad megfeledkeznünk az egyéni körülményeinkről, s arról, hogy ezek a tényezők akármilyen fajtának nem ideálisak.

A kutyazona.hu segít abban, hogy ne tévedjünk el a fajtadzsungel útvesztőiben, ás így olyan négylábú társsal gazdagodjunk, aki bátran önmaga lehet a hozzá illő környezetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában