szponzorált tartalom

2020.04.15. 09:13

Pohártípus kisokos házigazdáknak

Ha gyakran hívsz át vendégeket, bizonyára te is finom falatokkal várod őket, amikor pedig mindenki jóllakott, jöhet a kötetlen beszélgetés, iszogatás. Egy jó házigazda mindig többféle italt kínál fel, hogy mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt.

De mi a helyzet a poharakkal? Hiszen a különféle itókákhoz különböző poharak is dukálnak. Valljuk be, elég komikus lenne söröskorsóból inni a bort vagy kávésbögréből a pezsgőt. Épp ezért nem árt, ha tisztában vagy vele, milyen italokat milyen pohárban illik felszolgálni!

Talpas poharak

Ide tartoznak a bárpoharak, borospoharak, illetve a konyakos-, koktélos- és pezsgőspoharak. Nagyon szép és elegáns darabok. Az előbb felsorolt italokat mind a róluk elnevezett pohárban érdemes szervírozni, ám hogy ne legyen ilyen egyszerű a dolog, a borospoharakon belül léteznek egyéb altípusok is.

A fehérboroknál például más formájú pohárban kínálnak egy sauvignon blanc-t, mint egy chardonnay-t. Illetve a vörösboros poharakból sem csak egyféle létezik, hanem megkülönböztetünk bordeaux és burgundy kóstolására használt poharakat is. Természetesen ha nem kimondottan borkóstolót tartasz, akkor neked nem kell ilyen mélységig belemenned, megfelel egy általános borospohár is.

A talpas poharak mindegyikére igaz, hogy vékony anyagból készülnek és meglehetősen törékenyek, ezért mindig óvatosan mosogasd, illetve mindig érdemes egy-két plusz darabot is tartani belőle. Ha még nem tudod, honnan szerezd be a pohárkészletet, keresd fel a Gasztronagyker webáruházat.

Röviditalos poharak

Ide tartoznak a legtöbbször a kupica vagy felespohár néven emlegetett darabok. Ezek az apró, vastag talpú, kis poharak, amelyekbe maximum 5 cl italt lehet tölteni. Pálinkához, likőrhöz és egyéb tömény szeszes italhoz ajánlottak, amikből egyszerre csak keveset fogyasztunk.

Kakukktojásként meg lehet még említeni a whisky-s poharat, amely hasonló formájú, ám nagyobb, 2 dl-es űrtartalommal rendelkezik. Ez azért van, mert a whisky-t hagyományosan jéggel fogyasztják, ami pedig nem férne bele egy apró kis felespohárba az ital mellé. Itt viszont fontos szabály az, hogy sose töltsd teli a poharat, maximum az egyharmadáig! Kivéve, ha az a célod, hogy szegény vendég rövid úton illuminált állapotba kerüljön.

Söröspoharak és -korsók

Nincs olyan összejövetel, ahol ne lenne legalább egy-két olyan személy, aki szereti a sört. Vendégségben azonban nem illik dobozból vagy üvegből inni, ezért mindig legyen kéznél néhány söröskorsó, amelybe áttölthetik az italt. Ezek a poharak általában vastag falúak és talpúak, valamint a fül segítségével könnyebb stabilan tartani, még akkor is, ha már sokadszorra telik meg.

Vizes és üdítős poharak

Ne feledkezz el azokról sem, akik magukra vállalták a sofőr hálátlan szerepét, vagy más okból nem fogyasztanak alkoholt. A hétköznapokon használt egyszerű vizespoharakban megkínálhatod őket ásványvízzel, üdítővel.

Címkék#pohár#PR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában