szponzorált tartalom

2019.11.15. 10:52

Milyen világítás szükséges a terráriumba?

A terrárium világítása mindig egy központi kérdés a kezdők számára. Sokan nem is gondolják, hogy hányféle és milyen világítótestek szükségesek ahhoz, hogy a kedvencük egészséges és kiegyensúlyozott legyen.

Egy, ami fényt ad

Mivel a terrárium lakói többségében a meleg, napos vidékekről származnak, így nagyon fontos a megfelelő fényforrás megléte. Természetesen a nappali, természetes fény is sokat segít benne, de nem hagyatkozhatunk csak arra, mert mondjuk ősszel és télen sokkal rövidebb ideig van világos. Így minden esetben szükséges egy lámpatest, ami biztosítja a fentieket. Ez általában LED fényforrás, mivel a neonnal ellentétben nem melegszik és nem is vibrál.

Az egyetlen kivételt az éjjeli életet folytató állatok képezik, akiknek bőven elegendő a szobába bejutó természetes fény. Nekik nem feltétlenül szükséges a terráriumi világítás, ellenben a következő pontokban felsoroltakat nem hagyhatja senki figyelmen kívül.

Az UV sugárzás kötelező

Hüllők esetében UV sugárzás nélkül nincs élet. Éppen ezért nagyon alaposan tanulmányozzuk a természetes élőhelyüket, hogy képesek legyünk hasonló körülményeket teremteni a számukra, hiszen csak így lehetnek hosszú távon egészségesek.

Mivel az UV-B sugárzás nem hatol át az üvegen, így minden esetben érdemes a terráriumon belülre szerelni az UV-t sugárzó fényforrást. A megfelelő mennyiségű UV sugárzást a hüllőnk természetes élőhelye határozza meg, így attól függ, hogy mekkora teljesítményűt érdemes választani. A Kedvence.hu kínálatában számos fényforrást találhatunk, aminek hála szinte minden fajtának az igényeit kielégíthetjük, kezdve az esőerdei fajoktól egészen a sivatagi élőhelyű egyedekig.

Egy lámpa, ami meleget ad

A meleg területet biztosító lámpa megléte sem lehet kérdés, mivel enélkül sem lesz hosszú életű a kedvencünk. A hüllők változó testhőmérsékletűek, így könnyen változhat az aktuális hőjük, függően a kinti hőmérséklettől. Ha el akarjuk kerülni, hogy megfázzon, kihűljön, akkor mindenképp keressünk egy melegítésre szolgáló opciót. Ezt mindenképp a terrárium valamelyik belső pontjára helyezzük el, de úgy, hogy ne melegítse fel az egész területet. Mivel a melegtől a testhőmérséklet felszökik, így szükség van egy árnyékos helyre, ahol normalizálódhat a kedvencünk hője. Ehhez kitűnő választás egy infralámpa, ami bár nappali fényt nem, de hőt biztosít a számára.

Mivel ez a lámpa a terrárium belsejében kerül elhelyezésre, fontos, hogy el tudjuk szeparálni az állattól. Éppen ezért ennél nagyon fontos, hogy gondoskodjunk róla, hogy a kedvencünk ne férjen hozzá, mert könnyen égési sérüléseket szenvedhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában