szponzorált tartalom

2018.10.15. 15:26

Gödöllői látnivalók

Gödöllő a Magyarország központjának számító Budapest agglomerációjában, a fővárostól északkeletre, nagyjából harminc kilométer távolságban, illetve úgy félórányi autózásra található. A Budapest-Hatvan vasútvonalon, illetve a Gödöllői HÉV igénybevételével is egyaránt könnyedén megközelíthető város hétvégi kirándulások remek célpontjául szolgálhat a kikapcsolódásra vágyó fővárosiak vagy egyéb településekről érkező idelátogatók számára.

A város látnivalói közül a legkimagaslóbb talán a Királyi Kastély, amelyet Grassalkovich Antal, a 18. századi Magyarország egyik legbefolyásosabb főura, Mária Terézia kancelláriaminisztere építtetett. A kastélynak az idők során számos tulajdonosa mellett többféle rendeltetése is volt, amely az épület lassú lepusztulásához vezetett. Az 1990-es években majdhogynem a romjaiból kellett újjáépíteni az épületet. Napjainkban múzeum üzemel állandó kiállítással az épületben, amely a 19. század divatjának megfelelően berendezett lakosztályokkal, Sisi királynéhoz köthető személyes tárgyakkal, illetve a 20. századi szovjet megszállás alatt laktanyaként működő épület különböző történeti emlékeivel várja látogatóit. A kiválóan felújított és gondozott kastélykertből megközelíthető Magyarország egyetlen kulisszás rendszerű barokk kastélyszínháza.

Említésre méltó látnivaló a Gödöllői-dombság legmagasabb csúcsa, a földrajzilag Szada településhez tartozó 334 méter magas Margita, ahol egy éppen megfelelően magas földmérő betontorony áll, amelyre ugyan tilos felmászni, de a tetején kialakított kilátószerű fészekből lélegzetelállító panoráma tárul a halálmegvető kirándulók szeme elé.

Az 1902-ben Gödöllőn, 190 hektárnyi területen azzal a céllal létrehozott arborétum, hogy a homokos Alföldi területek fákkal való betelepítésére alkalmas fafajokat honosítsanak meg benne, manapság 350 hektárra bővült kutatási területként működik, és növénykertje ingyenesen megtekinthető látnivaló bárki számára.

Gödöllő városa nem csupán turisztikai látványosságai, de olyan kultikus vendéglátó-és kereskedelmi egységei miatt is említésre méltó, mint az Erzsébet Királyné Szálloda és Kávézó, illetve a fővárosban is fellelhető Sonkás, ahol a legkiválóbb minőségű magyar, olasz, szlovén és spanyol húsipari készítmények széles választéka várja az ínyenc peregrinusok áradatát.

A város vendéglátóipara az idegenforgalom mellet a munkaerőpiac szempontjából is számításba veendő. Ide kattintva napi rendszerességgel frissülő hirdetések a helyi Szent István Egyetem kollégiumlakó diákjai számára is optimális, iskola mellett is végezhető pénzszerzési lehetőségekkel kecsegtetnek, hogy többé ne kelljen embert próbáló nehézségek árán, éhezve, tökéletesen nincstelenül próbálni felkészülni a félévi vizsgákra. A legkeresettebb pozíciók a kereskedelem terén találhatók, de az egyetem jelentős húzóerővel bíró karához szorosan kapcsolódó mezőgazdaság területén is fellelhetők állásajánlatok, illetve az iskola mellett szintén könnyen végezhető betanított, fizikai munkák hirdetéseiből is jócskán akadnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában