szponzorált tartalom

2018.04.27. 19:19

Tippek szarvasi kávéfőzőhöz – a tökéletes kávé kulisszatitkai (x)

Számos kávéfőzési mód és készülék érhető el, ám az egész biztos nem véletlen, hogy sokan vallják azt, kotyogóssal készíthető el az igazán finom, ‘klasszikus’ változat.

Kávézói színvonal a konyhában

A kávéházakban komoly gépekkel készítik a kávét, amelyek mindent tudnak, amitől az ital a maximumot tudja nyújtani. A baristák szerint érdekes módon az – idehaza szarvasi kávéfőzőként is közismert – , cseppet sem drága kotyogóssal nagyon jó minőségű verzió állítható elő; a ‘mokkafőző’ könnyedén utoléri például az automata kávéfőző teljesítményét.

Ez a fajta szerkezet nagyon népszerű és hatékony. Ha pedig valaki netán még mindig attól a városi legendától fél, hogy egyszer csak felrobban a kávéfőzője, elektromos kotyogóst is beszerezhet.

Mit javasolnak a profik?

Ha még csak most szerezzük be, lehetőleg 18/10 inox kávéfőzőt válasszunk. Ez a titokzatos kód tényleg csak a bennfenteseknek mond valamit – a rozsdamentes acél típusára vonatkozik. Ám jó tudni, ma már a legtöbb nyolcszögletű kávéfőző aluminium.

Igazán jó ízű akkor lesz a kész ital, ha tisztán tartjuk szeretett főzőnket. Léteznek kimondottan kávéfőző tisztításra kifejlesztett vízkőoldók is.

A baristák szűrt vizet használnak, próbáljuk ki ezt otthon mi is! A legfontosabb persze magának a kávénak a milyensége: szemes kávét érdemes vásárolni, és megőrölni, hogy frissen használjuk fel. Így sokkal intenzívebb, kellemesebb ízt kapunk. Az őrölt kávénak nem tesz jót a szoba párás levegője, hamar romlik az illata, zamata, ezért mindig csak annyit daráljunk le, amennyit felhasználunk.

Először csak a vizet forraljuk fel

És most jön az elkészítési trükk: tegyünk a kotyogós aljába forrásban levő vizet. Vagy megtehetjük azt is – ez némileg nagyobb kockázatvállalással jár -, hogy a főző aljában felforraljuk a vizet, és ha bugyog, csak akkor erősítsük rá (kesztyűvel vagy konyharuhával) a felső részt.

Hogy miért érdemes így tenni? Ha egyszerre kezdjük felforralni a vizet a szűrőben lévő kávéval, akkor amíg a víz eléri a kellő hőmérsékletet (1-2 perc) a kávéőrlemény átnedvesedik. Az aromák egy jelentős részét elveszítjük ezáltal.

Látható tehát, hogy egy barista egy klasszikus szarvasi szerkezettel is első osztályú kávét tud készíteni. Ez valószínűleg nem véletlen, hiszen a kotyogós főző igazi olasz találmány. A jellegzetes oktogon formájú eredeti szerkezet, a Bialetti Moka Express volt az a gép, ami a háztartásokba vitte a kávéfőzést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában