Strasbourg

2024.02.05. 21:27

Deutsch Tamás: a magyar dollárbaloldalnak nem sikerült konfliktust előidézni Magyarország és Olaszország között

A radikális baloldali, progresszív magyar dollárbaloldali kísérlettel szemben nem sikerült politikai vitát, konfliktust létrehozni Olaszország és Magyarország kormányai között - jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz uniós parlamenti képviselője hétfőn Strasbourgban.

MW

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A kormánypárti politikus azt követően nyilatkozott az MTI-nek, hogy az Európai Parlament hétfői plenáris ülésén a magyar börtönökben fogva tartottak helyzetéről és az antifatámadások olasz vádlottja, Ilaria Salis fogvartartási körülményeiről tartott vitát.

Felhívta a figyelmet: a "verőnő" mosolyog a bírósági tárgyaláson, pedig több találomra kiválasztott magyar és külföldi állampolgárt olyan súlyosan bántalmazott társaival, hogy "az orvosszakértői vélemény szerint is kizárólag csak a szerencsés véletlennek köszönhető, hogy a bűncselekmény súlyos testi sértésnek és nem gyilkosságnak, nem emberölésnek minősül."

Emlékeztetett, hogy a 

"biztonsági térfigyelő kamerák egyértelműen mutatják, hogy a találomra kiválasztott emberekre hátulról támadtak, lefújták és agyba-főbe verték őket."

"Minden jóérzésű ember, magyar és nem magyar az áldozat oldalán áll. Felháborító, hogy az elmúlt egy esztendőben a Magyarországon előzetes letartóztatásban lévő három elkövető egyetlen egy alkalommal sem érdeklődött az áldozataik hogyléte felől" - mutatott rá.

Deutsch szerint a

 "magyar dollármédia is az elkövetővel szolidáris, és azokkal a fogvatartásával kapcsolatos szemenszedett hazugságokkal foglalkozik, amelyeket maga a verőnő talált ki."

Megjegyezte, hogy a 

dollárbaloldalnak nem sikerült feszültséget provokálnia a magyar és az olasz kormány között,

 viszont hangsúlyozta, hogy az olasz hatóságoknak fokozni kellene erőfeszítéseiket, hogy megtalálják és letartóztassak az egyik olasz elkövetőt, akinek identitását és elérhetőségét is ismerik.

A fideszes képviselő azt is kiemelte: 

Magyarországnak nem áll szándékában olyan luxusbörtönöket létrehozni, mint amilyenben Eva Kailit, az EP korrupciós botrányba keveredett alelnökét tartották fogva.

Deutsch Tamás azt üzente azoknak, akik a "neokommunista verőnő méltóságáért emelnek szót", hogy Magyarországon valóban sok bűncselekmény miatt elítélt bűnöző van börtönben.

"Erre Magyarország reagált is. Börtönöket fogunk építeni, hogy a zsúfoltság csökkenjen. Lehet, hogy Magyarországon sok elítélt van börtönben és a börtönök zsúfoltak, de éppen ezért nem az a helyzet, mint Nyugat Európában. Magyarországon nincsenek a bűnözők az utcákon. Helyes, ha a bűnelkövető börtönben van, és nem az utcán, mert láthatóan Nyugat-Európa már ebbe az irányba halad." - jegyezte me.

Azt is hozzátette,

 az Európai Parlament hétfői akcióját ismét az motiválta, hogy "a legnyilvánvalóbb gyalázatos hazugságok alapján támadást indítson Magyarországgal szemben."

Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselője az MTI-nek adott nyilatkozatában kiemelte: "Az Európai Parlament sokkal mélyebbre nem süllyedhet, hiszen

 kimondottan politikai hangulatkeltés céljából tűzte napirendjére ezt a vitát,

 hogy feszültséget keltsen a magyar és az olasz kormány között."

Emlékeztetett: "egy évvel ezelőtt magukat antifasisztának mondó külföldiek egy csoportja érkezett Budapestre, egy náci felvonulást kerestek, hogy szétverjék, de ilyet nem találtak, mivel Magyarországon a nácik nem masírozhatnak. Ezért találomra kiválasztottak utcán sétáló embereket, akiket a ruházatuk alapján nácinak ítéltek és brutálisan bántalmazták őket."

Győri Enikő szerint az Európai Parlament jelenleg ott tart, hogy "egy nagyon súlyos bűncselekménnyel vádolt személynek - akiről ráadásul kiderült, hogy hazudik az eljárás során - ad hitelt". A politikus szerint

 sajnálatos, hogy a vita előtt az Európai Bizottság elfelejtett tájékozódni a magyar viszonyokról.

Azt is hangsúlyozta, hogy 

a parlamenti vita során a magyar kormány képviselője nem szólalhatott fel, mint ahogy kellene egy tisztességes eljárás folyamán.

 Világosan kijelenthető: az európai baloldal által kezdeményezett plenáris napirendi pont - magyar képviselők felszólalásának lehetősége nélkül politikai befolyásolási kísérlet a független magyar igazságszolgáltatásba - tette hozzá.

"A vita során hamis vádakat fogalmaztak meg a baloldali képviselők, ám a jobboldali képviselők úgy nyilatkoztak, hogy ez az ügy nem a plenáris ülés napirendjére való. Vérlázító, hogy erre a vitára egyáltalán sor kerülhetett" - fogalmazott a képviselő.

Hozzátette:

 "Magyarország nem kapott szót, ami az mutatja, hogy ez az Európai Parlament nem tartja tiszteletben a jogállamiságot, az Európai Unió alapértékeit, mint amilyen a tisztességes eljáráshoz való jogot."

Mint mondta, az EP jobboldali frakcióinak hozzászólásaiból ítélve nem sikerült az a kísérlet hogy az olasz konzervatív kormányt összeugrasszák a magyarral.

Győri Enikő szerint az Európai Parlament "a maradék hitelét is elveszíti az európai polgárok szemében, ezért 

nagyon fontos, hogy júniusban az emberek más parlamentet válasszanak, amelyik azzal foglalkozik, ami a feladata."

"Az uniós jogalkotásnak a polgárok életét kellene, hogy szolgálja. Nem pedig bíráskodni mondvacsinált ügyekben" - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában