Visszautasítás

2024.01.31. 20:19

BVOP: nincs szó méltatlan körülményekről az antifaügyben fogva tartott olasz nő esetében (videó)

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) valótlannak tartja, ezért visszautasítja azokat a médiában megjelent állításokat, amelyek szerint méltatlan körülmények között tartják fogva az úgynevezett antifaügyben csoportosan, felfegyverkezve elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntettével és súlyos testi sértéssel vádolt olasz nőt.

MW

Kovács Mihály, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) Fogvatartási Ügyek Szolgálatának szolgálatvezetője sajtótájékoztatót tart az úgynevezett antifaügyben csoportosan, felfegyverkezve elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntettével és súlyos testi sértéssel vádolt olasz nő nyolcszemélyes zárkájában a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet II. Objektumában, a Gyorskocsi utcában 2024. január 31-én

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

Kovács Mihály, a BVOP Fogvatartási Ügyek Szolgálatának szolgálatvezetője szerdán a fogvatartás helyszínén, abban a nyolcszemélyes zárkában tartott erről sajtótájékoztatót, ahol a 38 éves olasz állampolgár tölti a letartóztatását a Gyorskocsi utcában.

KOVÁCS Mihály
Kovács Mihály, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) Fogvatartási Ügyek Szolgálatának szolgálatvezetője sajtótájékoztatót tart az úgynevezett antifaügyben csoportosan, felfegyverkezve elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntettével és súlyos testi sértéssel vádolt olasz nő nyolcszemélyes zárkájában a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet II. Objektumában, a Gyorskocsi utcában 2024. január 31-én
Fotó: Hegedüs Róbert / Forrás: MTI

A büntetés-végrehajtás nevében megalapozatlannak nevezte és határozottan visszautasította egy volt fogvatartott azon állításait, amelyek szerint patkányok, poloskák lepik el a zárkákat, illetve a fogvatartottak nem részesülnek megfelelő egészségügyi ellátásban, az étel rossz és kevés, illetve a higiéniai állapotok nem megfelelőek.

"Az olasz, majd a magyar médiában megjelent, egy volt, külföldi állampolgárságú fogvatartott állításai egyszerűen hazugságok" - fogalmazott az ezredes.

Közlése szerint Magyarországon a jogszabályok és a különböző szakmai protokollok szigorú előírásokkal szabályozzák a fogvatartás körülményeit, amelyeket az ügyészség mint a törvényességi felügyeletet ellátó szerv, valamint az alapvető jogok biztosa rendszeresen ellenőriz.

Azoknak a fogvatartottaknak, akik úgy érzik, hogy jogaik bármilyen módon sérülnek, lehetőségük van panaszt vagy bejelentést tenni. Ezt megtette az olasz állampolgár is az alapvető jogok biztosának hivatalánál, és a kivizsgálás után nem marasztalták el a BVOP-t - tette hozzá.

Kiemelte: a börtön attól börtön, hogy nem "egy többcsillagos szálloda szolgáltatásait nyújtja". Ugyanakkor - folytatta - az intézetekben napi háromszori étkezést biztosítanak a fogvatartottaknak, az ételek minősége pedig megfelel az egészséges táplálkozás követelményeinek.

Az intézményekben folyamatos higiéniai ellenőrzések zajlanak, a fogvatartottak megfelelő egészségügyi ellátásban részesülnek. A büntetés-végrehajtási intézmények magas higiéniás szabványokat alkalmaznak; ezt támasztja alá, hogy a Covid alatt a magyar börtönökben, a zárt közösség ellenére sehol sem alakultak ki járványügyi gócpontok - mondta.

Az intézetekben a bánásmód a jogszabályoknak megfelelő, a büntetés-végrehajtás az emberi méltóság tiszteletben tartása mellett végzi szakmai tevékenységét. Amennyiben bármilyen szabálysértés vagy kihágás történik akár a fogvatartottak, akár a felügyelet részéről, a börtönparancsnokok a szükséges intézkedéseket minden esetben megteszik - fűzte hozzá.

Arra is kitért, hogy a külföldi állampolgárokat befogadásuk után ellátják az általuk beszélt nyelven írt házirenddel, hogy az intézeti szabályokat mielőbb és minél pontosabban megismerhessék. Továbbá a külföldi állampolgárságú fogvatartottakkal "a személyi állomány a mindennapi élettel kapcsolatos kommunikációt angol és német nyelven folytatja, a hivatalos ügyek intézéséhez pedig minden esetben anyanyelvi tolmácsot biztosítanak - fűzte hozzá.

Végül hangsúlyozta: az alaptalan vádak súlyosan sértik a büntetés-végrehajtási szervezet és az ott dolgozók jó hírnevét.

Kérdésre válaszolva Kovács Mihály határozottan cáfolta azt is, hogy az olasz állampolgár számára hónapokig nem biztosítottak lehetőséget arra, hogy kommunikáljon, telefonon beszéljen a családtagjaival.

Az úgynevezett antifaügyben csoportosan, felfegyverkezve elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntettével és súlyos testi sértéssel vádolt olasz nő nyolcszemélyes zárkája a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) sajtótájékoztatóján a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet II. Objektumában, a Gyorskocsi utcában 2024. január 31-én
Fotó: Hegedüs Róbert / Forrás: MTI

Az olasz nő egyike annak a három vádlottnak, akik az ügyészség szerint úgynevezett antifatámadásokat követtek el Budapesten az elmúlt év februárjában.

A rendőrség korábbi tájékoztatása szerint tavaly február 9-11-én Budapesten öt, egymással összefüggő támadás történt: az első a Nyugati pályaudvaron egy vonaton, a második a Fővám téren, a harmadik és a negyedik február 10-én a Gazdagréti téren, illetve a Bank utcában, míg az ötödik február 11-én az I. kerületi Mikó utcában. A támadásokban kilencen - négyen súlyosan, öten könnyebben - sérültek meg.

Három feltételezett elkövetőt még február 11-én elfogtak: egy 38 éves, olasz állampolgárságú nőt, egy 29 éves német férfit és egy 26 éves német nőt.

A Fővárosi Főügyészség tavaly februárban azt jelezte, az elkövetők szélsőjobboldali nézetekre utaló öltözékük miatt támadták meg a számukra ismeretlen, a "kitörés napja" elnevezésű rendezvény résztvevőinek vélt sértetteket.

A Fővárosi Törvényszék január 29-én három év fegyházbüntetésre ítélte a három, külföldi állampolgárságú vádlott egyikét, egy német férfit, aki elismerte bűnösségét.

A Hír TV videót is készített a szóban forgó zárkáról:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában