Óriási a baj

2024.01.07. 09:46

Zavaros a helyzet Nigerben, migránsáradat zúdulhat Európára

A puccsal hatalomra jutott tábornok döntésével minden megváltozik.

MW

A katonai vezetés támogatói tüntetnek a nigeri fővárosban, Niameyben, a nemzetgyűlés épülete előtt 2023. augusztus 20-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Issifou Djibo

Európa számára meglehetősen nyugtalanítóan alakulnak az események Nigerben – írja az Origo. A nyugat-afrikai országot tavaly nyáron egy erőszakos puccs rázta meg, aminek következtében Tiani tábornok vette át a hatalmat.

Az új vezetés szinte azonnal hatályon kívül helyezte a migránscsempészet elleni törvényt, ami addig erős gátja volt az Afrikából induló migráció elszabadulásának.

A döntés humanitárius válság veszélyével fenyeget:

akkora migrációs hullám szakadhat Európára, ami talán még a 2015-ösnél is nagyobb méretű lehet.

A döntéssel Niger felrúgta az Európai Unióval kötött nyolcéves biztonsági együttműködést, aminek keretein belül Brüsszel több mint egymilliárd eurót folyósított az afrikai országnak az illegális migráció megfékezésére. Ezzel új szintre emelte a Nyugattal való egyre erősödő diplomáciai feszültséget.

Tiani döntése megzavarta az Európa Uniónak azt az elképzelését, hogy a migráció ellenőrzésének feladatát az afrikai nemzetekre bízza. Nem mellesleg erősen kockáztatja a felek közötti együttműködés folytatását.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy december 8-án a líbiai központi hatóság közleményt adott ki arról, hogy

Nigerből jelentős migrációs hullám indult el, amely várhatóan rövidesen eléri Líbiát.

Több ország is, így az Egyesült Államok és Németország is (saját, jól felfogott érdeke miatt is) Niger segítségére sietne a katasztrófa elhárítása érdekében.

A teljes cikkért kattintson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában