Mikroadomány-botrány

2023.12.21. 06:37

Köddé vált Gyurcsány és Karácsony bizalmasa

A 99 Mozgalom bűncselekménygyanús adománygyűjtésének egyik főszereplője, Tordai Csaba hetek óta hallgat a botrányról - írja a Magyar Nemzet.

MW

Tordai Csaba a Városháza eladása ügyében tartott vizsgálóbizottsági ülésen 2022. január 3-án

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Havran Zoltán

November 11-én robbant a hír, hogy két nappal korábban házkutatást tartottak Tordai Csaba ügyvédi irodájában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói. A következő napokban az is nyilvánosságra került, hogy a 99 Mozgalom gyanús pénzügyei miatt, költségvetési csalás és pénzmosás gyanújával indult eljárás keretében okirat-hamisítás bűncselekményét alátámasztó bizonyítékokat foglaltak le a nyomozók. 

Az Index később arról értesült, hogy többek között aláírás-hitelesítő dokumentumokat foglaltak le a NAV munkatársai egy ügyész jelenlétében a főpolgármester jogi főtanácsadójának ügyvédi irodájában. A portál azt is megírta, hogy az aláírás-hitelesítők olyan iratok, amelyek az adományozók létét voltak hivatottak igazolni. A tíz dokumentumokon két MSZP-s neve szerepelt, akik azonban csak egy alkalommal vettek részt adományláda felbontásában, a ládába érkezett összeg megszámolásában és jegyzőkönyvezésében. Az Index megkeresésére az MSZP azt közölte, hogy munkatársaikat tanúként hallgatta meg a NAV, ahol elmondták: az első jegyzőkönyvet követő további kilenc okiratot nem ők írták alá, azoknál a ládabontásoknál jelen sem voltak. 

Ebből következik, hogy a további kilenc jegyzőkönyvön nem szerepelhetne a nevük, azaz nagy valószínűséggel azokat meghamisíthatták

A nyomozásban később házkutatást tartott a NAV Karácsony Gergely pénzhordó emberénél is, akit a Magyar Nemzet riportere a lakása előtt próbált megszólaltatni - írja a lap

Az eljárás még júniusban kezdődött, miután a Nemzeti Információs Központ által az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága számára a tavalyi választások külföldi befolyásolásáról készített összefoglaló jelentésből kiderült, hogy a Karácsony Gergely nevével fémjelzett 99 Mozgalom számlájára is jelentős pénzösszegek érkeztek, méghozzá négyötöd részük euróban és angol fontban. Később a mozgalom számlavezetője, az OTP Bank is feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, hamis magánokirat felhasználása miatt. 

A pénzügyeket kezelő Perjés Gábor többször is olyan jegyzőkönyveket adhatott át az OTP-nek, amelyek adománygyűjtő ládák felnyitásáról szóltak. A jegyzőkönyvek állítása alapján ezekbe két-háromezer bankjegyet, egy esetben pedig 3811 bankjegyet tettek.

A feljelentésben viszont az áll, hogy „a ládába a tetején található résen keresztül bankjegycsomagok nem helyezhetők el, ugyanakkor megállapítást nyert, hogy a behozott bankjegyek többsége – elsősorban az euróbankjegyek – újak voltak, gyűrődésmentesek, több esetben egymás utáni sorszámúak, és összetapadtak. Az OTP Bank feljelentése szerint a befizetések rendre megegyeztek a közvetlenül a befizetést követően az egyesület egyik kiemelt partnere (a Bajnai-féle DatAdat-csoportról lehet szó) részére történő átutalások összegével. Az ügyben pénzmosás gyanújával is nyomozás indult. 

Tordai Csaba negyven napja hallgat, sőt teljesen eltűnt a nyilvánosság elől: telefonon elérhetetlen, a sajtómegkeresésekre nem válaszol, sem az irodájánál, sem a Városházán nem mutatkozott azóta. 

A jogi főtanácsadó iránti rendíthetetlen bizalom nem a véletlen műve. 

Tordai komoly karriert futott be a baloldal hatalomra jutását, 2002 tavaszát követően. 2003 és 2005 között az Igazságügyi Minisztériumban dolgozott, 2007. július 1-jétől 2008 februárjáig a gyurcsányi Miniszterelnöki Hivatal jogi és koordinációs szakállamtitkára, 2008 februárjától a MeH államtitkára volt.

A cikk folytatása IDE kattintva olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában