Mikroadomány-botrány

2023.11.23. 06:07

Tordai Csaba régóta bizalmi embere Gyurcsány Ferencnek is (videó)

A Magyar Nemzet keddi cikkében rávilágít, hogy az ügyvéd segítségével zárták el a nyilvánosság elől a 2006. őszi események, illetve a 2008–2009-es pénzügyi válság idején tartott kormányülések dokumentációját.

MW

Tordai Csaba a fővárosi közgyűlésnek a Városháza eladása ügyében tartott vizsgálóbizottsági ülésén

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Havran Zoltán

A vitán felül álló megbízhatóság elengedhetetlen feltétele annak, hogy valaki kulcsszerepet kapjon olyan ügyletekben, mint a baloldal külföldi támogatási botrányának részeként megismert félmilliárdos „adománygyűjtés”. Ilyen bizalmi ember Tordai Csaba, akinek az ügyvédi irodájában november 9-én a Karácsony Gergely nevével fémjelzett 99 Mozgalom gyanús pénzügyei miatt, költségvetési csalás és pénzmosás gyanújával indult eljárás keretében okirat-hamisítás bűncselekményét alátámasztó bizonyítékokat foglaltak le a nyomozók – idézi fel a lap.  

Tordai régóta bizalmi embere a baloldal vezérének, Gyurcsány Ferencnek, amit számos tény és korábbi esemény igazol. Karácsony Gergely főpolgármester jogi főtanácsadója a Gyurcsány-kormányok idején több fontos pozíciót is betöltött. Az Igazságügyi Minisztérium főosztályvezetője volt, majd 2007-ben a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) államtitkára lett és maradt Gyurcsány Ferenc lemondását követően is, a 2009 tavaszán alakult Bajnai-kormány alatt. Korábbi sajtóhírek szerint Tordai annyira erős embernek számított a baloldalon, hogy egyes esetekben ő vezette a kormányülést Gyurcsány távollétében.  

Az sem véletlen, hogy a 2010-es kormányváltáskor is Tordai – mint a MEH jogi és közigazgatási államtitkára – vezényelte le az átadás-átvételt, ami végül botrányba fulladt. Az elektronikus levélfiókokért felelős Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) szakemberei kiürítették a Bajnai-kormány minisztereinek, államtitkárainak és miniszteri titkárságvezetőinek e-mail-fiókjait. Erről Tordai Csaba tájékoztatta az érintetteket.

Mindez azonban csak a jéghegy csúcsa, hiszen Gyurcsányék bizalmi embere már a kormányváltás előtt több hajmeresztő akciónak is főszereplője volt. Az Origo 2009-ben számolt be arról, hogy üres papírokat kaptak a Miniszterelnöki Hivataltól, amikor a 2006-os zavargások idején tartott kormányülések összefoglalóit kikérték. Bár jogerős bírósági ítélet mondta ki, hogy a dokumentumot nem lehet teljesen titkosítani, a MEH úgy vélte, hogy teljesítette a törvény előírásait, még úgy is, hogy minden szót kitörölt a szövegből. Az illetékes államtitkár, azaz Tordai Csaba a megváltoztathatatlan, sötét múltra és nehezen meghatározható fogalmakra hivatkozott – írta cikkében az Origo.   

A cikk folytatása IDE kattintva érhető el.

Akár nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel is végződhet az okirat-hamisítás a Tordai-ügyben (videó)

„Ha kutatás van valahol, meg utána lefoglalás, ez azt jelenti, hogy megindult egy büntetőeljárás” – mondta a Magyar Nemzet kérdésére Futó Barnabás. 


Az ügyvéd szerint tehát a megalapozott gyanú megvan, a nyomozó hatóság elindította az eljárást, ez pedig jelen esetben lehet pénzmosás vagy lehet hamis okirat felhasználása, esetleg csalás is.

A NAV munkatársai valószínűleg olyan okiratot, okiratokat kerestek, amelyek alapján a büntetőeljárást folytatni lehet és meg lehet gyanúsítani valakit. Futó Barnabás szerint ha közokirat-hamisítás történt, akkor akár nyolc évig terjedő szabadságvesztés is lehet az ügy következménye, ha pedig pénzmosásról van szó, akkor az még súlyosabb büntetést is vonhat maga után.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában