Harckocsigyártás csúcsa

2023.12.08. 06:40

Folyamatosan érkeznek az igazi csúcsragadozók, a Leopard 2A7-esek Tatára (videó)

Ilyen másnak nincs – jelenthető ki magabiztosan a Magyar Honvédság új Leopard 2A7HU harckocsija kapcsán, amiből ez első példány néhány napja érkezett meg az állomáshelyére, Tatára, az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz, és azóta újabb és újabb trélerek indulnak a németországi gyárból hazánkba.

Forrás: Magyar Honvédség Facebook-oldala

A világ egyik, ha nem legkorszerűbb sorozatgyártásban lévő harckocsijának legmodernebb, magyar igények figyelembevételével elkészített változatát kapta, kapja meg a honvédség. Hazánkhoz hasonlóan Katarnak vannak még nullkilométeres, új gyártású Leopard 2A7-esei, a gyártó Németország és hazánkhoz hasonlóan szintén 44 tankot rendelő Dánia hadseregének is csak korábban használt, továbbfejlesztett példányai vannak jelenleg.

Mit tud, milyen jellegzetességei vannak a honvédség legújabb harckocsijának? A Honvédelem.hu ismertetése szerint a magyar Leopard páncélteste 7,7 méter hosszú, előrefordított löveggel a harckocsi hosszúsága kis híján 11 méter, súlya több mint 63 tonna. A harckocsi tűzerejéről az L55A1 típusjelű, 120 milliméter űrméretű Rheinmetall harckocsiágyú gondoskodik – írja a Magyar Nemzet.

A továbbfejlesztett harckocsiágyú akár már 5000 méter távolságon is biztosítja az ellenséges célok hatékony leküzdését. A harckocsin van továbbá egy 7,62 milliméteres párhuzamosított géppuskával, egy 12,7 milliméteres, toronytetőre szerelt távvezérelt géppuskával, valamint 16,76 milliméteres ködgránátvetővel, amelyek repeszgránátok kilövésére is alkalmasak.

 

A harckocsi ágyújához többféle páncéltörő és többcélú lőszer rendelhető, valamint két különböző típusú lőtéri gránátot szerzett be a Magyar Honvédség. Magyarország szerződést kötött a német Rheinmetall céggel nagy mennyiségű lőszer beszerzésére. A gyártásba a Rheinmetall Waffe Munition GmbH és a magyar kormány által létrehozott, tüzérségi lövedékeket gyártó várpalotai üzem is bekapcsolódik. 

A harckocsi kezelőszemélyzete négy fő: parancsnok, irányzó, töltőkezelő és a harckocsivezető. 

A kezelőket a legmodernebb digitális kommunikációs, illetve célfelderítő eszközök, valamint számítógépek segítik a harc sikeres megvívásában, nem hiába hívja a német szaksajtó a Leopard 2A7-eseket digitális kalapácsnak.

A 44 harckocsin kívül a tankokkal azonos alvázon öt műszaki mentő harcjármű és három hídvető is érkezik Tatára. 

A teljes cikk ITT olvasható el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában