Izraeli–palesztin konfliktus

2023.11.27. 06:08

A Hamász átadta az izraeli túszok negyedik csoportját a Nemzetközi Vöröskeresztnek

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli katonák biztosítják a helyszínt a Gázai övezetet uraló, palesztin iszlamista Hamász szervezet fogságából kiszabadult izraeli túszok érkezésekor a Tel-Aviv közelében lévő Petah Tikvában lévő Schneider Gyermekkórház területén 2023. november 26-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Christophe Petit Tesson

A békét sürgették a Mediterrán Unió tagállamainak külügyminiszterei

A közel-keleti békét sürgették a Mediterrán Unió tagállamainak külügyminiszterei Barcelonában rendezett tanácskozásukon hétfőn.

A több mint negyven ország jelenlétével lezajlott fórumon stratégiai szükségletnek nevezte az izraeli–palesztin békét Josep Borrell, az Európai Unió külügyi főképviselője.

Tájékoztatása szerint a fórum résztvevői egyetértettek a fegyverszünet meghosszabbításának és további túszok szabadon bocsátásának fontosságában.

„Koalícióra van szükségünk a békéért. Ez a mi erőfeszítésünk” – hangsúlyozta.

José Manuel Albares spanyol külügyminiszter kifejtette: a cél az, hogy a diplomácia visszafoglalja a teret, amelytől „a fegyverek megfosztották”.

Mint mondta, egy nemzetközi békekonferencia lehet a legjobb keret az izraeliek és palesztinok békés és biztonságos együttélésének megvalósulásához.

A Mediterrán Unió tanácskozásának napirendjén eredetileg a szervezet 50. évfordulója és tervezett reformja szerepelt volna, de módosították, hogy az esemény „lehetőséget biztosítson a térségben uralkodó drámai helyzet elemzésére és a továbblépésre irányuló gondolkodásra” a Gázai övezetben kialakult konfliktus megoldása érdekében.

António Guterres: a meghosszabbított tűzszünet elégtelen a humanitárius szükségletek fedezésére

A Hamász és Izrael közötti tűzszünet meghosszabbítása „a remény és emberiesség felvillanása” – jelentette ki hétfőn António Guterres ENSZ-főtitkár, egyben figyelmeztetett, hogy mindez nem enged elég időt a Gázai övezet humanitárius szükségleteinek fedezésére.

A gázai övezeti konfliktusban közvetítő Katar a nap folyamán közölte, hogy Izrael és a Hamász megállapodott a fegyvernyugvás két nappal való meghosszabbításában, valamint további túszok, illetve foglyok elengedésében.

„Erős reményeket fűzök ahhoz, hogy mindez lehetővé teszi számunkra, hogy még több humanitárius segélyt juttassunk el a Gázai övezet sokat szenvedő lakosságához, tudván, hogy a pótlólagos idővel is lehetetlen lesz a népesség drámai szükségleteit kielégíteni” – mondta Guterres újságíróknak.

Az ENSZ a rafahi határátkelőn juttat be humanitárius szállítmányokat a Gázai övezetbe Egyiptom felől, ugyanakkor sürgeti az izraeli ellenőrzés alatt álló Kerem Salom-i határátkelő megnyitását is.

Őszintén remélem, hogy lehetséges lesz további határátkelőket megnyitni, mert ezzel elősegítenék a segélyek elosztását és az ellenőrzését is izraeli részről. Ezért reményteli vagyok, hogy ez meg fog történni

– tette hozzá.

Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő a nap folyamán arról beszélt, a tárgyalásoknak arra kell irányulniuk, hogy az átmeneti tűzszünetet teljes körű humanitárius fegyvernyugvássá tudják átváltoztatni. „Az ENSZ minden lehetséges módon támogatni fogja ezeket az erőfeszítéseket” – mondta.

Az ENSZ-szóvivő közölte, hogy Guterres ismételten a Hamász által fogva tartott túszok haladéktalan és feltételek nélküli szabadon engedését sürgette.

Dujarric megjegyezte, hogy a világszervezet a tűzszünet négy napja során fokozta a hetekig elszigetelt Gázai övezetbe irányuló humanitárius segélyszállítmányait.

„Ez a segítség azonban vajmi keveset ér az otthonából elmenekült 1,7 millió ember hatalmas szükségletei tükrében. A humanitárius katasztrófa a Gázai övezetben napról napra súlyosbodik” – fűzte hozzá.

A Hamász átadta az izraeli túszok negyedik csoportját a Nemzetközi Vöröskeresztnek

A Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet átadta az október 7-én elhurcolt túszok negyedik csoportját a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) hétfőn – jelentette a helyi média Izraelben.

A tűzszünet negyedik napján 11 túszt – kilenc gyeremeket és két anyát – engedett szabadon a Hamász. A vöröskereszt képviselői az egyiptomi határ átkelőhelyére, Rafahba szállítják az elengedett foglyokat. Rafahban az egyiptomi hatóságok fogadják őket, ellenőrzik személyazonosságokat, majd átadják az izraeli hadsereg képviselőinek a kiszabadult túszokat.

Izraeli katonák egy dél-izraeli gyülekezési ponton, a Gázai övezet határtérségében 2023. november 27-én, az Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet közötti négynapos tűzszünet negyedik napján
Fotó: Ohad Zwigenberg / Forrás: MTI/AP

Két nappal meghosszabbították a tűzszünetet és további foglyok elengedéséről is megállapodtak

Izrael és a Hamász megállapodott, hogy két nappal meghosszabbítják a tűzszünetet és további túszokat, foglyokat engednek el – jelentette be a katari külügyminisztérium.

Madzsed al-Anszari hozzátette, országa abban reménykedik, hogy a hétfőn már negyedik napja tartó ideiglenes fegyverszünet végleges tűzszünethez vezet majd a Gázai övezetben.

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet is megerősítette, hogy megállapodás született. Hivatalos közleményükben azt írták, hogy megegyeztek a fegyverszünet további két nappal történő meghosszabbításáról, „a korábbi fegyverszünetéhez hasonló feltételekkel”. A 13-as kereskedelmi tévé szerint Izrael is elismerte a tűzszünet kétnapos folytatását.

A tűzszünet meghosszabbításának két napján, kedden és szerdán naponta újabb tíz izraeli túsz hagyatja el a Gázai övezetet, és cserébe naponta harminc palesztin női és 19 év alatti férfi fogoly hagyhatja el az izraeli börtönöket.

A tűzszünet negyedik napján, vasárnap kilenc gyermeket és két anyát engedett szabadon a Hamász.

Hétfőn késett a túszok negyedik csoportjának szabadon bocsátása, mert Izrael nem fogadta el az eredeti névsort, ugyanis Jeruzsálem szerint a Hamásszal kötött fegyverszünet megtiltja a terrorcsoportnak, hogy elválassza az anyákat gyermekeiktől – noha ezt már egyszer megtette az ideiglenes tűzszünet második napján.

Így rejtőzött el két izraeli boltos a Hamász elől

A térfigyelő kamerák felvételei azt a hihetetlen pillanatot mutatják, amikor két izraeli boltos megmenekült egy Hamász-támadás elől október 7-én – írja a Mandiner.

Ahogy a boltosok kinyitják üzletüket, észreveszik a Hamász fegyveres harcosait, akik rohannak a bolt felé.

Órákig a fagyasztóban rejtőzködtek, amíg a segítség megérkezett. A terroristák egész egyszerűen átlőttek az ajtón és kifosztották a boltot. A két boltos azonban sértetlenül megmenekült.

A felvételért kattintson.

A halottnak hitt kilencéves kislány is kiszabadult a Hamász fogságából

Emily Hand kilencéves ír–izraeli kislány az egyik barátnőjénél aludt a Beeri kibucban, amikor rájuk törtek a Hamász terroristái. Emilyt végül ötvennapos gázai fogság után engedte szabadon a palesztin terrorszervezet és találkozhatott végre a családjával – írja a Magyar Nemzet.

Emily visszatért hozzánk! Nem találjuk a szavakat, hogy leírjuk érzelmeinket ötven kihívásokkal teli és nehéz nap után

– írta a család. Hozzátették, hogy bár nagyon örülnek, hogy újra átölelhetik Emilyt, ugyanakkor gondolnak az összes túszra, akik még nem tértek vissza.

Emily édesapjának, Thomas Handnak az izraeli hatóságok korábban azt mondták, hogy lánya meghalt a támadásban, hiszen a kibucukban több mint száz embert végeztek ki a terroristák október 7-én. 

Elon Musk csak izraeli hatósági jóváhagyással teheti elérhetővé a Starlinket a Gázai övezetben

Az izraeli látogatáson tartózkodó Elon Musk amerikai üzletember beleegyezett abba, hogy csak izraeli hatósági jóváhagyással teheti elérhetővé Starlink nevű mobiltávközlési szolgáltatását az országban, beleértve a Gázai övezetet – jelentette be hétfőn Slómó Karhi izraeli hírközlési miniszter.

Elon Musk Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel együtt ellátogatott Kfar Aza kibucba, annak a négyéves Abigail Edannak az otthonába, akinek mindkét szülőjét meggyilkolták az Izraelt október 7-én megtámadó palesztin terroristák, és akit akkor a szomszédos család tagjaival együtt magukkal hurcoltak túsznak a Gázai övezetbe. A kislányt vasárnap engedték szabadon. Abigail apja Roy Edan, a ynet hírportál fotósa volt. Éppen a karjában tartotta a kislányát, amikor halálos lövést kapott. Abigail el tudott menekülni, átszaladt a szomszédban lakó Brodach családhoz. Két idősebb testvére, a hatéves Amália és a kilencéves Mihael egy szekrénybe bújt, magukra húzták az ajtót, és tizennégy órán át csendben ott rejtőzködtek, így élték túl a kibucban történt tömegmészárlást.

Később Musk és Netanjahu továbbment a Liebstein család otthonába, ahol elmondták nekik, hogy a helyi önkormányzat vezetője a terroristákkal vívott tűzpárbajban vesztette életét október 7-én.

Elon Musk izraeli programjai között szerepelt még, hogy fogadja őt Jichák Hercog államfő, és megnézi azt a 45 perces filmet, amelyet az izraeli hadsereg szóvivői állítottak össze a terrortámadásról készült felvételekből.

A NATO-főtitkár a tűzszünet meghosszabbítására szólított fel

A gázai humanitárius szünet meghosszabbítására szólított fel hétfőn Jens

STOLTENBERG, Jens
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár 
Fotó: Olivier Hoslet / Forrás: MTI/EPA

 Stoltenberg NATO-főtitkár, mert szerinte ez teszi lehetővé, hogy a térségben élő emberek megkapják a számukra égetően szükséges segélyt, és még több túsz kiszabadulhasson.

Brüsszeli sajtótájékoztatóján a norvég politikus üdvözölte, hogy a Hamász és Izrael közötti megállapodás több túsz elengedéséhez vezetett. Kiemelte, hogy a régióban tapasztalat szenvedés, még fontosabbá teszi a politikai megoldás szükségességét. Mint mondta, a NATO-szövetségesek jelen vannak a tágabb közel-keleti térségben, a többi között az iraki kapacitásépítő missziók révén.

Drón- és rakétacsapásokat tapasztaltunk amerikai támaszpontok ellen Szíriában és Irakban, valamint kereskedelmi hajók elleni támadásokat, mindez az eszkaláció kockázatának növekedésére mutat rá. Iránnak vissza kell fognia szövetségeseit

– hívta fel a figyelmet.

Katari miniszterelnök: nem mindegyik túsz van a Hamász fogságában

A tűzszünet meghosszabbítása fejében a Hamásznak „meg kell találnia” többtucatnyi olyan túszt, akiket más fegyveres csoportok tartanak fogságban a Gázai övezetben – mondta a Financial Times hétfői kiadásában megjelent nyilatkozatában a katari miniszterelnök.

Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni a londoni üzleti napilapnak elmondta:

 tudomása szerint negyvennél több olyan gyereket és nőt tartanak fogságban Gáza területén, akiket nem az övezetet uraló iszlamista terrorcsoport ejtett túszul az Izrael déli részében október 7-én elkövetett támadás során.

A Hamász fegyveresei a terrortámadásban 1200 embert meggyilkoltak, háromezret megsebesítettek, és mintegy 240 túszt a Gázai övezetbe hurcoltak.

Egy palesztin fogoly megöleli édesanyját, miután kiengedték egy izraeli börtönből, cserébe a Hamász által a Gázai övezetből, a megszállt Ciszjordániában található Ramallahból szabadon engedett izraeli túszokért 2023. november 26-án
Fotó: Fadel SENNA / Forrás:  AFP

A támadás után Izrael hadműveleteket kezdett Gázában, azzal a meghirdetett céllal, hogy felszámolja a Hamász katonai és politikai gépezetét.

Jelenleg azonban ideiglenes tűzszünet van érvényben, amelynek célja a túszok, illetve izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok kölcsönös elengedése. 

A megállapodás értelmében 150 fogva tartott palesztint engednek ki izraeli börtönökből, a Hamász pedig elenged ötven túszul ejtett nőt és gyermeket.

A katari miniszterelnök a Financial Timesnak adott interjúban ugyanakkor kijelentette: a tűzszünet meghosszabbítható, ha a Hamásznak sikerül felkutatnia további gyermekeket és nőket, akik nem az ő fogságában vannak.

Még nincs egyértelmű információnk arról, hogy közülük hányat sikerül megtalálni, de a tűzszünet egyik célja éppen az, hogy a Hamásznak legyen ideje az eltűntek felkutatására

– fogalmazott a katari kormányfő.

Hozzátette: 

a Hamász azt közölte Katarral, hogy fegyveresei nem is ejtettek foglyul civileket az októberi rajtütés során, a szervezet szerint más militáns csoportok, illetve az áttört határkerítésen keresztül Izraelbe behatoló palesztinok hurcoltak magukkal civileket Gázába.

A túszok elengedéséről szóló megállapodásban azért szerepel ötven gyermek és nő szabadon bocsátása, mert a Hamász azt közölte, hogy „ez az a szám, amelyre biztosítékot tud vállalni” – fogalmazott a brit lapnak nyilatkozva a katari kormányfő.

Hozzátette: Izrael hajlandó a tűzszünet meghosszabbítására, ha van bizonyíték arra, hogy a Hamász ennél több gyermek és nő elengedését tudja elérni.

Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni szerint a Gázai övezetben jelenlévő másik iszlamista csoport, az Iszlám Dzsihád „egyeztet a Hamásszal” a túszok elengedése ügyében.

A katari miniszterelnök szerint „komoly csalódást” okoz a térségben, hogy a nyugati hatalmak nem gyakorolnak nagyobb nyomást Izaelre a hadműveletek befejezése végett. Kijelentette: ha nem sikerül meghosszabbítani a tűzszünetet, az destabilizálhatja az egész térséget, és a gázai háború „egy teljes nemzedéknyi”  fiatal arab radikalizálódásnak kockázatával jár.

A Hamász vidám integetésre kényszerítette az izraeli túszokat

A palesztin terrorszervezet szeretne jó színben feltűnni a nemzetközi közvélemény szemében.
Yoseph Haddad Izrael-párti aktivista arról számolt be az X közösségi oldalon (korábban Twitter), hogy a Hamász palesztin terrorszervezet arra kényszeríti a foglyokat, hogy a csere előtt vidáman viselkedjenek a kamera előtt – írta meg a Zsido.com portál alapján a Világgazdaság.

Megpróbálják magukat emberségesnek feltüntetni, mintha gondoskodnának a túszokról, akik viszontszeretik őket – de ezek kegyetlen terroristák, akik propagandát csinálnak az elrabolt civiljeink életéből!

– írta az aktivista.

Izrael kifogásolja a Hamász által hétfőn szabadon engedendő túszok névsorát

Izrael kifogásolja a Hamász által hétfőn szabadon engedendő túszok névsorát, emiatt várhatóan késik az újabb csoport eredetileg délutánra tervezett átadása – jelentette hétfőn a helyi média.

Izraeli tisztviselők megvizsgálták a listát, amelyet a Hamász átadott a hétfőn szabadon bocsátandó túszokról, és több ponton is problematikusnak találták.

Ezért egyelőre nem értesítették a rajta lévők hozzátartozóit, hanem megpróbálják elérni a lista módosítását a Gázai övezet uraló terrorszervezettel kötött megállapodásnak megfelelően.

Tel-Aviv, 2023. november 27. A Gázai övezetet uraló, palesztin iszlamista Hamász szervezet fogságából kiszabadult izraeli túszokat szállító katonai helikopter érkezik a Tel-Aviv közelében található Petah Tikvában lévő Schneider Gyermekkórház területére 2023. november 26-án
Fotó:MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

A katari közvetítők próbálják megoldani azokat a problémákat, amelyeket a felek felvetnek a szabadon engedendő túszok és az izraeli börtönökből kiengedendő palesztin rabok listájával kapcsolatban.

 Még csaknem 180 izraeli és körülbelül 15 thaiföldi túsz van a terroristák fogságában, köztük gyerekek, nők, idősek a gázai határ melletti településekről, valamint fiatal férfiak és nők, akik vagy egy zenei fesztiválon vettek részt október 7-én a határ közelében, vagy olyan katonák, akik az övezet határához közeli valamelyik laktanyában szolgáltak, illetve a thaiföldiek vendégmunkásként dolgoztak Izraelben.

A Hamász eddig 39 elhurcolt túszt engedett szabadon az ideiglenes tűzszüneti megállapodás első három napján. A megállapodás szerint izraeli börtönökből szabadon engedendő, 150 palesztin nő, illetve 19 év alatti fiatal fejében négy napon belül ötven izraeli nő és gyerek hagyhatja el a Gázai övezetet.

Izrael és a Hamász is hajlik a tűzszünet meghosszabbítására

Izrael és a Hamász is kész folytatni a tűzszünetet, ha további túszok és fogva tartott palesztinok szabadulthatnak ki és humanitárius segély érkezik az övezetbe – jelentette a helyi média hétfőn.

Üdvözlendő lenne, hogy minden további napon további tíz elhurcolt szabadon bocsátható

– fogalmazott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap este az izraeli túszok harmadik csoportjának visszatérése után.

Visszahoztuk az elraboltak újabb csoportját, gyerekeket és nőket, és szívünk mélyéig meghatódunk, az egész nemzet, amikor látjuk a családok újraegyesítését

– mondta a kormányfő.

NETANJAHU, Benjámin
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök
Fotó: Gil Cohen-Magen / Forrás: MTI/AFP/POLL

Ugyanakkor Netanjahu a háború folytatásának fontosságáról is beszélt Joe Biden amerikai elnökkel folytatott vasárnap esti telefonbeszélgetésén.

Elmondtam neki, hogy az egyezmény után minden erőnkkel visszatérünk, hogy megvalósítsuk céljainkat: a Hamász felszámolását – annak biztosítására, hogy Gáza ne térjen vissza eredeti állapotába – és természetesen az összes túsz szabadon bocsátását

– tudatta a kormányfő.

A Fehér Ház beszámolója szerint beszélgetésük során Biden amerikai elnök és Netanjahu egyetértett abban, hogy „a munka még nem fejeződött be, és folytatják a munkát az összes elrabolt kiszabadításáért”.

Emellett Washingtonban elmondták, hogy „a két vezető tárgyalt az ellenségeskedések beszüntetéséről és a Gázai övezetben szükséges humanitárius segélyek növeléséről is. Netanjahu köszönetet mondott az elnöknek fáradhatatlan erőfeszítéseiért a közvetítésben és a megállapodás teljes körű végrehajtásában.”

 Izrael vasárnap este megkapta az egyezmény jelenlegi állás szerint utolsó, negyedik napján, hétfőn kiszabaduló tizenegy túsz névsorát, és a hatóságok értesítették az elraboltak családtagjait arról, hogy rajta vannak-e a listán.

Még csaknem 180 izraeli túsz van a Hamász fogságában, köztük gyermekek, nők, idősek a Gázai övezet melletti településekről, valamint fiatal férfiak és nők is, akiket egy zenei fesztiválról hurcoltak el október 7-én, vagy katonaként szolgálta az övezet melletti, a terrortámadás idején elfoglalt laktanyákban. 

Az emberek izraeli zászlókat tartanak a kezükben és éljeneznek, miután a Hamász által szabadon engedett túszokat szállító jármű november 26-án a dél-izraeli Ofakimban lévő katonai bázis felé haladt
Fotó: AFP

A Gázai övezetet uraló Hamász eddig 39 elhurcolt izraelit engedett szabadon az ideiglenes tűzszünet első három napján. A megállapodás értelmében 150 fogva tartott palesztint engednek ki izraeli börtönökből, s cserébe a Hamász elenged összese ötven túszt, nőket és gyermekeket.

Az egyezmény meghosszabbítása esetén minden újabb tűzszüneti napért tíz izraeli túszt engednek el, cserébe harminc palesztinért és humanitárius segélyekért. A Hamász bejelentette szándékát a fegyverszünet meghosszabbítására, és a felek egyiptomi és katari közvetítéssel tárgyalnak a folytatásról.

Elengedték az izraeli tulajdonban lévő tartályhajót a támadók

Elengedték a fegyveresek azt az izraeli tulajdonban lévő tartályhajót hétfőn, amelyet a múlt hét végén szálltak meg Jemen partjainál – közölték a hatóságok.

Jemen nemzetközileg elismert kormánya az Irán által támogatott húszi síita lázadókat tette felelőssé a támadásért, akik legalább két másik hasonló akciót követtek már el, amióta háború robbant ki Izrael és a szintén Irán támogatását élvező Hamász palesztin terrorszervezet között.

A támadók a Zodiac Maritime vállalat által üzemeltetett, libériai zászló alatt közlekedő Central Parkot foglalták el az Ádeni-öbölben – közölte a cég.

Hétfőn kora reggel a Zodiac közölte, hogy a foszforsavat szállító hajó és 22 fős, Bulgáriából, Georgiából, Indiából, a Fülöp-szigetekről, Oroszországból, Törökországból és Vietnamból származó legénysége sértetlen. A vállalat nem közölt részleteket arról, hogy a támadók hogyan hagyták el a hajót, és nem azonosította őket.

A támadás az Ádeni-öböl olyan részén történt, amely elméletileg a jemeni kormányerők ellenőrzése alatt áll, és meglehetősen messze van a húszik által ellenőrzött területektől.

Az első találkozás és az első ölelés 51 nap Hamász-fogság után

Megható pillanat és őszinte érzelmek egyetlen képen – szúrta ki a felvételt a Mandiner.

Meglőttek három palesztin diákot Vermont államban

Három palesztin származású diákot meglőtt egy ismeretlen fegyveres az Egyesült Államok Vermont államának egyeteme közelében szombaton este – közölte a rendőrség vasárnap.

Burlington város rendőrfőnökének közlése szerint a három fiatal férfi egy hálaadás alkalmából szervezett összejövetelre tartott, amikor a támadás érte őket. Az eddig ismeretlen fegyveres

egy szót sem szólva pisztolyból tüzet nyitott, majd elmenekült.

Két sérült állapota stabil, a harmadiké súlyosabb – mondta Jon Murad, aki a körülményekkel kapcsolatban közölte, hogy az áldozatok közül kettő palesztin sálat viselt.

A rendőrparancsnok óvott attól, hogy a cselekmény motivációjával kapcsolatban elhamarkodott következtetéseket vonjanak le, ugyanakkor hozzátette, hogy a szövetségi hatóságokkal is kapcsolatban van, és

amennyiben bebizonyosodik, hogy gyűlöletbűncselekmény történt, akkor ebben az irányban intézkednek.

A Szövetségi Nyomozó Iroda közölte, hogy készen áll bekapcsolódni a vizsgálatba, amennyiben megállapítást nyer, hogy szövetségi szintű a bűncselekmény.

Életveszélyben egy 84 éves izraeli túsz

Életveszélyes egy 84 éves túsz állapota, aki a tegnap elengedett izraeli túszok között van – számol be róla a BBC. Elma Avrahamot helikopterrel vitték a Soroka Orvosi Központba, állapota az elhanyagoltságra vezethető vissza.

A Hamász fogságából szabadult izraeli túszokat szállító jármű érkezik az izraeli Ramat Gan város egészségügyi központjába 2023. november 26-án
Fotó: Abir Szultan / Forrás: MTI/EPA

Szabadon engedett túsz beszélt a körülményekről

Egy szabadon engedett palesztin túsz megalázónak nevezte az izraeli börtönkörülményeket – írta a BBC. Sarah Al-Suwaisa egyike volt annak a 39 palesztin fogolynak, akit Izrael pénteken az első túszcsere során szabadon engedett.

Szabadulása után azt mondta, megalázónak érezte a börtönben töltött időt, és hogy paprikaspray-t használtak a fogvatartottak ellen. Állítása szerint sötét szobákba zárták őket és szenvedtek a hidegtől. 

Ez történt vasárnap:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában