Jó hír

2023.11.26. 18:13

Kiszabadult a Hamász fogságából a két magyar állampolgárságú kislány

„Jó hírt tudok megosztani a magyar túszokért aggódókkal: a katari kormány közvetítésének köszönhetően ma újabb túszok szabadultak ki a Hamász fogságából, köztük a két magyar állampolgárságú gyermek” – írta Szijjártó Péter külügyminiszter a közösségi oldalán.

MW

A Hamász fogságából szabadult izraeli túszokat szállító jármű érkezik az izraeli Ramat Gan város egészségügyi központjába 2023. november 26-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Abir Szultan

A Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet átadta az október 7-én elhurcolt túszok harmadik csoportját a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) vasárnap – jelentette az egyiptomi al-Kahira TV.

Ezáltal mindhárom olyan magyar túsz visszanyerte szabadságát, akik az Izraeli-Hamász megállapodás alapján a szabadon bocsátandó kategóriába tartoztak (nők és gyermekek). A katari államminiszter kollégának köszönetemet fejeztem ki azért, hogy az ígéretüknek megfelelően segítették a magyar túszok kiszabadulását

– fogalmazott Szijjártó Péter.

Izraeli bejelentés szerint összesen tizennégy izraelit - köztük egy orosz-izraeli kettős állampolgárt - és három thaiföldit adtak át a nemzetközi vöröskeresztnek. A segélyszervezet szerint a kiszabadult túszok megfelelő egészségi állapotban vannak. A túszok harmadik csoportjában kilenc gyermek, két anya, két idős nő és egy férfi térhet haza szeretteihez.

A magyar állampolgársággal is rendelkező két kislány, a 8 éves Ella és a 15 éves Dafna Eljakim édesapjuknál, a Nahal Óz kibucban töltötték október első hétvégéjét, amikor a Hamász fegyveresei betörtek Izrael déli részébe. 

A terroristák megölték édesapjukat, Noamot, élettársát, Diklát, valamint Dikla 17 éves fiát, Tomert. A kislányok édesanyja, Majan Zin magyar állampolgár, azóta harcolt kiszabadításukért, azt is felajánlotta, hogy átveszi a lányok helyét a túszok között.

A Hamász fogságából szabadult izraeli túszokat szállító jármű érkezik az izraeli Ramat Gan város egészségügyi központjába 2023. november 26-án
Fotó: Abir Szultan / Forrás: MTI/EPA

Hazatérhet a 4 éves, amerikai-izraeli kettős állampolgár Abigail, Roy Edan, a ynet fotóriporterének kislánya, akinek mindkét szülőjét meggyilkolták a Hamász terroristái október 7-én Kfar Azában.

A szomszédos Brodah család négy tagja, a 40 éves édesanya, Hágár és gyermekei, a 10 éves Ofri, a 8 éves Juvál és a 4 éves Uriah is hazatérhet, és találkozhatnak az értük ötvenegy napja küzdő édesapával, Avihájjal.

Az Almog-Goldstein család négy tagja került vissza Izraelbe: Hen, a 48 éves édesanya három gyermekével, a 17 éves Agammal, a 11 éves Tallal és a 9 éves Gallal. Nadavot, a férjet és édesapát, valamint a legidősebb lányt, Jamot meggyilkolták a terroristák.

Szinten elengedték a 84 éves Alma Avrahamot és a 62 éves Aviva Szigelt. Az egyik idős nőt szabadulásuk után azonnal helikopterrel izraeli kórházba szállították a 13-as kereskedelmi TV értesülése szerint.

Kiszabadulhatott a 25 éves, orosz-izraeli kettős állampolgár Roni Krivoi, aki a Nova zenei fesztiválon dolgozott az október 7-i terrortámadás idején, s akit szintén a Gázai övezetbe hurcoltak a terroristák.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában