Segítség

2023.10.06. 22:09

Szombaton zárul a Magyarországról Csádba indult humanitárius fejlesztési és diplomáciai misszió

A Hungary Helps Ügynökség és a helyi, a menekültek és a csádi visszatérők támogatását szolgáló ügynökség (CNARR) között létrejött egy együttműködési megállapodás tapasztalatcseréről, valamint magyar részről a menekültellátáshoz való hozzájárulásról - mondta a közmédiának Azbej Tristan.

MW

Forrás: Azbej Tristan / Facebook

Szombaton zárul a  Magyarországról Csádba indult humanitárius fejlesztési és diplomáciai misszió - tájékoztatta a közmédiát az afrikai országból pénteken a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára.

A humanitárius misszió keretében a magyar orvosok Csád déli régiójában tevékenykedtek, itt nagyon nehéz a helyzet, a Közép-Afrikai Köztársaságból és Kamerunból ide menekült embereket kellett gyógyítaniuk - mondta el telefonon Azbej Tristan.

Beszámolt arról is, hogy a gödöllői Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem munkatársai a térségben szárazságtűrő mezőgazdasági termelési módozatokat tesztelnének, illetve mutatnának be magyar technológiákra alapozva.

Diplomáciai küldetés keretében megszületett Magyarország és Csád történelmének első kétoldalú megállapodása - közölte az államtitkár. Hozzáfűzte, a Hungary Helps Ügynökség és a helyi, a menekültek és a csádi visszatérők támogatását szolgáló ügynökség (CNARR) között jött létre együttműködési megállapodás, tapasztalatcseréről, valamint magyar részről a menekültellátáshoz való hozzájárulásról.

A misszió hasznosnak bizonyult, a csádi partnerek azt kérték, hogy magyar humanitárius műveleti szakemberek a jövőben is oktassák csádi kollegáikat - mondta Azbej Tristan. Kiemelte: nagyon fontos ez egy olyan országban, ahol egymillió menekült tartózkodik, és amely maga is "migránskibocsájtó" országgá válhat.

Csád az afrikai Száhel-övezetben, "utolsó stabil bástyaként" áll ebben a régióban, ahol mindennaposak a fegyveres konfliktusok, ahol polgárháború illetve katonai puccs bizonytalanítja a helyzetet - fogalmazott az államtitkár.

Rámutatott ugyanakkor, hogy Csád is nagyon nehéz helyzetben van, hiszen 18 milliós lakosságának egyharmada humanitárius ellátásra szorul, az országon belül a Boko Haram terrorszervezet pusztít és okoz belső menekült-válsághelyzetet, a környező országokból pedig egymillió menekült érkezett oda, akiknek az ellátása nem megoldott.

Magyarország egyrészt az "érző szív" megközelítést alkalmazza - felelősek vagyunk azért, hogy ne történhessen ilyen szenvedés -, másrészt a "józan észét", tehát a magyar érdeket szolgáljuk, amikor, felismerve, hogy Csád európai irányú migrációs forrásország lehet, megelőzzük ezt az áradatot azáltal, hogy helybe visszük a segítséget - hangsúlyozta Azbej Tristan.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában