Életveszélyben vannak

2023.10.20. 11:01

A német fővárosban a migránsok megjelölik a zsidók házainak ajtaját (videó) – frissült

Németországban mindennapossá váltak az arab bevándorlók támadásai, a gyújtogatások, a rendőrök és a zsidók elleni erőszak, a nyílt tereken is ünneplik a Hamász brutális terrorcselekedeteit, az állam pedig látszólag nem sok mindent tesz ez ellen.

MW

Egy betiltott Palesztina-párti tüntetés résztvevői pirotechnikai eszközöket használnak a Neukölln kerületi Sonnenallee közelében, a rendőrség szerint kövekkel és üvegekkel is dobálták a rendőröket 2023. október 18-án

Forrás: dpa Picture-Alliance / AFP

Fotó: Paul Zinken

Az Izrael elleni kegyetlen támadását követően Európa-szerte megemelkedett a terroristapárti bűncselekmények száma – emlékeztet az Origo.

A Hamász mellett tüntető migránsok és szélsőbaloldaliak szerda éjjel agresszív tombolásba kezdtek Berlinben: több autót is felgyújtottak, rendőrökre támadtak, közülük 65-öt megsebesítettek. Berlin migránsnegyedére utalva ezt írták ki a Facebookra: 

Csináljunk Neuköllnből Gázát!

Frankfurtban is elszabadultak az indulatok, a hatóságoknak ott vízágyút kellett bevetniük a tömeg oszlatásához.

Egy biztos: nem a migránsokon múlt, hogy nem történt tragédia.

A berlini tüntetést megelőző napon két muszlim migráns Molotov-koktélt dobott egy zsinagógára, az egyikük közben antiszemita jelszavakat kiabált. 

Egész Európát sokkolta az az eset is, amikor hétfő este Belgiumban terrortámadás történt:  

egy 45 éves tunéziai férfi Brüsszelben agyonlőtt két svéd szurkolót, akik a svéd válogatott meccsére érkeztek. 

Később a rendőrség Abdesalem Lassouedként azonosította a merénylőt, aki három évre eltűnt a hatóságok elől, pedig a rendőrség súlyos bűncselekmények miatt is kereste.

Franciaországban is elszabadult a terrorhullám, ott egy iszlamista férfi késsel ölt meg egy tanárt és három másik embert megsebesített. Mohammed Mogushkov a New York Times szerint az Iszlám Államnak esküdött hűséget. A muszlim támadó a Gambetta-Carnot állami fenntartású iskolában – ahova korábban járt – két tanárt késelt meg, majd elkezdte keresni az igazgatót, illetve a történelemtanárokat.

A német konzervatív lap, a Die Welt főszerkesztői publicisztikában azt írta: 

Hamász-rajongó migránsok lepték el az utcákat, és már az iskolákban is elterjedtté vált a zsidógyűlölet.

A Die Welt megemlíti, hogy Londonban a Jewish Free School zsidó iskola az antiszemita támadások miatt engedélyezte, hogy a tanulók ne viseljék az iskola logójával ellátott egyenruhát, ráadásul egy biztonsági cég segít a gyerekeket eljuttatni az iskolába, és megjegyzik, Svédországban is egyre rosszabb a helyzet.

A szerző az elmúlt napok berlini eseményei után úgy fogalmazott, hogy a németeknek most kell eldönteniük, elfogadják-e a zsidók elüldözését vagy nem. Azt írta, hogy az arab migránsok már

megjelölik Berlinben azon lakások ajtaját, ahol zsidók élnek, zsinagógákat gyújtanak fel, a zsidó óvodákat és iskolákat pedig rendőrök tucatjainak kell őrizniük, hogy megelőzzék az arabok általi terrortámadásokat.

Az Origo teljes cikke ITT olvasható.

Folytatódtak a bombariadók Franciaországban

Franciaországban harmadik napja folytatódtak pénteken a merényletfenyegetések a regionális repülőtereken, de bombariadók volt pályaudvarokon, iskolákban és múzeumokban is.

A BFM hírtelevíziót a francia közlekedési tárca arról tájékoztatta, hogy nyolc repülőtér kapott ismét fenyegetést (Lille-Lesquin, Rennes, Beauvais, Tarbes, Nantes, Béziers, Pau és Brest), amelyek közül hármat ürítettek ki (Rennes, Tarbes és Béziers). Szerdán és csütörtökön tucatnyi regionális repülőtéren volt hosszabb-rövidebb ideig bombariadó, valamennyi hamisnak bizonyult.

A versailles-i kastélyt is újból kiürítették pénteken egy pokolgépes fenyegetés miatt. Egy hét alatt ez volt az ötödik bombariadó az egyik leglátogatottabb francia turisztikai célpontnál, amely szombaton, kedden, szerdán és csütörtökön is kapott fenyegetést.

A bombariadók - pályaudvarokon, iskolákban, közhivatalokban, múzeumokban - mindennapossá váltak Franciaországban múlt péntek óta, amikor egy radiális iszlamista halálra késelt egy francia tanárt az északi Arras város egyik gimnáziumában. A merényletet követően a kormány a legmagasabb szintűre emelte a terrorkészültséget az országban.

Utasok és a légitársaság személyzete várakozik a délnyugat-franciaországi Blagnac városában lévő Toulouse-Blagnac repülőtér előtt 2023. október 18-án, miután a repülőteret fenyegetés miatt kiürítették
Fotó: Charly Triballeau / Forrás: AFP

Gérald Darmanin belügyminiszter csütörtök este a BFM hírtelevízióban elmondta: eddig 18 embert állított elő a rendőrség a hamis riasztások miatt, többségük kiskorú. Valamennyiüket bíróság elé állítják, és a hamis riasztás okozta károkat a szüleiknek meg kell téríteniük.

"Figyelmeztetjük mindazokat, akik hallgatnak minket, mindenkit megtalálunk, legyen szó telefonhívásokról, akár ismeretlen számról is, vagy e-mailekről" - hangsúlyozta a tárcavezető.

Gabriel Attal oktatási miniszter jelezte, hogy csak az iskolai hamis riasztások miatt több tucat előállítás történt. "11, 12, 13 vagy 14 éves gyerekekről van szó" - mondta a tárcavezető.

Eric Dupont-Moretti igazságügyi miniszter pénteken az RTL kereskedelmi rádióban elmondta: 22 eljárás indult e-mailen vagy a közösségi oldalakon érkezett hamis fenyegetések miatt, s a rendőrség minden riasztás elkövetőjét megtalálja az IP-címek alapján.

A BFM hírtelevízió úgy értesült, hogy a versailles-i kastélyt csütörtökön fenyegető telefonálót előállították: a gyanúsított egy 37 éves munkanélküli férfi, büntetlen előéletű, a szüleivel él, skizofréniában szenved. Tettére nem tudott magyarázatot adni, de elnézést kér, a rendőrség feltételezése szerint nincsenek terrorista indítékai.

A hatóságok figyelmeztettek arra, hogy minden egyes riasztás után több órát vesz igénybe a rend helyreállítása, amely számos rendfenntartót igényel. Szombaton a Louvre múzeumát kellett kiüríteni egy riasztás miatt, s a tűzszerészek 60 ezer négyzetméternyi területet vizsgáltak át, míg a versailles-i kastályban mintegy 10 ezer embert kellett evakuálni a riasztásokkor, és öt kutyával keresték a rendőrök az állítólagos robbanóeszközöket.

TOURISM IN PARIS
Turisták a párizsi Louvre múzeumnál 223. október 10-én
Fotó: Jean-Michel Delage / Forrás: Hans Lucas / AFP

Szerda délután az egyik hamis riasztás arról szólt, hogy egy diák bozótvágókéssel fenyegetőzik egy párizsi gimnáziumban, s kommandósok vonultak ki a helyszínre.

A hamis bombariadók elkövetői eddig két év szabadságvesztéssel és 30 ezer eurós pénzbírsággal voltak sújthatók.

"Ami újdonság, az, hogy mostantól előre megfontolt pszichológiai erőszaknak tekintjük" a hamis bombariadókat - mondta Laure Beccuau párizsi ügyész a Le Parisien című napilapban pénteken megjelent interjúban. "Ez a bűncselekmény három év börtönbüntetést és 45 ezer eurós pénzbírságot von maga után" - tette hozzá, jelezve, hogy amennyiben a fenyegetés egy levegőben lévő repülőgép biztonságát veszélyezteti, a büntetési tétel öt év elzárás és 75 ezer eurós pénzbírság is lehet.

Szerdán már elítéltek hamis riasztás miatt egy nőt nyolc hónap szabadságvesztésre, amelyből négy hónap letöltendő. A nő beismerte, hogy kedden ő telefonált névtelenül egy középiskolába, és azt közölte, hogy bombát helyezett el a létesítményben. Lille-ben szeptemberben nyolc hónap letöltendő szabadságvesztésre ítéltek egy férfit, aki egy vonatot fenyegetett meg merénylettel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában